Ο Τραμπ πάτησε στη Βόρεια Κορέα: Οι αξιοσημείωτες στιγμές από την εξπρές συνάντηση με τον Κιμ
Ήταν μια ιστορική στιγμή. Ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος πάτησε σήμερα σε έδαφος της Βόρειας Κορέας. Αλλά μέχρι και μια ώρα προτού συμβεί αυτό επικρατούσε αβεβαιότητα για το αν τελικά θα γραφόταν ιστορία.
Το τρίτο «ραντεβού» των δύο ηγετών επρόκειτο να είναι ένας σύντομος χαιρετισμός, αλλά τελικώς πρόεκυψε κάτι πιο ουσιαστικό.
Η συνάντηση «σημαδεύτηκε» από ορισμένες αξιοσημείωτες ατάκες, όμως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν αρκεί αυτό το σύντομο τετ-α-τετ για να βρεθεί λύση στο τόσο σύνθετο πρόβλημα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.
Παρακάτω ακολουθούν οι πιο αξιοσημείωτες ατάκες της συνάντησης:
- Καθεστώς σχέσης: «Είναι πολύπλοκο»
«Αυτό που θα συμβεί είναι ότι μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες οι ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για να δουν αν μπορούν ή όχι να κάνουν κάτι. Πολύ πράγμα. Αρκετά πολύπλοκο, αλλά όχι όσο πολύπλοκο θεωρεί ο κόσμος», ανέφερε ο Τραμπ περιγράφοντας τις επερχόμενες συνομιλίες.
- Ραντεβού έκπληξη
«Κάποιοι θεωρούν ότι η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη μέσω των επιστολών που μου έχετε στείλει, αλλά εγώ ο ίδιος, εξεπλάγην όταν χθες το πρωί μου εκφράσατε την επιθυμία να συναντηθούμε εδώ», ανέφερε ο Κιμ Γιονγκ Ουν σχετικά με την πρόταση για συνάντηση της τελευταίας στιγμής.
- Πρόταση υψηλού ρίσκου
«Γνωρίζοντας τον Τύπο όπως εγώ, αν είχε αποφασίσει να μην έρθει, θα τα είχατε βάλει με εμένα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ για τις επιπτώσεις πιθανής μη εμφάνισης του Κιμ.
- Ρητορική... φλοράλ
«Διαβάζοντας την ανάρτηση στο Τwitter ένιωσα ότι ένα λουλούδι ελπίδας ανθίζει στην Κορεατική Χερσόνησο», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν.
- Εδώ δεν υπάρχουν fake news
«Δεν δίνει συνεντεύξεις Τύπου, σε περίπτωση που δεν το έχετε ακούσει», είπε ο Τραμπ μιλώντας για τον Κιμ
- Πώς ήταν;
«Σουρεαλιστική», ήταν η απάντηση της κόρης του Τραμπ, Ιβάνκα, όταν ρωτήθηκε πώς της φάνηκε η Βόρεια Κορέα.
- Το κατιτίς
«Για κάποιον λόγο έχουμε μια κάποια χημεία», είπε ο Τραμπ σχολιάζοντας την παράξενη φιλία του με τον Κιμ.
- Σχέση της μιας... μέρας
«Αν δεν είχα αυτή την φοβερή σχέση μαζί σας δεν νομίζω ότι αυτή η συνάντηση θα γινόταν δυνατή μέσα σε μόλις μια ημέρα», είπε από την πλευρά του ο Κιμ για το ταίριασμά του με τον Τραμπ.
-Ιστορία εν τη γενέσει της
«Το ότι περπάτησα πέραν από αυτή την γραμμή ήταν μεγάλη τιμή», δήλωσε ο Τραμπ όταν πέρασε στο βορειοκορεατικό έδαφος.
- Δεν πάτε πιο πέρα;
«Πάρτε τους φωτογράφους από τη μέση», φώναξε άγνωστος δημοσιογράφος, ο οποίος ακούγεται να εκφράζει έντονα την απόγνωσή του την ώρα που βορειοκορεάτες φωτογράφοι προσπαθούν αγωνιωδώς να απαθανατίσουν την ιστορική στιγμή.
- Ωραία εκδρομούλα
«Ήταν μια φανταστική ημέρα. Ήταν μια πολύ θρυλική, πολύ ιστορική ημέρα», σχολίασε ο Τραμπ, που από ότι φαίνεται απόλαυσε τη μέρα του στη Βόρεια Κορέα.
Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε Βόρεια Κορέα
Σημειώνεται ότι η εξπρές συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, πραγματοποιήθηκεμετά την… ιδέα που έριξε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μερικά βήματα στη Βόρεια Κορέα συνοδεία του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν, σηματοδοτώντας μια θεαματική προσέγγιση με τη χώρα, μολονότι το πυρηνικό ζήτημα εξακολουθεί να δείχνει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε το στοίχημα καθώς ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δέχθηκε την τελευταία στιγμή την πρόσκληση που του απηύθυνε, αιφνιδίως, χθες, Σάββατο, για να το συναντήσει στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, η οποία χωρίζει τα δύο κράτη από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).
Με την κίνηση αυτή, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.
Συνοδευόμενος από τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έκανε μερικά βήματα στο βορειοκορεατικό έδαφος, προτού σταθεί στο πλάι του Βορειοκορεάτη ηγέτη για να τους βγάλουν φωτογραφίες οι δημοσιογράφοι στην συνοριακή γραμμή.
«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο», υπογράμμισε ο Τραμπ, δηλώνοντας έτοιμος να υποδεχθεί τον Κιμ στις ΗΠΑ.
«Αυτό θα γίνει κάποτε», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πριν από τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είχε πει επίσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Ευχαρίστως θα τον καλούσα αμέσως στον Λευκό Οίκο».
Από την πλευρά του ο Κιμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να «ξεπεραστούν τα εμπόδια» χάρη στην «εξαιρετική σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο».
«Το γεγονός ότι οι δύο χώρες, παρά τη μακρά τους σχέση εχθρότητας, μπόρεσαν να δώσουν τα χέρια για την ειρήνη στον τόπο που συμβολίζει τη διαίρεση (...) δείχνει ότι το παρόν είναι καλύτερο από το παρελθόν», σημείωσε.
Εξάλλου κατά την συνάντησή τους σήμερα στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ), οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό ζήτημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.
«Η συνάντηση αυτή ήταν πολύ καλή, πολύ δυνατή (...) Θα δούμε τι μπορεί να γίνει», σημείωσε, επίσης, ο Τραμπ.
Οι δύο πλευρές θα συστήσουν ομάδες οι οποίες θα προχωρήσουν τις συνομιλίες για την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες τώρα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, επισήμανε ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι ο ίδιος δεν βιάζεται για μια συμφωνία.
Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να αρκέσει για τη ρύθμιση του ευαίσθητου πυρηνικού ζητήματος με την Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, έχει συμβολική σημασία για τις δύο χώρες, οι οποίες μόλις πριν από ενάμιση χρόνο απειλούσαν η μια την άλλη με αφανισμό.
Υπενθυμίζεται ότι προτού φτάσει χθες, Σάββατο, στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ προσκάλεσε αιφνιδίως μέσω Twitter τον Κιμ να έρθει στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα για να του πει «καλημέρα».
Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα επίσκεψης του Τραμπ στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, ακόμα δεν είχε γίνει γνωστό αν ο Κιμ θα πήγαινε στο ραντεβού.
«Το θέλει πάρα πολύ», διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως έτσι και αλλιώς στα σύνορα θα τον συνοδεύει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. «Θα είναι κάτι πολύ σύντομο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει. Μια χειραψία σημαίνει πολλά», πρόσθεσε αναφερόμενος στην συνάντηση.
Αυτή ήταν η τρίτη σύνοδος μεταξύ των δύο πολιτικών από την ιστορική συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018 και την αποτυχημένη συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο στο Ανόι.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέσχισε και ο ίδιος πέρυσι τα σύνορα κατά την πρώτη του σύνοδο κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη. «Θα το κάνω πολύ άνετα, δεν έχω κανένα πρόβλημα», διαβεβαίωνε χθες Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ για το δικό του πέρασμα στην άλλη πλευρά των συνόρων.
«Μια συνάντηση για τις κάμερες»
Κατά την άφιξή του στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε σε μια πλατφόρμα από την οποία φαινόταν το έδαφος της Βόρειας Κορέας - κυρίως μια τεράστια σημαία που είχε υψωθεί σε έναν ιστό ύψους 160 μέτρων.
«Υπήρχε μια μεγάλη σύγκρουση πριν από την συνάντησή μας στην Σιγκαπούρη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Έκτοτε ο κίνδυνος εξαφανίστηκε», πρόσθεσε.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η συνάντηση αυτή δεν αρκεί για την επίλυση του ευαίσθητου θέματος της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, που είναι και αυτό στο οποίο προσκρούει η προσέγγιση με την Ουάσινγκτον.
Η κυβέρνηση Τραμπ αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να απαρνηθεί οριστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο μιας άρσης των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, κάτι το οποίο αρνείται η Βόρεια Κορέα.
«Αν το σημερινό γεγονός είχε γίνει πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, θα μπορούσε να είναι ένα επίτευγμα», υπογραμμίζει ο Αμερικανός ερευνητής Τζόσουα Πόλακ, του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Μιντλμπέρι.
«Τώρα όμως; Μια συνάντηση για τις κάμερες και χωρίς πρόγραμμα δεν θα κάνει τίποτα για να σβήσει έναν χρόνο ψευδαισθήσεων και απογοητεύσεων», σημείωσε σε μήνυμα του στο Twitter.
Για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστεί «κάτι άλλο από μια ολοσέλιδη επιστολή και μια νέα χειραψία», έκρινε ο ειδικός, αναφερόμενος στις επιστολές που ανταλλάσσουν ο Κιμ και ο Τραμπ.
Με εξαίρεση τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, λόγω του συμβολικού της χαρακτήρα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρούσε την παράδοση και θα επισκεπτόταν τον έντονα συμβολικό αυτόν τόπο στη διάρκεια μιας πρώτης επίσκεψής του στη Νότια Κορέα το 2017, αλλά το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.