ΚΟΣΜΟΣ

Πολλαπλή επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στη νοτιονατολική Τουρκία

Εικόνα από το κατεστραμμένο αστυνομικό συγκρότημα στην τουρκική πόλη Τσινάρ, λίγη ώρα μετά την επίθεση με παγιδευμένο όχημα και ρουκέτες, που εξαπολύθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2016 Twitter @OccupiedTaksim

Μεγάλη επίθεση με πυροβόλα όπλα, ρουκέτες και ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό ισοπέδωσε το αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας στην πόλη Τσινάρ (Çınar), νοτίως του Ντιγιάρμπακιρ στην νοτιονατολική Τουρκία, μια ημέρα μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και το μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση Ερντογάν με πάνω από χίλιους πανεπιστημιακούς που ζητούν τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η τουρκική Hürriyet, η νέα επίθεση αποδίδεται σε αντάρτες του PKK και πραγματοποιήθηκε στις 23:45 της Τετάρτης (13/1). Από την ισχυρή έκρηξη κατέρρευσε η πρόσοψη παρακείμενης διώροφης οικοδομής και προκλήθηκαν εκτεταμμένες ζημιές σε άλλα κτίρια, ενώ, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, έχουν καταγραφεί 39 τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία του Ντιγιάρμπακιρ (Diyarbakir).

Την είδηση επιβεβαίωσε και το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Μετά την επίθεση, ακολούθησε σαραντάλεπτη μάχη ανάμεσα σε ενόπλους και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, που απέκλεισαν κάθε έξοδο στην πόλη, εξαπολύοντας κυνηγητό κατά υπόπτων. Επισήμως, δεν είχε γίνει κάποια ανακοίνωση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Αργότερα, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το τουρκικό Haber3 μετέδωσε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα μωρό ενός έτους, το οποίο είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν.

Ανεπίσημες αναφορές που έκαναν το γύρο των κοινωνικών δικτύων απαριθμούσαν περισσότερα θύματα, αποτυπώνοντας το κλίμα οργής και πανικού, στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος την Τρίτη στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στο Σουλτάναχμετ (Sultanahmet).

Από το χθεσινοβραδινό χτύπημα τραυματίστηκαν 43 άτομα, ανάμεσά τους έξι αστυνομικοί, ενώ δύο ύποπτοι συνελήφθησαν και κρατούνται, χωρίς νεότερα για την τύχη τους. Ο τελικός απολογισμός στο Τσινάρ ανήλθε στους έξι νεκρούς, καθώς από τα χαλάσματα ανασύρθηκε ένα ακόμα άτομο, η 30 χρονη Εζρά Κιοσέ Μπασαράν (Esra Köse Başaran), που όπως μαθεύτηκε ήταν σύζυγος αστυνομικού από την επαρχία της Μαλάτια (Malatya). Η αστυνομία έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα το όνομα του Μεχμέτ Σενιόλ Τσιφτσί (Mehmet Şenol Çiftçi), 28χρονου αστυνομικού από την Αντιόχεια (Antakya), ο οποίος έχασε τη ζωή του στην έκρηξη μαζί με την πέντε μηνών κόρη του. Οι άλλοι τρεις ήταν ο πεντάχρονος Μουράτ Αλπέρ (Murat Alper Açıkgöz), η μόλις ενός έτους αδερφή του Εκρίν (Ecrin) και ο πατέρας τους Λουκμάν Ατσίκγκιοζ (Lokman Açıkgöz), που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέπεσε το σπίτι τους.

Το αστυνομικό συγκρότημα, που μπήκε στο στόχαστρο, ήταν πενταώροφο κτίριο, το οποίο συμπεριλάμβανε κοιτώνες και άλλους χώρους, όπως νηπιαγωγείο για τα παιδιά των αστυνομικών. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έσπασαν τζάμια σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Το πρακτορείο Doğan κάλυψε εκτενώς με φωτογραφίες και βίντεο την ιστορία.

Ο ακήρυχτος εμφύλιος και οι 1.128 δολοφόνοι

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, δυνάμεις του PKK πραγματοποιήσαν επιθέσεις στις πόλεις Μπισμίλ (Bismil), Τζίζρε (Cizre), Μαρντίν (Mardin), Σιλόπη (Silopi), Σιρνάκ (Sirnak) και Βαν (Van).

Από τις 20 Δεκεμβρίου, το PKK έχει ρίξει στις μάχες έναν νέο σχηματισμό μαχητών, την Ένωση Πολιτικής Άμυνας (YPS), που διαδέχθηκε το Πατριωτικό Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας (YDG-H), το οποίο διεξάγει αντάρτικο πόλεων από το 2013, ζητώντας αυτονομία για τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η YPS έχει οργανωθεί στα πρότυπα της πολιτοφυλακής των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), που δρουν στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας και αποτελούν το κύριο ανάχωμα απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, εκφράζοντας τη δημογραφικά ανερχόμενη και πολιτικά ριζοσπαστικοποιημένη κουρδική νεολαία, τα παιδιά της ηττημένης γενιάς του Οτζαλάν που ενηλικιώθηκαν σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

Η μεταφορά, τα τελευταία χρόνια, των συγκρούσεων εντός των τουρκικών πόλεων από τα βουνά, όπου κατά το παρελθόν ελάμβαναν χώρα οι συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και τους Κούρδους αντάρτες, αποτελεί την κρίσιμη αλλαγή στο κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας.

Το πρακτορείο Firat δημοσιοποίησε φωτογραφίες από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος των Περιφερειών (Demokratik Bölgeler Partisi - DPG) στο Τσινάρ. Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, το φιλοκουρδικό DPG είχε στηρίξει το HDP του Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş). Αμφότερα, συγκαταλέγονται από την Άγκυρα στους υποστηρικτές του PKK. Τα γραφεία, στα οποία συστεγάζεται το τοπικό παράρτημα του Κουρδικού Συνδέσμου Δημοκρατίας, Πολιτισμού και Αλληλεγγύης (Kurdî-Der), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πυρπολήθηκαν από πολιτοφυλακές και αστυνομικούς με πολιτικά, σε αντίποινα για την επίθεση στο αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής. Από την πλευρά του, τo πρακτορείο Doğan κάνει λόγο για «αγνώστους».

Μιλώντας σε τεχνολογικό φόρουμ στην Άγκυρα σήμερα Πέμπτη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoğlu) καταδίκασε την επίθεση και ορκίστηκε, αναφερόμενος στο μωρό που έχασε τη ζωή του, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη μάχη της κατά «κάθε μορφής τρόμου».

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή hashtag του Twitter καταχωρείται το #1128katil («1.128 δολοφόνοι»), το οποίο, όπως δεν θα ανέμενε κανείς, αναφέρεται σε πανεπιστημιακούς δασκάλους: 1.128 ακαδημαϊκοί από 89 τουρκικά πανεπιστήμια και 355 πανεπιστημιακοί και ερευνητές από το εξωτερικό -ανάμεσά τους ο Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky), ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ (David Harvey) και ο Ιμάνουελ Βάλερσταϊν (Immanuel Wallerstein) υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα κείμενο διαμαρτυρίας με τίτλο «Δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος», ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις ένοπλες επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους. Διαβάζουμε στο κείμενο:

Απαιτούμε από το κράτος να εγκαταλείψει την προμελετημένη σφαγή και εκτοπισμό Κούρδων και άλλων λαών της περιοχής. Επίσης, απαιτούμε από το κράτος να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας, να τιμωρήσει αυτούς που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποζημιώσει τους πολίτες που έχουν υποστεί υλική και ψυχολογική φθορά. Για το σκοπό αυτό, απαιτούμε να δοθεί πρόσβαση σε ανεξάρτητους διεθνείς και Τούρκους παρατηρητές στην περιοχή και να επιτραπεί η καταγραφή και αναφορά των περιστατικών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προετοιμάσει τις διαδικασίες για διαπραγματεύσεις και να θέσει τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη, η οποία να συμπεριλαμβάνει τα αιτήματα του κουρδικού πολιτικού κινήματος. Απαιτούμε στις διαπραγματεύσεις αυτές να συμπεριληφθούν ανεξάρτητοι παρατηρητές από όλους τους τομείς της κοινωνίας. Επίσης, διακηρύττουμε την θέλησή μας να συμμετέχουμε εθελοντικά ως παρατηρητές. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης της αντιπολίτευσης.

