ΚΟΣΜΟΣ

«Κίτρινα Γιλέκα» VS Χονγκ Κονγκ: Το χάσμα στην κάλυψη των ΜΜΕ στηλιτεύει γνωστός δημοσιογράφος

Jacky Cheung/HK01 via AP

«Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης της λειτουργούν εντός ενός εξαιρετικά στενού φάσματος εξουσιοδοτημένων απόψεων: αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο πόσο διαφορετικά καλύπτονται δημοσιογραφικά οι διαδηλώσεις σε Χονγκ Κονγκ και Γαλλία», υποστηρίζει ο πολυβραβευμένος βετεράνος δημοσιογράφος Τζον Πίλγκερ.

«Η ειδησεογραφία κατακλύζεται από τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο σε περίπου 64 χιλιόμετρα από τη Βρετανία βρίσκεται η Γαλλία και η εξέγερση των κίτρινων γιλέκων που συνοδεύεται από κρατική βία, η οποία έχει σχεδόν αγνοηθεί», δηλώνει στο RT, o 79χρονος Αυστραλός δημοσιογράφος.

«Βλέπουν μια πρόκληση στην Κίνα. Αναμφισβήτητα είναι μια οικονομική πρόκληση, αλλά δεν είναι στρατιωτική πρόκληση. Αυτή η άποψη του 19ου αιώνα για τον κόσμο που διαπερνά την Ουάσινγκτον και έχει επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει δημιουργήσει σήμερα μια πολεμική κατάσταση με την Κίνα».

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, πήρε το όνομά του από τα γιλέκα που φορούσαν οι διαδηλωτές, ίδια με εκείνα που υποχρεούνται να έχουν στο αυτοκίνητό τους οι οδηγοί για την περίπτωση ανάγκης. Ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, ως απάντηση σε μία προτεινόμενη αύξηση των φόρων επί των καυσίμων στη Γαλλία, η οποία τελικά αποσύρθηκε από την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Η μαζική συμμετοχή στα κίτρινα γιλέκα συνεχίστηκε για μήνες, παρόλο που από τις πρώτες εβδομάδες κινητοποιήσεων οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ακραία αστυνομική βία.

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν τέλος Μαρτίου λόγω ενός νομοσχεδίου που προέβλεπε την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα, ωστόσο ξεκίνησαν να μαζικοποιούνται τον Ιούνιο. Πλέον έχουν τη μορφή σχεδόν καθολικής -σε επίπεδο συμμετοχής- αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα τη δημοκρατία, παρά την αναστολή του νομοσχεδίου και την αστυνομική καταστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης