ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ένας πόλεμος με το Ιράν δεν θα διαρκούσε πολύ – Αρνείται τις διαπραγματεύσεις η Τεχεράνη

Τραμπ: Ένας πόλεμος με το Ιράν δεν θα διαρκούσε πολύ – Αρνείται τις διαπραγματεύσεις η Τεχεράνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν σε θέση ισχύος σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράν και μια ενδεχόμενη σύγκρουση, στην οποία δεν θα εμπλέκονταν χερσαία στρατεύματα, «δεν θα διαρκούσε πολύ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα γίνει πόλεμος.

«Αλλά είμαστε σε μια πολύ ισχυρή θέση αν κάτι συμβεί. Είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση, και δεν θα διαρκούσε πολύ», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας:

«Δεν θα διαρκούσε πολύ και δεν μιλάω για μπότες στο έδαφος [χερσαία στρατεύματα]».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε επίσης ότι οι Ιρανοί ηγέτες θα ήταν «ανόητοι» και «εγωιστές» αν δεν επιδιώξουν μια συμφωνία που θα τους επέτρεπε να άρουν τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα τους από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον.

«Το Ιράν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, το ίδιο μου κάνει, έχω όσο χρόνο χρειάζεται. Όμως η χώρα του είναι σε οικονομικό κίνδυνο (...) Οι ηγέτες τους θα έπρεπε να φροντίσουν τον πληθυσμό. Αν το θέλουν, θα κάνουν συμφωνία. Διαφορετικά, σκέφτονται μόνο τους εαυτούς τους και είναι εγωιστές και ανόητοι», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αρνείται τις διαπραγματεύσεις η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη φαίνεται σήμερα να προσπαθεί να μετριάσει τις εντάσεις στον Κόλπο, έπειτα από μια πολύ σθεναρή πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση αμερικανικών κυρώσεων με εξαιρετικά πολιτικό χαρακτήρα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν πως η χώρα του δεν επιδιώκει «τον πόλεμο με καμία χώρα», ούτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Προειδοποίησε επίσης τον Μακρόν ότι η Τεχεράνη μπορεί να παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει στη Βιέννη.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη για επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια, ενώ ακολούθησε κατάρριψη ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) ανοικτά των ιρανικών ακτών.

Το Ιράν αρνήθηκε ότι φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια και είπε πως το drone βρισκόταν στο δικό του εναέριο χώρο. Ο Τραμπ ακύρωσε στη συνέχεια ένα πλήγμα αντιποίνων επειδή όπως είπε θα σκότωνε πολλούς Ιρανούς.

Η ρητορική ανάμεσα στις δύο πλευρές αυξήθηκε, με τον Τραμπ να απειλεί με «αφανισμό» το Ιράν, μετά τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί ο οποίος χαρακτήρισε χθες Τρίτη τον Λευκό Οίκο «διανοητικά καθυστερημένο».

«Νομίζω ότι η ηγεσία τους δεν είναι έξυπνη», δήλωσε σήμερα ο Τραμπ στο Business Network. «Το Ιράν καταρρέει», πρόσθεσε, επικαλούμενος τις «τσουχτερές» κυρώσεις των ΗΠΑ, καθώς και την αναταραχή στη χώρα, αλλά και άλλες οικονομικές πιέσεις.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ αρνείται τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και… προειδοποιεί

«Η πρόταση των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις με το Ιράν είναι μία απάτη», εκτίμησε πάντως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στον επίσημο ιστότοπό του.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι μια απάτη για αυτό που πραγματικά θέλουν. Έχεις ένα όπλο στα χέρια σου και δεν τολμούν να πλησιάσουν. Λένε: άφησε το όπλο ώστε να μπορώ να κάνω ό,τι θέλω μαζί σου. Αυτές είναι οι διαπραγματεύσεις», επεσήμανε ο Χαμενεΐ.

Εξάλλου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις «σκληρές» κυρώσεις των ΗΠΑ και τις «προσβολές», μία ημέρα αφού η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις εναντίον του ίδιου και άλλων υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων.

«Οι πιο κακοήθεις αξιωματούχοι της (αμερικανικής) κυβέρνησης κατηγορούν το Ιράν και το προσβάλλουν. Το ιρανικό έθνος δεν θα παραδοθεί και δεν θα υποχωρήσει μπροστά σε αυτές τις απειλές», υπογράμμισε.

«Πρόσθετοι δασμοί στην Κίνα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε επίσης σαφές ότι θα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στην Κίνα, εάν δεν καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

«Θα επιβάλλω πρόσθετους δασμούς, πολύ ουσιαστικούς πρόσθετους δασμούς, εάν αυτό δεν λειτουργήσει, εάν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ.

