Σε συναγερμό η Ευρώπη για το κύμα καύσωνα - Προειδοποιήσεις για ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών
Σε κατάσταση συναγερμού είναι η Ευρώπη λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο και «απειλεί» ορισμένες χώρες με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έως το τέλος της εβδομάδας.
Την Τρίτη, στη Γαλλία ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» πάνω από τους 36 βαθμούς Κελσίου. Τα θερμόμετρα έδειξαν 37 βαθμούς στο Καρπεντράς (νότια), ενώ η θερμοκρασία αναμένεται σήμερα να καταγράψει περαιτέρω άνοδο ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου, με την κορύφωση των φαινομένων να αναμένεται το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.
«Είμαι ηλικιωμένη, επομένως θα μείνω στο σπίτι» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μιρέιγ Σολέρ, μια 80χρονη από τη Μασσαλία. «Πίνω πολλά υγρά, ενυδατώνομαι. Είναι ανησυχητικές, όμως, αυτές οι θερμοκρασίες, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».
«Τα κύματα ζέστης είναι σήμα κατατεθέν της υπερθέρμανσης του πλανήτη» επισημαίνει ο Ζαν Ζουζέλ, πρώην πρόεδρος του Giec (ειδικοί επί του κλίματος στον ΟΗΕ) και «ξεκάθαρα η διάγνωση είναι ότι θα γίνουν πιο πρώιμα, πιο έντονα, πιο συχνά».
Εξάλλου, το ειδικό ινστιτούτο κλιματολογίας του Πότσνταμ υπογραμμίζει ότι τα θερμότερα καλοκαίρια στην Ευρώπη από το 1500 καταγράφηκαν όλα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα: το 2018, το 2010, το 2003, το 2016 και το 2002.
Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, τα τελευταία 30 χρόνια καταγράφηκαν διπλάσια σε αριθμό κύματα ζέστης, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και η συχνότητά τους αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, τονίζει η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
Την ώρα που στη χώρα παραμένουν νωπές οι μνήμες του καύσωνα του 2003, με τους 15.000 νεκρούς, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει ότι «όλη η κυβέρνηση» έχει κινητοποιηθεί.
Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα μεταδίδουν μηνύματα επαγρύπνησης προς τους πολίτες, ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους δρόμους έχουν κρεμαστεί αφίσες με τις οποίες οι αρχές απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να μην εφησυχάζει.
«Ένα τηλεφώνημα ή ένα χτύπημα στην πόρτα θα μπορούσε να σώσει ζωές», τονίζουν.
«Αφήστε τις γραβάτες»
Στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «κάνει υπερβολικά πολλά», όμως η υπουργός Υγείας, Ανιές Μπιζίν, έσπευσε να υπερασπιστεί τα μέτρα που ελήφθησαν.
«Για όλους όσοι γνωρίζουν, προφανώς κάναμε πάρα πολλά, όμως εάν μπορώ να αποφύγω το ενδεχόμενο άδικων θανάτων, θα συνεχίσω να μιλάω για την ανάγκη πρόληψης» σημείωσε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.
Μάλιστα, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας εξήγησε ότι «συνέστησε» στους άνδρες συναδέλφους της στην κυβέρνηση να απαρνηθούν προσωρινά τις γραβάτες τους.
Σε αυτό το πλαίσιο και η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που διανέμει νερό στους δρόμους της Γαλλίας και επισκέπτεται τους απομονωμένους ανθρώπους, απηύθυνε έκκληση σήμερα στον πληθυσμό να προσέχει τους ευάλωτους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.
«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για πολλούς πολίτες, όμως ειδικά για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς ή τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, όπως και για τα μικρά παιδιά», τόνισε ο Νταβρόν Μουκχαμαντίεβ, ο συντονιστής υγείας για την Ευρώπη.
Πορτοκαλί συναγερμός στην Ισπανία
Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ανέλθουν την Παρασκευή στους 45 βαθμούς κελσίου στη Χιρόνα (Καταλονία) ή τους 44 το Σάββατο και την Κυριακή στη Σαραγόσα (Αραγωνία).
«Η κόλαση καταφθάνει» προειδοποίησε στο λογαριασμό της στο Twitter η παρουσιάστρια του καιρού στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE Σίλβια Λαπλάνα, ενώ παρουσίαζε έναν χάρτη σχεδόν κατακόκκινο από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Για σήμερα Τετάρτη, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας έθεσε σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε περιφέρειες στον ισπανικό βορρά. Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή σε 10 επαρχίες στην κεντρική και βορειοανατολική Ισπανία.
Η Γερμανία προετοιμάζεται για θερμοκρασίες στους 39 βαθμούς Kελσίου στο Βρανδεμβούργο, στα περίχωρα του Βερολίνου, όπου μια δασική πυρκαγιά έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη 1000 στρέμματα γης από τη Δευτέρα.
«Η κατάσταση είναι τεταμένη, όμως επί του παρόντος, δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αποκλείσουμε δρόμους ή να απομακρύνουμε κατοίκους», επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας.
«Νησίδες ζέστης»
Οι μεγάλες πόλεις μετατρέπονται σε «νησίδες ζέστης» εξαιτίας του μπετόν, της έλλειψης δέντρων και της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Από χθες, η Αν Σοφιέ Βιζέ, μια 30χρονη Παριζιάνα, προσπαθεί να βρει και να αγοράσει έναν ανεμιστήρα.
«Όμως δεν υπάρχουν πλέον!» είπε η νεαρή Γαλλίδα.
Οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά έχουν γίνει ανάρπαστα και στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών «εξαφανίζονται» σε λίγα λεπτά. Την ίδια ώρα, σχηματίζονται ουρές μπροστά από τα καταστήματα με παγωτό.
Την ίδια ώρα, στο Τροκαντερό, οι τουρίστες προστατεύονται από τον δυνατό ήλιο με ομπρέλες και με καπέλα προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν και να θαυμάσουν τον Πύργο του Άιφελ.
Στο Βέλγιο, οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για «υψηλές θερμοκρασίες» με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι τα θερμότερα θα δείξουν έως 34-35 βαθμούς Κελσίου από σήμερα, σύμφωνα με το βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.
Η Γερμανία ενδέχεται να γνωρίσει επίσης, στα μέσα της εβδομάδας, θερμοκρασίες από τις υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια, με το ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο να έχει σημειωθεί το 1947, με 38,2 βαθμούς κελσίου στη Φρανκφούρτη.
Στην Αυστρία, οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με τη χρήση των κλιματιστικών στα σπίτια.