Ποια χώρα φιλοξενεί τους περισσότερους μετανάστες;
Το ποσοστό των μεταναστών ποικίλλει σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη. Σε κάποιες, υπερβαίνει το ήμισυ του πληθυσμού, ενώ σε άλλες είναι κάτω από το 0,1%.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών (άτομα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό), με 48 εκατ. το 2015, πέντε φορές περισσότερους από ό,τι στη Σαουδική Αραβία (11 εκατ.) και έξι φορές περισσότερους από τον Καναδά (7,6 εκατ.).
Ωστόσο, ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους, αυτές οι δύο χώρες έχουν σημαντικά περισσότερους μετανάστες: 34% και 21%, αντίστοιχα, έναντι 15% στις ΗΠΑ.
Οι 15 χώρες με τους περισσότερους μετανάστες
ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας
Όσον αφορά την αναλογία των μεταναστών προς τον συνολικό πληθυσμό, οι χώρες με υψηλό ποσοστό μεταναστών μπορούν να χωριστούν σε πέντε ομάδες:
- Περιλαμβάνονται οι χώρες που είναι αραιοκατοικημένες αλλά διαθέτουν άφθονα πετρελαϊκά αποθέματα, όπου οι μετανάστες μερικές φορές υπερβαίνουν τον γηγενή πληθυσμό. Το 2015 εντοπίστηκαν οι υψηλότερες αναλογίες των μεταναστών στον κόσμο: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (87%), το Κουβέιτ (73%), το Κατάρ (68%), η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Ομάν, όπου το ποσοστό κυμαίνεται από 34% έως 51%.
- Περιλαμβάνονται τα πολύ μικρά εδάφη, μικροστοιχεία, συχνά με ειδικούς φορολογικούς κανόνες: το Μακάο (57%), το Μονακό (55%) και η Σιγκαπούρη (46%).
- Αποτελείται από χώρες που είχαν οριστεί ως «νέες χώρες», οι οποίες καλύπτουν τεράστιες περιοχές αλλά είναι αραιοκατοικημένες: Αυστραλία (28%) και Καναδάς (21%).
- Οι δυτικές βιομηχανικές δημοκρατίες, όπου το ποσοστό των μεταναστών κυμαίνεται γενικά από 9% έως 17%: Αυστρία (17%), Σουηδία (16% ), Ηνωμένες Πολιτείες (15%), Ηνωμένο Βασίλειο (13%), Ισπανία (13%), Γερμανία (12%), Γαλλία (12%), Κάτω Χώρες (12% 10%).
- Περιλαμβάνονται οι αποκαλούμενες «χώρες πρώτου ασύλου», οι οποίες λαμβάνουν μαζικές ροές προσφύγων λόγω συγκρούσεων σε γειτονική χώρα. Για παράδειγμα, στα τέλη του 2015, πάνω από ένα εκατ. Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες ζούσαν στον Λίβανο, αντιπροσωπεύοντας 20% του πληθυσμού του και περίπου 400.000 πρόσφυγες από το Σουδάν ζούσαν στο Τσαντ (3% του πληθυσμού).