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποτροπή περαιτέρω δασμών στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Κίνα γνωρίζει τι είναι αυτό που χρειάζονται να έχουν οι ΗΠΑ για να προχωρήσει μια εμπορική συμφωνία.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι, εάν η Ουάσινγκτον δεν καταφέρει να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, το σχέδιό του είναι να περιορίσει τις συναλλαγές με την Κίνα. Ερωτηθείς, δε, για τις εταιρίες που μεταφέρουν την παραγωγή τους από την Κίνα στο Βιετνάμ, δήλωσε ότι το Βιετνάμ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ ακόμα χειρότερα απ' ό,τι η Κίνα.

Συνάντηση Πούτιν -Τραμπ κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται να δώσει λογαριασμό για τις συνομιλίες που θα έχει με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της G20 που ξεκινά την Παρασκευή στην Ιαπωνία.

Πριν από την αναχώρησή του για τη σύνοδο, επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, αλλά κατόπιν πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Όμως αυτά που θα του πω δεν σας αφορούν».

Σχετικά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τόνισε ότι δεν πρόκειται να τον συναντήσει σε αυτήν την περιοδεία του στην Ασία. «Θα συναντηθώ με πολλούς άλλους. Όχι μ' αυτόν. Αλλά μπορώ να μιλήσουμε με άλλον τρόπο», είπε.

Ο Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν ανταλλάξει επιστολές και έχουν συναντηθεί δύο φορές, όμως οι συνομιλίες τους με στόχο τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ κατέρρευσαν τον Φεβρουάριο στο Ανόι.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν είπε ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν παρασκηνιακά με τη Βόρεια Κορέα για την οργάνωση μιας πιθανής τρίτης συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πoύτιν και Ντόναλντ Τραμπ, θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση, το απόγευμα στις 28 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Οζάκα της Ιαπωνίας, η οποία ενδέχεται να κρατήσει περίπου μία ώρα, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

«Η συνάντηση με τον Τραμπ, προγραμματίζεται να γίνει στις δύο ή τρεις (14:00 ώρα Μόσχας και 08:00 τοπική ώρα), κατά τη δεύτερη συνεδρία της συνόδου κορυφής» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ προσέθεσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε χώρο που προορίζεται για συναντήσεις ηγετών, τον οποίο επέλεξε η αμερικανική πλευρά. «Η συνάντηση με τον Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στην ζώνη όπου διεξάγουν συνομιλίες οι ηγέτες, σε μία από τις αίθουσες, την οποία βρήκε η αμερικανική πλευρά», τόνισε.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είπε ακόμα ότι οι δύο ηγέτες θα καθορίσουν οι ίδιοι τα θέματα που θα συζητήσουν στη συνάντησή τους.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τους ηγέτες, το πώς θα οικοδομήσουν την συζήτηση. Τα ζητήματα είναι λογικά και αφορούν την γενική κατάσταση των διμερών υποθέσεων, την στρατηγική σταθερότητα και τις πολυάριθμες περιφερειακές διενέξεις, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, φυσικά και το ιρανικό πρόβλημα και άλλα» δήλωσε ο Ουσακόφ. Στο ερώτημα αν θα συζητηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ο Ουσακόφ απάντησε ότι «θα συζητηθεί η γενική κατάσταση στην Συρία και ζητήματα κοινής συνεργασίας στην Συρία».

Ο Ουσακόφ ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα τάσσεται με συνέπεια υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μέσα σε δημιουργικό και εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να αποκατασταθεί μια από κοινού αποτελεσματική συνεργασία στην βάση των αρχών της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχία που προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) όπως και η ασαφής τους στάση για τη Συνθήκη που αφορά την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων (START).

Συνάντηση και με τη Μέι

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης το βράδυ της 28ης Ιουνίου με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. «Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις μας με την Βρετανία. Εάν βρεθούν κάποιες δυνατότητες για να αποκατασταθεί η συνεργασία, είναι κάτι που θα το χαιρετίσουμε» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ ανέφερε επίσης ότι Πούτιν και Μέι θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς σχέσεις και θα σκιαγραφήσουν τις πιθανές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν για την εξομάλυνση του πολιτικού διαλόγου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρεμλίνου, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χώρων μειώθηκε κατά 14,7% φθάνοντας τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 17% ενώ οι εισαγωγές από την Βρετανία κατά 8,2%.

Ο Ρώσος πρόεδρος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 θα πραγματοποιήσει περίπου δέκα συναντήσεις με ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου. Όπως δήλωσε ο Ουσακόφ, ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει στις 28-29 Ιουνίου στην συνάντηση των ηγετών της BRICKS ( Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), στην συνάντηση του σχήματος RIK (Ρωσία, Ινδία, Κίνα ), ενώ θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ –Σίσι, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν και τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.