Αναμόρφωση της περιοχής με τα «κόκκινα φανάρια» στο Άμστερνταμ ετοιμάζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος
Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Άμστερνταμ παρουσίασε τα σχέδια για να αναμορφώσει την περιοχή της πόλης με τα κόκκινα φανάρια σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ από τα περίεργα βλέμματα των τουριστών.
Η αναμόρφωση που σχεδιάζεται για τη βιομηχανία του σεξ στην περιοχή θα είναι η πιο ριζοσπαστική από τότε που η Ολλανδία νομιμοποίησε την πορνεία πριν από δύο περίπου δεκαετίες, με την δήμαρχο Φέμκε Χάλσεμα να προτείνει, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η πρακτική του να ποζάρουν οι εκδιδόμενες γυναίκες σε βιτρίνες στις προσόψεις των κτηρίων.
Οι αλλαγές είναι απαραίτητες λόγω των κοινωνικών μεταβολών, δήλωσε η δήμαρχος στο Reuters, όπως η άνοδος των κρουσμάτων εμπορίας ανθρώπων και η αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή και χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες των γυναικών και να τις ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Αναγκαζόμαστε από τις συνθήκες διότι το Άμστερνταμ αλλάζει», δήλωσε η Χάλσεμα σε συνέντευξη πριν από την παρουσίαση. «Πιστεύω ότι πολλές γυναίκες που εργάζονται εκεί νιώθουν ταπεινωμένες, νιώθουν ότι τις κοροϊδεύουν και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σκεφτόμαστε τις αλλαγές», πρόσθεσε.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα σενάρια: να καταργηθούν οι βιτρίνες στις προσόψεις των κτηρίων, να κλείσουν τα πορνεία στο κέντρο της πόλης και να μεταφερθούν αλλού, να περιοριστεί ο αριθμός των πορνείων στο κέντρο της πόλης.
Τα σενάρια, στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο «Το μέλλον της πορνείας των βιτρινών στο Άμστερνταμ», περιλαμβάνουν επίσης και μια ευρύτερη πρόταση για μια συγκεκριμένη ζώνη για τη βιομηχανία του σεξ που θα έχει μια ξεχωριστή πύλη εισόδου, ανάλογη με το σύστημα που χρησιμοποιείται στο Αμβούργο, πρόσθεσε η δήμαρχος.
Αυτές οι επιλογές θα παρουσιαστούν σε κατοίκους και επιχειρήσεις σε συναντήσεις αυτόν τον μήνα πριν επιλεγεί μία εξ αυτών και τεθεί προς ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο αργότερα φέτος, δήλωσε η Χάλσεμα.
Αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν να ελεγχθεί η περιοχή με τα κόκκινα φανάρια ήρθαν αντιμέτωπες με αντιδράσεις από εργαζόμενες και επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αυτή την κερδοφόρα βιομηχανία.
Η δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για να τεθεί εκτός νόμου η πορνεία.
«Νομιμοποιήσαμε την πορνεία διότι θεωρήσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η νόμιμη πορνεία δίνει σε μια γυναίκα την ευκαιρία να είναι αυτόνομη, ανεξάρτητη. Η ποινικοποίηση της πορνείας έγινε στις ΗΠΑ, νομίζω, αυτό καθιστά τις γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες».
Οι αλλαγές έχουν τρεις βασικούς στόχους, δήλωσε η δήμαρχος, να προστατεύσουν τις γυναίκες από την υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών, να καταπολεμήσουν το έγκλημα και να ξαναζωντανέψουν την 500 ετών γειτονιά η οποία, μαζί με τα κανάλια του Άμστερνταμ, αποτελεί κομμάτι ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Εργαζόμενη στη βιομηχανία του σεξ και μέλος του συνδικάτου PROUD, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εκδιδόμενων γυναικών, δήλωσε στο Reuters ότι οι γυναίκες στην περιοχές αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο απαξιωτική συμπεριφορά. «Οι τουρίστες δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σε αυτή την περιοχή», δήλωσε η γυναίκα, που αρνήθηκε να δώσει το όνομά της.