ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν σφυρίζει… κλέφτικα: Καμία ένδειξη κυρώσεων από Τραμπ για τους S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν έλαβε ενδείξεις από τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αμυντικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Δεν ξέρω αν οι χώρες του ΝΑΤΟ ξεκινήσουν να επιβάλουν κυρώσεις η μία στην άλλη. Δεν έλαβα αυτή την εντύπωση κατά τη διάρκεια της συζήτησής μου με τον Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή για την Ιαπωνία για τη Σύνοδο της G20. Πρόσθεσε, δε, ότι θα συζητήσει εκ νέου το ζήτημα με τον Τραμπ σε διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του πως η αγορά από την Άγκυρα των S-400 όχι μόνο θα βάλει τέλος στο ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αλλά θα βλάψει επίσης την τουρκική οικονομία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που θα επακολουθήσουν.

«Ο υπουργός ήταν για μια ακόμη φορά πολύ κατηγορηματικός ότι η Τουρκία δεν θα έχει και τους S-400 και τα F-35. Και, αν δεχθούν τους S-400, θα πρέπει να δεχθούν και τις συνέπειες όχι μόνο στο πρόγραμμα του F-35, αλλά και στην οικονομική κατάστασή τους», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, μετά τη συνάντηση ΗΠΑ-Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ τονίζουν διαρκώς ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στην Τουρκία να πετά ή να συμμετέχει στην παραγωγή των αεροσκαφών F-35, αν η Άγκυρα αγοράσει τους S-400.

Εντός Ιουλίου οι πρώτοι S-400

Η αποστολή των πρώτων συστοιχιών των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία θα αρχίσει το μήνα Ιούλιο, καθώς είναι σε βαθμό ετοιμότητας 99%, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Rosoboronexport Αλεξάντερ Μιχέεφ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η συμφωνία για την παράδοσή τους υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, και πως αυτό που μελετάται είναι η υλικοτεχνική υποστήριξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης