Sea Watch 3: Διαμάχη Ρώμης με Βερολίνο – Σε κατ’ οίκον περιορισμό η Καρόλα Ρακέτε
Το γερμανικό σκάφος διάσωσης Sea-Watch 3 κατασχέθηκε και η καπετάνισσά του Καρόλα Ρακέτε τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό το Σάββατο, γιατί αψήφησε τις ιταλικές Αρχές και έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες, εντείνοντας τη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ένας δηκτικός δεξιός επικριτής των διασώσεων μεταναστών, δήλωσε ότι η επιθετική τακτική της καπετάνισσας του Sea-Watch 3 κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία έχει να κάνει με «εγκληματίες». Η 31 ετών Γερμανίδα Καρόλα Ρακέτε αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τις πράξεις της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προέτρεψε τις ιταλικές αρχές να επανεξετάσουν την αντίδρασή τους: «Η θαλάσσια διάσωση δεν επιτρέπεται να ποινικοποιείται», έγραψε στο Twitter.
«Εναπόκειται στα ιταλικά δικαστήρια να αποσαφηνίσουν γρήγορα τις κατηγορίες».
Το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης έδεσε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα.
Sea Watch: Αψήφησε την απαγόρευση και «έπιασε» Λαμπεντούζα - Συνελήφθη η καπετάνισσα
Οι μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πλοίο, στο οποίο παρέμειναν δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο, αλλά ο προορισμός τους είναι ασαφής. Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρθηκαν να τους δεχτούν, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία είναι σε εξέλιξη.
Η Ρακέτε λέγεται ότι ζήτησε συγγνώμη από τις τελωνειακές αρχές για το περιστατικό: «Η πρόθεσή μου ήταν να εκπληρώσω την αποστολή μου και όχι, φυσικά, να διεμβολίσω το πλοίο σας», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ADNkronos.
Καρόλα Ράκετε: Η κυβερνήτης του Sea Watch 3 που αψηφά τον Ματέο Σαλβίνι
Σε βάρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Sea-Watch μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ (22.800 δολάρια) σύμφωνα με νέο ιταλικό νόμο για τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και παραβιάζουν τις εντολές να μείνουν εκτός των ιταλικών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο εκπρόσωπος της Sea-Watch Ρούμπεν Νοέγκεμπαουερ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο dpa ότι η απόφαση να δέσει το πλοίο στη Λαμπεντούζα ελήφθη γιατί η κατάσταση πάνω στο πλοίο είχε γίνει αφόρητη για το πλήρωμα έπειτα από δύο και πλέον εβδομάδες στη θάλασσα.
«Ήταν η τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να εξασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπων», είπε.
Η Ρακέτε έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τους εισαγγελείς του Αγκριτζέντο, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Η ίδια αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια για αντίσταση στις κρατικές αρχές, αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο, ενώ μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκίνηση στην παράνομη μετανάστευση και παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας.
«Έβγαλαν τις μάσκες τους: Αυτοί είναι εγκληματίες», δήλωσε ο Σαλβίνι σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μετά τον ελλιμενισμό του Sea-Watch στη Λαμπεντούζα.
«Είναι ωραίο να λένε 'σώζουμε ζωές', αλλά παραλίγο να σκοτώσουν ανθρώπους που έκαναν τη δουλειά τους».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν κάλεσε την Ιταλία να αφήσει ελεύθερη την Ρακέτε. Σε ανοιχτή επιστολή προς τον ομόλογό του της Ιταλίας Έντζο Μοαβέρο Μιλανέζι στο Facebook, ο Άσελμπορν είπε ότι η Ρακέτε προσπαθούσε μόνο να σώσει ζωές όταν αψήφησε τις ιταλικές αρχές και έδεσε στη Λαμπεντούζα.
Στο απόηχο των σχολίων του Μάας, ο Άσελμπορν έγραψε: «Η διάσωση ανθρώπινων ζωών είναι καθήκον και δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται έγκλημα", από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να θεωρείται αυτό το καθήκον ότι θα συνιστούσε έγκλημα».
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διάσωσης μεταναστών, ο Άσελμπορν διαβεβαίωσε την Ιταλία ότι το Λουξεμβούργο θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη υποδεχόμενο αιτούντες άσυλο που θα αποβιβαστούν στις ακτές της από πλοία που διαχειρίζονται ΜΚΟ.
Ο Σαλβίνι υπεραμύνθηκε τη σκληρή στάση του όσον αφορά τη μετανάστευση, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του «βοήθησαν στην αφύπνιση της Ευρώπης» παρά το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην πολιτική ασύλου στην ΕΕ.
Στο μεταξύ, η επόμενη αντιπαράθεση μπορεί να ξεσπάσει. Τα πλοία διάσωσης Open Arms της ισπανικής μκο Proactiva Open Arms και Alan Kurdi της γερμανικής μκο Sea-Eye εστάλησαν στη Μεσόγειο, στ’ ανοικτά των λιβυκών αρχών.
Ο Σαλβίνι απευθυνόμενος στις δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις είπε: «Κάντε ό,τι θέλετε, αλλά μην μας περνάτε για ανόητους».
Ποια είναι η νεαρή καπετάνισσα που εξόργισε τον Σαλβίνι
Τη λένε Καρόλα Ράκετε, είναι Γερμανίδα στην καταγωγή, 31 ετών και καπετάνισσα του Sea Watch 3.
Το πλοίο βρίσκονταν επί 14 ημέρες ανοιχτά της Ιταλίας, σε διεθνή ύδατα, με επιβάτες του 40 πρόσφυγες. Η Ράκετε αποφάσισε να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε κηρύξει ο Ματέο Σαλβίνι και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.
«Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. Γνωρίζω τι διακινδυνεύω, όμως οι δυνάμεις των ναυαγών φθάνουν στο έσχατο σημείο τους κι εγώ θα τους μεταφέρω κάπου ασφαλώς» δήλωσε η ίδια.
Αμέσως, η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον της για διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών. Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την πλοίαρχο του πλοίου, ενώ οι μετανάστες παραμένουν στο σκάφος, όπως μετέδωσε η κρατική RAI. Η RAI μετέδωσε ακόμα ότι η καπετάνισσα συνελήφθη γιατί «προέβαλε» αντίσταση σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόσθεσε, δε, ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.
Στις 12 Ιουνίου, το πλοίο είχε περισυλλέξει 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε έκτοτε σε διεθνή ύδατα. Δεκατρείς μετανάστες είχαν απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας και αποβιβάστηκαν στην Λαμπεντούζα.
Προτού γίνει κυβερνήτης του Sea Watsch 3, η Ράκετε σπούδασε τέσσερις γλώσσες, πήρε δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας, με μία διπλωματική για τα άλμπατρος και για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας.
Στα 23 της κρατούσε ήδη το δοιάκι ενός παγοθραυστικού στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά ωκεανογραφικά ιδρύματα, το Alfred Wegener Institute. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερος πλοίαρχος στο Ocean Diamond σε άλλη μία πολική αποστολή.
Πριν από τέσσερα χρόνια, η -27χρονη τότε- Ράκετε ανέλαβε το Arctic Sunrise της Greenpeace, ενώ λίγο αργότερα κυβερνούσε μικρά σκάφη που μετέφεραν τουρίστες στα νησιά Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Παγετώνα. Εργάσθηκε επίσης στον στόλο του British Atlantic Survey και το 2018 έκανε τον περίπλου των παγωμένων νερών στο Αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσμου Ιωσήφ.
Εκτός από την εμπειρία της στην εμπορική ναυτιλία, η Ράκετε προσέφερε τις ναυτικές της γνώσεις και της ικανότητες ως εθελόντρια και από το 2016 έχει αναλάβει το Sea Watch 3. Από τις 14 Ιουνίου έχει καθηλωθεί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, μεταφέροντας μετανάστες από τη Λιβύη, που διασώθηκαν στη μέση του πελάγους.
Η Ράκετε, εξόν από τη φραστική αντιπαράθεση με τον Σαλβίνι και το τόλμημά της να σπάσει τον αποκλεισμό του, έχει προσφύγει επίσης στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, επικαλούμενο το Άρθρο 2 για το δικαίωμα στη ζωή και το Άρθρο 3 για την απαγόρευση της απάνθρωπης και υποτιμητικής μεταχείρισης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Όμως το δικαστήριο αποφάσισε στις 25 Ιουνίου να μη δώσει συνέχεια στα αιτήματα για την αποβίβαση των μεταναστών του Sea Watch 3, καλώντας όμως τις ιταλικές αρχές να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσκολίες πάνω σε σκάφη και είναι ευάλωτα λόγω ηλικίας και κατάστασης της υγείας τους.
Μολαταύτα, παρά και την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, η κυβερνήτης Ράκετε αποφάσισε να αψηφήσει τα θέσφατα και να διαπλεύσει τα όρια της ιταλικής επικράτειας, προκαλώντας την οργή (σάμπως μία άλλη Dies irae) του ανθρώπου που πιστεύει ότι είναι ο «καπετάνιος» της Ιταλίας.