To ανωτατο συμβούλιο Παιδείας (YÖK) συνεκλίθει την επομένη, ημέρα Τρίτη, ανακοινώνοντας ότι όλοι οι κοσμήτορες και τα συμβούλια διοίκησης των τουρκικών πανεπιστημίων θα συνεδριάσουν, ώστε να εξετάσουν πιθανές νομικές κυρώσεις κατά των Τούρκων ακαδημαϊκών που υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας. Όπως δηλώθηκε:

Η διακήρυξη αυτή δεν μπορεί να συνδέεται με την ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχική ευθύνη του κράτους.

Θορυβημένος ο Ταγίπ Ερντογάν (Tayyip Erdoğan) ξεσπάθωσε κυριολεκτικά κατά των Τούρκων και ξένων ακαδημαϊκών. Μιλώντας νωρίτερα την ίδια ημέρα στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο των Τούρκων Πρέσβεων, λίγες ώρες μετά το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε «ανίδεους και αμαθείς» τους ακαδημαϊκούς και προσκάλεσε τον «τρομοκράτη» Τσόμσκι, να επισκεφτεί την Ανατολιά.

Το συνέδριο, που διεξάγεται στην Άγκυρα (10-16/1), έχει τίτλο «Διαχείριση Κρίσεων: Ανθρωπιστικές λύσεις» και αποσκοπεί στο να προετοιμάσει την τουρκική διπλωματία για την επερχόμενη την 1η Ανθρωπιστική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου 2016.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στα νοτιοανατολικά της χώρας παραβιάζονται από τους τρομοκράτες, όχι από το κράτος. Συνδέοντας δε τη σημερινή κατάσταση με την εποχή της Συνθήκης των Σεβρών και τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ανέφερε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει πράξεις προδοσίας από τους «αυτοαποκαλούμενους διανοούμενους». Χαρακτηριστικό ήταν το παρακάτω απόσπασμα της ομιλίας του:

Παρά τα γεγονότα, αυτό το πλήθος, που αυτοαποκαλείται ακαδημαϊκοί, κατηγορεί το κράτος με αυτήν τη δήλωση. Και όχι μόνο. Καλούν ξένους να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Αυτή είναι η νοοτροπία της αποικιοκρατίας. Αποκαλείται τους εαυτούς σας διανοητές! Εσείς, ακαδημαϊκά σκουπίδια. Δεν είστε διαφωτισμένα άτομα, είστε σκοτεινά. Δεν θυμίζεται σε τίποτα διανοούμενους. Είστε ανίδεοι, αμαθείς και σκοτεινοί, δεν γνωρίζεται για την ανατολή και τη νοτιοανατολική Τουρκία. Εμείς γνωρίζουμε αυτά τα μέρη, όπως τις διευθύνσεις μας. Ας τους αφήσουμε να έρθουν στην Τουρκία. Να μην υπογράφουν τέτοιες διακηρύξεις επί ματαίω. Είμαστε έτοιμοι να τους πούμε ό,τι συμβαίνει νοτιοανατολικά από το άλφα έως το ωμέγα. Να δουν με τα μάτια τους εάν το πρόβλημα είναι η παραβίαση του νόμου από το κράτος ή πειρατεία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών μας από την τρομοκρατική οργάνωση. Ας πούμε στον πρέσβη μας στις ΗΠΑ να προσκαλέσει τον Τσόμσκι, που έκανε δηλώσεις για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ας τον φιλοξενήσουμε στην περιοχή.

Η νοτιονατολική Τουρκία, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, βρίσκεται σε αναβρασμό, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας τον περασμένο Ιούλιο ανάμεσα στο PKK και την τουρκική κυβέρνηση. Το κλίμα είναι εμφυλιοπολεμικό. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα από τα χαλάσματα του Τσινάρ, όπου μία απελπισμένη Τουρκάλα καταφερόταν εναντίον των Κούρδων, φωνάζοντας «γυρίστε στα βουνά σας».

