ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκαν τα μέλη του μεγαλύτερου κυκλώματος δουλείας στη Βρετανία

pixabay

Έπειθαν τα θύματά τους να έρθουν από την Πολωνία δελεάζοντάς τα με μια καλοπληρωμένη θέση εργασίας: τα μέλη της συμμορίας που ηγείτο του μεγαλύτερου ποτέ κυκλώματος σύγχρονης δουλείας στη Βρετανία καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές κάθειρξης από 3 έως 11 χρόνια.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση δουλείας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Βρετανία» έγραψε στο Twitter η αστυνομία του Ουέστ Μίντλαντς, μιας περιοχής στην κεντρική Αγγλία την οποία λυμαινόταν η συμμορία, με τουλάχιστον 400 θύματα.

Το ένα από τα μέλη «κυκλοφορούσε με μια Μπέντλεϊ», την ώρα που τα θύματά του έπρεπε «να εργαστούν για ένα κομμάτι ψωμί σε κέντρα ανακύκλωσης» ή σε «αγροκτήματα», σημειώνουν οι αστυνομικές αρχές.

Τρία μέλη του δικτύου καταδικάστηκαν σήμερα σε τρία χρόνια, εξίμησι χρόνια και ένδεκα χρόνια κάθειρξης από το δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ. Έπειτα από μια πρώτη δίκη τον Φεβρουάριο, άλλα πέντε μέλη του κυκλώματος καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης μεταξύ 4 και 11 ετών.

Οι οκτώ καταδικασθέντες, πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, όλοι τους με καταγωγή από την Πολωνία, κρίθηκαν ένοχοι για σύγχρονη δουλεία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το δίκτυο εξαρθρώθηκε χάρη στην επέμβαση της οργάνωσης Hope for Justice, που ειδικεύεται στη μάχη εναντίον της σύγχρονης δουλείας κι η οποία ανακάλυψε τη δράση του, κατόπιν ειδοποίησε την αστυνομία.

Η συμμορία προσέλκυε τα θύματά της, ηλικίας 17-60 ετών, υποσχόμενη δουλειές με καλό μισθό στη Βρετανία.

Ωστόσο, μόλις έφθαναν στη χώρα, βρίσκονταν αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες στέγασης και έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης, με μισθούς που δεν περνούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 50 σεντ ανά ημέρα. Όσοι προσπάθησαν να φύγουν, τους επιτίθεντο και τους απειλούσαν.

«Ορισμένοι άστεγοι στη Βρετανία ζούσαν καλύτερα σε σύγκριση με εμένα, όταν έφθασα εδώ» περιέγραψε ένα από τα θύματα ενώπιον του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, «ορισμένα (θύματα) αναγκάζονταν να κοιμούνται σε στρώματα στους δρόμους, άλλα να πλένονται σε κανάλια».

«Η συμμορία ήλεγχε τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, τους έκλεβε τους μισθούς και αποκόμισε 2 εκατομμύρια λίρες (2,2 εκατομμύρια ευρώ) εκμεταλλευόμενη την ανάγκη τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης