Στο «γκρίζο» η κυπριακή ΑΟΖ: «Όχι» Λευκωσίας στην πρόταση Ακιντζί - Η Άγκυρα αψηφά την ΕΕ
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων.
Το Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, Οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον Νίκο Αναστασιάδη να αποστείλει επιστολή στον κ. Ακιντζί ,καθώς και στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιιο Γκουτέρες, στην οποία θα αναλύονται οι λόγοι της απόφασή τους.
Η πρόταση Ακιντζί
Η πρόταση Ακιντζί προέβλεπε:
- Ίσα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων στους φυσικούς πόρους του νησιού.
- Μοίρασμα των κερδών από τους υδρογονάνθρακες στις δύο κοινότητες του νησιού.
- Από κοινού λήψη των αποφάσεων για την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
- Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες δεν συνιστά πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά το πρόβλημα δεν είναι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα κέρδη. Άλλωστε,. Ο υφιστάμενος κυπριακός νόμος προβλέπει ότι τα 2/3 των κερδών από τους υδρογονάνθρακες θα αποταμιευτούν για να αξιοποιηθούν μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Λευκωσία «βλέπε» στην πρόταση Ακιντζί την αναίρεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί ότι το Φατίχ ανακάλυψε σημαντικό κοίτασμα αερίου στα ανοιχτά της Πάφου
Η Τουρκία δεν κάνει βήμα πίσω
Επιπλέον, η Άγκυρα κατέστησε σαφές σήμερα ότι δεν πτοείται από τις κυρώσεις της ΕΕ. Μετά τη χτεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν κυρώσεις για τις γεωτρήσεις του Φατίχ δυτικά της Πάφου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι: «Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδό του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις αποφάσεις στις οποίες δεν γίνεται καμιά αναφορά στους Τουρκοκύπριους οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πηγών του νησιού.»
Σε πιο σκληρούς τόνους κινήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οποίος δήλωσε: «Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε στα σοβαρά τις αποφάσεις της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο. Αν λαμβάνετε τέτοιες αποφάσεις για την Τουρκία, θα αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε τρία πλοία στην περιοχή και θα στείλουμε τέταρτο.
Οι κυρώσεις
Υπενθυμίζεται ότι χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν τις εξής κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας:
- Πάγωμα της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019,
- Πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών και αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία.
- Αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.
Ο Δένδιας στην Ουάσιγκτον
Εντωμεταξύ, ο νέο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για την Ουάσιγκτον. Στην αμερικάνικη πρωτεύουσα θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.
Νωρίτερα τον πρωί ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου «ο κ. Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και αξιολογήθηκε ως πολύ ενθαρρυντική η ομόφωνη και άμεση αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα».
Στο «γκρίζο»
Η συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων δημιουργεί τετελεσμένα βάζοντας στο «γκρίζο» την κυπριακή ΑΟΖ και ακυρώνοντας την οριοθέτηση που έχουν κάνει Αθήνα και Λευκωσία. Γι’ αυτό άλλωστε η ανησυχία είναι έκδηλη στη Λευκωσία.