Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία α πριόρι – Δύο γυναίκες λύνουν το «γόρδιο δεσμό»
«Λευκός καπνός» φέρεται να… αχνοφαίνεται και πάλι από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις πλέον υψηλόβαθμες θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ολοένα και πιο κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ύπατα αξιώματα, όπως εκτιμά
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια ανάρτησή του στο Twitter, μετά από τρεις ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, τονίζει ότι οι 28 χώρες βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε συμφωνία.
«Έχουμε α πριόρι μια συμφωνία», επιβεβαίωσε μάλιστα από την πλευρά της μια υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Δύο γυναίκες λύνουν το γόρδιο δεσμό
Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, μια λύση διαφαίνεται στον ορίζοντα για τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ύπατα αξιώματα στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Δύο μάλιστα γυναίκες προορίζονται για θέσεις κλειδιά: η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πολλές πηγές, η ντερ Λάιεν προτάθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα το απόγευμα οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία), οι οποίες είχαν αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν, γνωστοποίησαν ότι θα στηρίξουν τη Γερμανίδα πολιτικό, με μια ανάρτηση στο Twitter του εκπροσώπου της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.
Μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι με τη λύση αυτή θα ανοίξει ο δρόμος και για να αναλάβει η Λαγκάρντ επικεφαλής της ΕΚΤ. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι αντίθετη με την υποψηφιότητα της νυν γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, διαβεβαίωσε η πηγή αυτή.
Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές η πληροφορίες, Γαλλία και Γερμανία θα αναλάβουν η καθεμιά τουλάχιστον μία από τις πλέον προβεβλημένες θέσεις στην ΕΕ, ενώ η ευρωπαϊκή δεξιά θα διατηρήσει την προεδρία της Κομισιόν μετά την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο Φιλελεύθερος Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ενδέχεται να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ, ενώ για Ύπατος Εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής προαλείφεται ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς –ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες– ή ο Ισπανός Σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ.
Τα ονόματα δύο άλλων Σοσαλιστών, των Ιράτσε Γκαρθία (Ισπανία) και Σεργκέι Στανίτσεφ (Βουλγαρία) ακούγονται επίσης για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έχει σπουδάσει ιατρική και είναι μητέρα επτά παιδιών, προαλειφόταν πριν από μερικά χρόνια για διάδοχος της Άγγελα Μέρκελ. Η 60χρονη πολύπειρη και πολύγλωσση πολιτικός είναι ωστόσο αντιδημοφιλής στη Γερμανία, λόγω του αμφιλεγόμενου έργου της στο υπουργείο Άμυνας.
«Μπλόκο» στον Τίμερμανς
Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες αναδείχτηκε σε μια από τις πιο απαιτητικές των τελευταίων ετών, με τους Ευρωπαίους να μην μπορούν να επιλέξουν τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τον άνθρωπο που θα αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» εξωτερικών υποθέσεων.
Η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη ενώ σε δεύτερο χρόνο θα αποφασιστεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως γράφει το πρακτορείο Associated Press, η δυσκολία των Ευρωπαίων να καταλήξουν σε συμφωνία οφείλεται κυρίως στο ότι τα δύο παραδοσιακά κόμματα του ευρωκοινοβουλίου αποδυναμώθηκαν σημαντικά στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Και παρότι τις περασμένες ημέρες πληροφορίες ήθελαν τους Ευρωπαίους να κλίνουν προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς, η «λύση» αυτή φαίνεται πως απομακρύνεται.
Και αυτό γιατί η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία αλλά και η Ιταλία δεν επιθυμούν ο Τίμερμανς να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών διαφωνούν με την εκλογή του Τίμερμανς, κυρίως λόγω της στάσης του στο προσφυγικό.
«Θέλουμε κάποιον στην προεδρία που δεν βλέπει αρνητικά την περιοχή μας. Ο κ. Τίμερμανς δεν είναι αποδεκτή επιλογή για εμάς» είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Έχουμε τελείως διαφορετική άποψη στο προσφυγικό. Εκείνος ήταν πάντα υπέρ των (σ.σ. υποχρεωτικών) ποσοστώσεων και αυτό είναι πρόβλημα για εμάς», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, εξέφρασε την αισιοδοξία του για «σημαντική πρόοδο» αν όχι συμφωνία κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων.
«Δεν θα είναι εύκολες συνομιλίες αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντική πρόοδο σήμερα», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Αντιστάσεις από την Ιταλία
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους, το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει μια άγνωστη μέχρι στιγμής επίσκεψη του Ματέο Σαλβίνι στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.
Η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τέσσερις μόλις ημέρες μετά από τις ευρωεκλογές, με τον Σαλβίνι να… ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία ότι σκοπεύει να είναι πιο ενεργός στα οικονομικά ζητήματα από εδώ και εμπρός.
Η στάση αυτή είναι, όπως γράφει το πρακτορείο, ενδεικτική των προθέσεων του Σαλβίνι, όχι μόνο εντός Ιταλίας αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είπα στον πρωθυπουργό πως ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν πρέπει να είναι κομμουνιστής, σοσιαλιστής ούτε Αριστερός. Γιατί να βάλουμε έναν σοσιαλιστή στο τιμόνι της Κομισιόν, για να κάνουμε χάρη στη Μέρκελ;» διερωτήθηκε ο Σαλβίνι, μιλώντας σε υποστηρικτές του.
Κατά το οικονομικό πρακτορείο, η δήλωση αυτή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η Ιταλία εάν η Ε.Ε. τη «ζορίσει» πολύ στον τομέα των οικονομικών. Γιατί τώρα, όπως φαίνεται, ο Σαλβίνι αισθάνεται πως έχει στα χέρια του ένα σημαντικό… όπλο, το οποίο σκοπεύει να αρχίσει να χρησιμοποιεί.
Αποχώρησε ο Τσίπρας
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποχώρησε χθες από τις Βρυξέλλες και στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
Σε χθεσινή του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε».