ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η γεωπολιτική ένταση: Η Βρετανία απειλεί το Ιράν με σοβαρές επιπτώσεις

Στο «κόκκινο» η γεωπολιτική ένταση: Η Βρετανία απειλεί το Ιράν με σοβαρές επιπτώσεις
EPA/TOMMY CHIA/STENA BULK / HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα ύψη παραμένει η ένταση στο Στενό του Ορμούζ, μετά τη «σύλληψη» ενός βρετανικού τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Η Τεχεράνη διαμηνύει πως το δεξαμενόπλοιο «παραβίασε τους διεθνείς κανόνες», ενώ η βρετανική πλευρά προειδοποιεί με άμεσα μέτρα αν δεν αφεθεί ελεύθερο.

Το Ιράν ακινητοποίησε το Stena Impero ύστερα από ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη με ένα αλιευτικό σκάφος, διατείνεται η Τεχεράνη, που αναφέρει πως το ψαράδικο επιχείρησε να ειδοποιήσει το τάνκερ, το πλήρωμά του, όμως, δεν έδωσε καμία σημασία.

Το 23μελες πλήρωμα του τάνκερ θα κρατηθεί στο πλοίο μέχρι το τέλος της έρευνας δήλωσε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Fars, σύμφωνα με το CNNi.

«Δεκαοχτώ μέλη, ανάμεσά τους ο καπετάνιος, είναι ινδικής εθνικότητας και οι άλλα πέντε είναι φιλιππινέζικης, λετονικής και ρωσικής εθνικότητας», είπε ο ίδιος.

Η Βρετανία απειλεί με «σοβαρές επιπτώσεις»

Η Βρετανία έχει προειδοποίησε με «σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που το Ιράν δεν απελευθερώσει άμεσα το δεξαμενόπλοιο.

«Αυτή η σύλληψη είναι απαράδεκτη. Είναι βασικό να τηρείται η ελεύθερη ναυσιπλοήγησης και όλα τα πλοία να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.

Παράλληλα, ο Χαντ τόνισε πως η χώρα του δεν εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων, όμως είπε πως το ΗΒ θα επιχειρήσει να βρει μία «διπλωματική λύση» για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ τόνισε πως θα μιλήσει και με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας το συντομότερο δυνατό.

«Δεν αναζητούμε (σ.σ. λύση με) στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο Χαντ και προειδοποίησε εν νέου με αυστηρά μέτρα.

Μέσω του Στενού του Ορμούζ διακινείται το ένα τρίτο του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης παγκοσμίως.

Η περιοχή του Κόλπου και του Στενού του Ορμούζ βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλης γεωπολιτικής έντασης, μεσούσης της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν ενισχύσει την εκεί στρατιωτική τους παρουσία.

Τραμπ: Θα μιλήσω με τη Βρετανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για τα γεγονότα στον Κόλπο και τόνισε θα συνομιλήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη «σύλληψη» του βρετανικού δεξαμενόπλοιου.

Ο Τραμπ προέβη σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο. Επίσης τόνισε ότι είπε στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ραντ Πολ να εμπλακεί στις συνομιλίες με το Ιράν.

Ο Πολ έκανε μια πρόταση να συνομιλήσει με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν του έχει αναθέσει τέτοιο πόστο.

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γκάρετ Μαρκίς, καταδίκασε «την κλιμάκωση της βίας» από την πλευρά της Τεχεράνης μετά τη σύλληψη του πλοίου.

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε λίγες εβδομάδες που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει στόχος από την κλιμάκωση της βίας του ιρανικού καθεστώτος», τόνισε ο Μαρκίς.