ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Ιταλία:Εν αναμονή της συνεδρίασης της Γερουσίας επί της πρότασης μομφής

Πολιτική κρίση στην Ιταλία:Εν αναμονή της συνεδρίασης της Γερουσίας επί της πρότασης μομφής
AP Photo/Gregorio Borgia

Με την Ιταλία να έχει εισέλθει στη δίνη μιας νέας πολιτικής κρίσης, μόλις 14 μήνες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, οι Ιταλοί γερουσιαστές καλούνται να εγκαταλείψουν πρόωρα τη θερινή τους ραστώνη και να επιστρέψουν εσπευσμένα στα έδρανα, προκειμένου να καταλήξουν στην περίπλοκη συνταγματική διαδικασία που θα ακολουθηθεί επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι

Έπειτα από το ναυάγιο μιας επιτροπής της Γερουσίας να καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, αλλά και τις αντεγκλήσεις των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων που, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, συνέχισαν να διαφωνούν για το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της πρότασης μορφής, αύριο οι Γερουσιαστές αναμένεται να αποφασίσουν για την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Κόντε.

Από κοινού, το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρκετές ψήφους για να ανακόψουν τη φιλόδοξη «ανταρσία» του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι κατά της κυβέρνησης.

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον της κυβέρνησης Κόντε

Ο Σαλβίνι επιδιώκει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και εντός Οκτωβρίου, σε μία προσπάθεια να κεφαλοποιήσει τα μεγάλα ποσοστά δημοτικότητας (36 – 38% στη πρόθεση ψήφου) που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην ξενοφοβική Λέγκα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε, την περασμένη Πέμπτή, την αποχώρηση τού κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, υποβάλλοντας πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Προς άγραν ψήφων, ο Σαλβίνι συνεχίζει την περιοδεία του στις ιταλικές παραλίες. Ωστόσο, για το ενδεχόμενο σχηματισμού στιβαρής κυβέρνησης θα χρειαστεί κοινοβουλευτικούς εταίρους. Γι’αυτό και, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, «εντός των επόμενων ωρών» θα έχει συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, προκειμένου να τους «προτείνει ένα εκλογικό συμβόλαιο».

Όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, το Forza Italia του Μπερλουσκόνι και τα «Αδέρφια της Ιταλίας» έχουν τη δυναμική να κερδίσουν έκαστο 6 – 8% των ψήφων στις εκλογές.

«Σταματήστε τους βαρβάρους»

Προς το παρόν, πάντως, η κατάσταση είναι ιδιαζόντως ρευστή και δεν υπάρχει αρραγές και ισχυρό μέτωπο για την αντιμετώπιση του «φαινομένου» Σαλβίνι.

Οι «Πεντάστεροι» είναι από εκείνους που αντιτίθενται στην προκήρυξη νέων εκλογών, με τον επικεφαλής τους Λουίτζι Ντι Μάιο να προωθεί την ψήφιση της πρότασης για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 950 σε 605 – που ενδεχομένως θα φθείρει την ισχύ της Λέγκας.

Ο Ντι Μάιο, πάντως, έβαλε τέλος στην παραφιλολογία περί συνεργασίας του MS5 με τους κεντροαριστερούς της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως δεν αναζητά συμφωνία με το Ρέντσι προκειμένου να καθυστερήσει τυχόν νέες εκλογές.

«Θα δείτε πως οι Ιταλοί θα κάνουν τη Λέγκα να πληρώσει για την πισώπλατη μαχαιριά που έριξε στην Ιταλία», τόνισε χαρακτηριστικά μέσω Facebook.

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, κωμικός Μπέπε Γκρίλο, κάλεσε για τη δημιουργία «δημοκρατικού μετώπου» που θα αποτρέψει την ανάληψη εξουσίας από τους «βαρβάρους».

Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε για τη σύσταση κυβέρνησης τεχνοκρατών προκειμένου να «αποφύγουμε να παραδώσουμε το μέλλον των παιδιών μας στην ακροδεξιά». Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται διχασμένο, ισορροπώντας μεταξύ των υποστηρικτών του Ρέντζι και των αφοσιωμένων στον νυν αρχηγό του κόμματος, Νικόλα Τσινγκαρέτι.