Αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που είχαν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού του προγράμματος
Την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα, λόγω του πυρηνικού προγράμματος, αναμένει το Ιράν, βάσει της ιστορικής συμφωνίας του 2015.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένεται να ανακοινώσει ότι το Ιράν τηρεί το δικό του μέρος των όσων συμφωνήθηκαν.
«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τον ιρανικό λαό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος βρίσκεται στην Βιέννη για συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
Οι δύο κύριοι αρχιτέκτονες της συμφωνίας θα οριστικοποιήσουν σήμερα στη Βιένη την εφαρμογή του κειμένου αυτού το οποίο προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την Τεχεράνη.
Ο Ζαρίφ βρίσκεται ήδη από το πρωί στη Βιένη όπου θα παραστεί σε τελετή --σήμερα ή αύριο-- για την ανακοίνωση της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ο υπουργός συνοδεύεται από τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και συνεργάτες του.
Ο Κέρι, έφτασε στην αυστριακή πρωτεύουσα για "διαβουλεύσεις" με τον Ζαρίφ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε χθες βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως επίκειται η εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 14 Ιουλίου με τις μεγάλες δυνάμεις για την επίλυση μιας διαφοράς που δηλητηρίαζε τις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα επί δεκατρία χρόνια.
Η συμφωνία αναμένεται να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει ατομική βόμβα, με αντάλλαγμα τη σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πρόκειται να επιβεβαιώσει επισήμως ότι οι Ιρανοί τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου. Η τελική έκθεση της ΙΑΕΑ "πιθανόν" να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με διπλωμάτες στη Βιένη. Η επίσημη ιρανική τηλεόραση, επικαλούμενη δήλωση του Ζαρίφ, μετέδωσε ότι η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας.
Κατά τη διαδικασία αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια ελεγχόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του Ιράν, μιας χώρας 77 εκατομμυρίων κατοίκων, πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.