ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Νεκροί 19 στρατιώτες σε επίθεση της Αλ Κάιντα

Υεμένη: Νεκροί 19 στρατιώτες σε επίθεση της Αλ Κάιντα
AP Photo

Δεκαεννέα Υεμενίτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την Παρασκευή (2/8) σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το τζιχαντιστικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, εναντίον βάσης στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, την επομένη επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας οι οποίες άφησαν πίσω τους 49 νεκρούς.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), με βάση την Υεμένη, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο στρατόπεδο Αλ Μάχφαντ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Αμπιάν, διαβεβαιώνοντας ότι «ανατίναξε» τις κτιριακές υποδομές της πριν αποχωρήσει, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που εντόπισε και διένειμε ο αμερικανικός οργανισμός SITE, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση ισλαμιστικών ιστότοπων.

Εκμεταλλευόμενη την καταστροφική σύρραξη στην Υεμένη, στην τελευταία φάση της οποίας — από το 2014 — αναμετρώνται οι σιίτες αντάρτες Χούτι με τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και μιας αραβικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που τις υποστηρίζει, η ΑΚΑΧ ενίσχυσε την παρουσία της στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έχει επίσης ερείσματα και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Οι δύο οργανώσεις έχουν αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες πολυαίμακτες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που γειτονεύει με την Υεμένη, επενέβη τον Μάρτιο του 2015 για να βοηθήσει την κυβέρνηση να φρενάρει την προέλαση των ανταρτών που είχαν καταλάβει αχανείς εκτάσεις της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Την Παρασκευή μέλη της ΑΚΑΧ, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν τον πιο επικίνδυνο βραχίονα του τζιχαντιστικού δικτύου, επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Αλ Μάχφαντ και κατάφεραν να εισβάλλουν και να εμπλακούν σε πολύωρη μάχη με τους στρατιώτες, πριν από την άφιξη ενισχύσεων των κυβερνητικών δυνάμεων, είπαν αξιωματικοί.

Ορισμένοι από τους δράστες της επίθεσης «σκοτώθηκαν», άλλοι «καταδιώχθηκαν με την υποστήριξη της αεροπορίας των δυνάμεων της συμμαχίας κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που κράτησε ώρες», είπε ο ένας από τους αξιωματικούς. 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Πολύνεκρες επιθέσεις στο Άντεν

Σύμφωνα με τον Αλεξάνταρ Μιτρέσκι, ειδικό σε θέματα ασφάλειας, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, «η Αλ Κάιντα δεν έχει ούτε τη δυνατότητα ούτε τη στρατηγική διάθεση να ανοίξει νέο μέτωπο στη νότια Υεμένη», όμως το δίκτυο «μπορεί στο μέλλον να διαπράττει σποραδικές επιθέσεις για να δείξει ότι παραμένει παράγοντας που μετράει στη σύρραξη».

Την Πέμπτη τουλάχιστον 49 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στο Άντεν, την πρωτεύουσα του νότου όπου έχει μεταφέρει την έδρα της η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Την ευθύνη για τη μία από τις επιθέσεις ανέλαβε το ΙΚ μέσω Telegram.

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες ανατινάχθηκε στην είσοδο του αρχηγείου των δυνάμεων επιβολής της τάξης στο κέντρο του Άντεν, τη στιγμή που οι αστυνομικοί είχαν συγκεντρωθεί για την έπαρση της σημαίας, είπαν αξιωματούχοι. Δεκατρείς αστυνομικοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Η δεύτερη επίθεση, στη δυτική περιφέρεια του Άντεν, στοχοθέτησε το στρατόπεδο Αλ Τζαλάα και την ευθύνη γι’ αυτή ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο κι ένα τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Τριάντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, κατά τον επίσημο απολογισμό.

Οι δυνάμεις οι οποίες έγιναν στόχος την Πέμπτη ανήκαν στη δύναμη που αποκαλείται «Ζώνη Ασφαλείας», εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρα-πυλώνα της συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ριάντ. Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν στις αρχές Ιουλίου ότι σκοπεύουν να μειώσουν την παρουσία των χερσαίων στρατευμάτων τους στην Υεμένη.

«Έντονη ανησυχία» από τον ΟΗΕ

Ως τις επιθέσεις της Πέμπτης, στο Άντεν επικρατούσε συγκριτική ηρεμία, καθώς η πιο πρόσφατη επίθεση βομβιστή-καμικάζι είχε καταγραφεί στην πόλη τον Ιούλιο του 2018.

Τέσσερα χρόνια και πλέον μετά την επέμβαση της συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ριάντ, οι Χούτι ελέγχουν πάντα μεγάλο τμήμα του δυτικού και του βόρειου τμήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Σανάα.

Μεγάλο μέρος της νότιας Υεμένης ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, που ανέκτησαν αρκετές περιοχές από τους Χούτι.

Από το 2014, η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Περίπου 3,3 εκατομμύρια πολίτες παραμένουν εκτοπισμένοι. Ενώ 24,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι τα δύο τρίτα του πληθυσμού, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, ο Βρετανός Μάρτιν Γκρίφιθς, εξέφρασε χθες Παρασκευή την «έντονη ανησυχία» του μετά «τις επιθέσεις στο Άντεν και στη Σαάντα» — η δεύτερη αποτελεί προπύργιο των Χούτι στον βορρά, όπου τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε σαουδαραβικό βομβαρδισμό — και προέτρεψε «τα μέρη να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να εξευρεθεί πολιτική λύση».