ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο και όμως... αληθινό: Πέντε φορές πιο φονικές από τις επιθέσεις καρχαριών οι selfies

Απίστευτο και όμως... αληθινό: Πέντε φορές πιο φονικές από τις επιθέσεις καρχαριών οι selfies
Φωτογραφία αρχείου Unsplash

Οι selfies, που την τελευταία δεκαετία έχουν μετατραπεί σε παγκόσμια μόδα, έχουν «σκοτώσει» πέντε φορές περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις επιθέσεις καρχαριών.

Και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο καθώς η τεχνολογία των smartphones εξελίσσεται και τα selfie - sticks αυξάνουν την εμβέλεια για τη λήψη selfies εκθέτοντας έτσι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τον χρήστη του κινητού που θα κάνει τα πάντα για να βγάλει την καλύτερη φωτογραφία!

Από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 259 άνθρωποι σκοτώθηκαν βγάζοντας selfie σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη ινδική επιθεώρηση Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε σύγκριση με μόλις 50 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από καρχαρίες την ίδια περίοδο.

Ενώ οι γυναίκες τραβούν τις περισσότερες selfies, οι νεαροί άνδρες που είναι πιο ριψοκίνδυνοι, αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των θανάτων από selfies από πνιγμούς, τροχαία, πτώσεις ή ατυχήματα με πυροβολισμούς.

Η Ινδία με πληθυσμό μεγαλύτερο από 1,3 δισεκατομμύριο ανθρώπους και 800 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, κατέχει ρεκόρ θανάτων από selfie με 159 να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Αυτό αναλογεί σε πάνω από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως και είναι η απόδειξη της λατρείας που έχουν οι νέοι της χώρας στις selfies.

Στην Ινδία άλλωστε σκοτώθηκε μια ομάδα νεαρών όταν παρασύρθηκε από τρένο και κάποιοι άλλοι νεαροί που πνίγηκαν όταν βυθίστηκε η βάρκα τους τη στιγμή που έβγαζαν selfie. Η κατάσταση στην Ινδία είναι τόσο σοβαρή ώστε οι Αρχές έχουν καθορίσει κάποιες ζώνες «όπου απαγορεύονται οι selfie», 16 από αυτές στη Μουμπάϊ.

Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ρωσία με 16 θανάτους από selfie, οι ΗΠΑ με 14 και ακολουθεί το Πακιστάν.

Στη Ρωσία κάποιοι έχουν σκοτωθεί πέφτοντας από γέφυρες ή από πολυώροφα κτήρια, έχουν αυτοτραυματιστεί θανάσιμα με όπλο ή έχουν σκοτωθεί πιάνοντας στα χέρια τους μια νάρκη. Το 2015 η αστυνομία εξέδωσε έναν οδηγό για «ακίνδυνες selfies».

Στις ΗΠΑ τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι οι οποίοι αυτοτραυματίστηκαν θανάσιμα με όπλο στην προσπάθειά τους να βγάλουν μια άψογη φωτογραφία. Επίσης, αρκετά θύματα σκοτώθηκαν πέφτοντας στο φαράγγι Γκραντ Κάνυον.

Οι υπηρεσίες διάσωσης στην Κροατία χρησιμοποίησαν το Twitter για να απευθύνουν έκκληση προς τους τουρίστες να «σταματήσουν να βγάζουν ανόητες και επικίνδυνες selfies».

Τον Ιανουάριο η 36χρονη Τζίτζι Γου, η διασημότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την Ταϊβάν -γνωστή ως «η πεζοπόρος με το μπικίνι» επειδή τράβαγε selfies σε βουνοκορφές φορώντας το μπικίνι της- σκοτώθηκε πέφτοντας σε μια χαράδρα.

Ακόμη όμως και αν δεν είναι μοιραίες, οι selfies μπορεί να είναι μακάβριες.

Το 2014 μια Βραζιλιάνα προκάλεσε οργή στο Διαδίκτυο όταν έβγαλε μια χαμογελαστή selfie μπροστά από το φέρετρο του προεδρικού υποψηφίου Εδουάρδο Κάμπος στην κηδεία του.

Η influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Σουέλι Τολέδο επίσης προκάλεσε οργή στο Διαδίκτυο όταν ανήρτησε μια φωτογραφία στο Instagram με την λεζάντα «Η σημερινή μου εμφάνιση για την κηδεία ενός κολλητού φίλου».

Οι selfies σε μέρη που θεωρούνται ιερά -ειδικά όταν τιμούνται νεκροί- επίσης προκαλούν αντιδράσεις.

Στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην Πολωνία, το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο και κάθε χρόνο συγκεντρώνει 2,1 εκατομμύρια επισκέπτες, οι υπάλληλοί του δεν διστάζουν να εγκαλούν όσους βγάζουν selfies που θεωρούνται ασεβείς.

Από τη Βραζιλία ως το Βιετνάμ και τη Γερμανία πολλοί που γίνονται αυτόπτες μάρτυρες τροχαίων ανεβάζουν selfie από τον τόπο του δυστυχήματος.

Όλο και συχνότερο οι selfies, ακόμη και σε τουριστικές περιοχές, γίνονται ενοχλητικές για τους ντόπιους.

Οι κάτοικοι της γραφικής Rue Cremieux στο Παρίσι έχουν ενοχληθεί τόσο πολύ από τους τουρίστες που βγάζουν selfie μπροστά από τα σπίτια τους ώστε άνοιξαν δικό τους λογαριασμό στο Instagram, το clubcremieux, όπου αναρτούν φωτογραφίες με τις πιο παράλογες selfies τουριστών μπροστά από την πόρτα του σπιτιού τους συνοδεύοντάς τες από οργισμένες λεζάντες.

https://www.instagram.com/p/BwmZ40plmuo

Το ίδιο συνέβη και στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι κάτοικοι του τεράστιου πολύχρωμου συγκροτήματος διαμερισμάτων Quarry Bay έβαλαν στην είσοδο μία ταμπέλα που απαγορεύει τη φωτογράφιση.

Στη Βραζιλία πολλοί νεαροί προκάλεσαν σάλο στο Facebook το 2017 όταν ανέβασαν selfie τους να χαμογελούν ανάμεσα στους έντρομους επιβάτες ενός λεωφορείου, οι οποίοι είχαν πέσει στο πάτωμα για να σωθούν από έναν επιβάτη που είχε ανοίξει πυρ.

Αντιμετωπίζοντας την φρενίτιδα των ατέλειωτων selfies, η Βιέννη ξεκίνησε μια εκστρατεία για διαδικτυακή αποτοξίνωση.

Το Μουσείο Belvedere ανήρτησε ένα τεράστιο αντίγραφο του κλασικού έργου του Γκουστάβ Κλιμτ «Το Φιλί» καλύφθηκε από ένα τεράστιο κόκκινο hashtag, κοντά στο πρωτότυπο, καλώντας τους επισκέπτες να μην βγάζουν selfie αλλά να θαυμάζουν το έργο τέχνης.