Έντονη ανησυχία για τη Μέρκελ μετά και το νέο τρέμουλο: Γιατί απορρίπτουν την αφυδάτωση
Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου και μέσων ενημέρωσης βρίσκεται το δεύτερο περιστατικό τρέμουλου της Άνγκελα Μέρκελ, τη στιγμή που ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, απηύθυνε ομιλία με αφορμή το διορισμό της νέας υπουργού Δικαιοσύνης, Κριστίνε Λάμπρεχτ.
Ανησυχώντας για την υγεία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, τα γερμανικά ΜΜΕ επιστράτευσαν ειδικούς προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν το τρέμουλο της Μέρκελ και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι ειδικοί απορρίπτουν λίγο-πολύ την πιθανότητα μιας νευροπάθειας, ωστόσο μετά το νέο επεισόδιο πληθαίνουν τα ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια.
«Είναι κάτι περισσότερο από μία αφυδάτωση;», διερωτάται σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος όπως και τα διεθνή ΜΜΕ που σχολιάζουν ότι κάτι τρέχει με την υγεία της 64χρονης Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της γερμανικής τηλεόρασης «RTL» που ήταν παρών στο συμβάν, προσφέρθηκε στη Μέρκελ ένα ποτήρι νερό, το οποίο όμως δεν ήπιε.
«Θα ήταν άσχημο να το ρίξει κάτω μπροστά σε τόσα άτομα», σχολιάζει το επίμαχο άρθρο.
Ο καθηγητής Κριστόφ Σπεχτ, δίνει την δική του εκδοχή σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «RTL» απορρίπτοντας το αρχικό σενάριο περί αφυδάτωσης. «Θα μπορούσε να είναι μία λοίμωξη και ενώ είναι αδύνατη οποιαδήποτε διάγνωση από μακριά, εκτιμώ ότι η Καγκελάριος δεν έχει αδυναμία εξαιτίας της ζέστης. Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τα δωμάτια έχουν σίγουρα κλιματισμό», εξηγεί.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι νόμοι περί προσωπικών δεδομένων είναι ιδιαιτέρως αυστηροί στην Γερμανία και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την γενικότερη κατάσταση της υγεία της.
Kay Nietfeld/dpa via AP
Η Άνγκελα Μέρκελ είχε διασκεδάσει τις εντυπώσεις, την πρώτη φορά, λέγοντας πως στο καυτό Βερολίνο, «ήπια τουλάχιστον τρία ποτήρια νερό, αυτό προφανώς που έλειπε», διαβεβαιώνοντας πως είναι μια χαρά.
Το νέο επεισόδιο στο προεδρικό Μέγαρο προκαλεί νέα ανησυχία για την υγεία της «σιδηράς κυρίας» της Ευρώπης – ενόψει, μάλιστα, και της συνάντησης των G 20 που αρχίζει αύριο Παρασκευή στην Ιαπωνία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν οκτώ μέρες, η Μέρκελ προκάλεσε την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινής γνώμης, όταν ξεκίνησε να τρέμει κατά τη διάρκεια της επίσημης υποδοχής του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο προαύλιο της Καγκελαρίας.
Δείτε το βίντεο:
«Η Μέρκελ είναι καλά και θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία»
«Η καγκελάριος είναι καλά» και θα ταξιδέψει σήμερα για την Ιαπωνία προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των 20 οικονομικά ισχυρότερων χωρών των κόσμου (G20) διαβεβαίωσε πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Κατά αυτό τον τρόπο επεδίωξε να αμβλύνει ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της καγκελαρίου.
Το πρωί της Πέμπτης κατά την τελετή διορισμού της νέας υπουργού Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπτρεχτ στο προεδρικό ανάκτορο η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να τρέμει. Την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ άρχισαν να τρέμουν τα πόδια της ενώ σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο «σταύρωσε» τα χέρια της μπροστά επάνω στο σώμα. Το τρέμουλο διήρκεσε περίπου δύο λεπτά. Βέβαια μισή ώρα αργότερα στη βουλή κατά την ορκωμοσία της κ. Λάμπρεχτ η Άνγκελα Μέρκελ δεν έδειχνε καμία αδιαθεσία.
Παρόμοιο επεισόδιο παρουσιάστηκε πριν από 9 ημέρες κατά την υποδοχή του νέου ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην καγκελαρία. Τότε η Άνγκελα Μέρκελ απέδωσε το τρέμουλο σε αφυδάτωση, λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα δεν είχε πιεί αρκετό νερό. Ειδικοί πάντως θεώρησαν την τότε επίσημη εκδοχή για το τρέμουλο λογική και απέρριψαν λίγο-πολύ την πιθανότητα μιας νευροπάθειας. Μετά το νέο επεισόδιο πληθαίνουν όμως τα ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια.
«Εφόσον το επιτρέψει η υγεία»
Για την Καγκελάριο όπως και για κάθε πολιτικό ισχύει η αρχή ότι όταν μια πάθηση γίνεται εμπόδιο για την άσκηση των καθηκόντων που απαιτεί ένα αξίωμα, θα πρέπει να παραιτηθεί. Άλλωστε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει όταν ανακοίνωνε το Νοέμβριο του 2016 την τέταρτη υποψηφιότητα της για καγκελάριος πως αν εκλεγεί, θα ασκήσει το αξίωμα για ολόκληρη τη θητεία, «αλλά, και αυτό ισχύει πάντα, εφόσον το επιτρέπει η υγεία».