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες πρωτοφανούς κλίμακας επιχειρήσεις καταστολής, με θύματα τόσο από τις τάξεις των ανταρτών όσο και ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος βιώνει -όπως σε κανένα άλλο μέρος της χώρας- την αποτυχία των οικονομικών πολιτικών του συστήματος Ερντογάν και τη σιωπή των ΜΜΕ που δεν έχουν όνομα για τους νεκρούς του άμαχου κουρδικού πληθυσμού.

Σε αντίθεση με ό,τι έχει επικρατήσει να λέγεται αναφορικά με την πολιτική του σταδιοδρομία, ο Ερντογάν υπήρξε ανέκαθεν ένας ευέλικτος πολιτικός. Το απέδειξε όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ήλθε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2002 και ο ίδιος ανέλαβε πρωθυπουργός τον Μάρτιο του επόμενου έτους, επιτρέποντας τη χρήση των τουρκικών βάσεων από την αμερικανική αεροπορία κατά του Ιράκ. Το απέδειξε τα επόμενα χρόνια, χτίζοντας πάνω στην οικονομική πολιτική του Κεμάλ Ντερβίς (Kemal Derviş), την οποία ενέταξε στα συμφέροντα των ανερχόμενων μικρομεσαίων της Ανατολίας. Το απέδειξε, παίρνοντας με το μέρος του τις νέες τάξεις του στρατιωτικού κατεστημένου. Το αποδεικνύει και τώρα που συγκρίνει τον εαυτό του με τον Κεμάλ Ατατούρκ, μπροστά στον σκληρό πυρήνα του διπλωματικού βαθέος κράτους, απολαμβάνοντας την ίδια στιγμή το προσωνύμιο «Σουλτάνος», έχοντας προκηρύξει (και κερδίσει) εκλογές την 1η Νοεμβρίου 2015, 93η επέτειο από την κατάργηση του οθωμανικού Χαλιφάτου.

Από το Γκεζί έως το Τσινάρ και από το Σουλτάναχμετ έως τη Τζίζρε, η Τουρκία ζει την πιο εκρηκτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της.

Σε απόσταση λίγων ωρών από τα μέτωπα στη Συρία, η επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ (σ.σ στα κουρδικά Μέσα αναφέρεται με το κουρδικό της όνομα Amed) στρατοκρατείται τους τελευταίους μήνες, με τον κουρδικό πληθυσμό υπό πολιορκία από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, σε μία συγκυρία όπου οι εξελίξεις στη Συρία θέτουν εμμέσως κουρδικό ζήτημα και στις δυο πλευρές των συνόρων - Πηγή: Google Maps

Διαβάστε επίσης:

HDP: Σώος ο Ντεμιρτάς

Η ζαριά της Τουρκίας στο τάβλι της Συρίας

Τουρκία και Ρωσία διαγωνίζονται ποιος θα ακυρώσει πρώτος τον αγωγό

Hürriyet: Προσωρινή αναστολή των τουρκικών χτυπημάτων κατά του ISIS

Γιατί η Τουρκία (δεν) θα κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία

Ελέγχει τα αντανακλαστικά της Βαγδάτης στην κατεχόμενη από τζιχαντιστές Μοσούλη

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Μόσχα για εθνοκάθαρση Τουρκμένων στη Συρία

Στήνουν στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ για να προλάβουν τις εξελίξεις

Μόσχα: Σε 4.201 ανέρχονται οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία

Κλιμακώνεται ο ακήρυχτος εμφύλιος στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας

Με παρέμβαση Ομπάμα, η Τουρκία αποχωρεί μερικώς από το Β. Ιράκ

Με αέρα νικητή από τις Βρυξέλλες, ο Νταβούτογλου ειρωνεύεται τη Μόσχα

PKK: Η σύρραξη έχει μπει σε νέα φάση και εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο

Νταβούτογλου: Προδοσία το ταξίδι του Ντεμιρτάς στη Μόσχα

Παππούς και εγγονός έπεσαν νεκροί από πυρά στο Τσίζρε της Τουρκίας

Οι πληθωριστικές πιέσεις πληγώνουν την Τουρκία εκεί που πονάει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης