ΚΟΣΜΟΣ

Αμυντική ασπίδα με S-300 στη Σερβία υπόσχεται η Ρωσία

Περιχαρής ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν έχεις μόλις δώσει ένα ομοίωμα αυτοκινούμενου εκτοξευτήρα πυραύλων S-300 στον εξίσου ευδιάθετο πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην έδρα της σερβικής κυβέρνησης στο Βελιγράδι, στις 11 Ιανουαρίου 2016. Οι δύο συμφώνησαν να ενισχύσουν περεταίρω την συνεργασία των χωρών τους σε θέματα αμυνας, τεχνολογίας και οικονομίας εν μέσω διεθνών ανακατατάξεων και αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, όπου τα συμφέροντα της Μόσχας παραμένουν ενεργά Serbian Government

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει το αίτημα της Σερβίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα S-300, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν (Dmitry Rogozin), μετά την συνάντηση που είχε στο σήμερα (11/1) Βελιγράδι με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς (Aleksandar Vučić), στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στη βαλκανική χώρα.

«Θα εξασφαλίσουμε άμεση στήριξη στη σύμμαχο μας στα Βαλκάνια. Στο προσεχές μέλλον θα μελετήσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για να υλοποιήσουμε το αίτημα της Σερβίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ρογκόζιν, όπως μετέδωσαν τα σερβικά Μέσα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας εκτίμησε ότι η χώρα του δεν έχει ακόμη την οικονομική ευχέρεια να αποκτήσει το ρωσικό αντιβαλλιστικό σύστημα, ωστόσο είπε πως οι συνομιλίες επί του θέματος θα συνεχιστούν και θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Οι δύο άντρες δεν αποκάλυψαν περισσότερα στοιχεία γύρω από αυτήν την προσέγγιση, όμως οι δηλώσεις τους ήταν πλήρεις πολιτικών μηνυμάτων προς τη Δύση.

Τι θα γινόταν εάν οι Σέρβοι είχαν S-300 το 1999;

Ο Ρογκόζιν, που συνομίλησε και με τον Σέρβο υπουργό Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς (Bratislav Gašić), υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν ανακατεύεται στα ζητήματα ασφαλείας της Σερβίας και πως η ρωσική πλευρά, απλώς, συνεκτιμά της τεχνικές λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε, όμως, το Βελιγράδι «έχει το δικαίωμα να αποκτήσει υψηλής αποτελεσματικότητας μη επιθετικό στρατιωτικό εξοπλισμό».

Ερωτώμενος εάν η σερβορωσική συνεργασία θα δημιουργήσει προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, που εκκινήθηκε πρόσφατα, ο Ρογκόζιν απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σχολιάζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «αίρουν τις κυρώσεις όπου έχουν συμφέρουν και τις εφαρμόζουν εκεί όπου δεν έχουν κανένα».

Αναφορικά με τον παράγοντα ΝΑΤΟ, ο Ρώσος αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός:

Η συνεργασία με το ΝΑΤΟ δεν παρέχει καμία ασφάλεια, ενώ εάν η Σερβία το 1999 είχε τους S-300 δεν θα είχε κατεστραμμένα κτίρια στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις.

Το διμερές εμπόριο στο στόχαστρο της Μόσχας

Πέραν από τη διμερή προσέγγιση στα αμυντικά ζητήματα, οι δύο πλευρές συζήτησαν και τα -χαμηλότερου προφίλ, αλλά σημαντικότερα στη δεδομένη στιγμή- οικονομικά ζητήματα, εκτιμώντας ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω συνεργασία, ιδίως, στο εμπόριο τροφίμων.

Ο Ρογκόζιν σημείωσε ότι η σερβικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Σερβία διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 2015 και μπορούν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και ο τομέας των κατασκευών (σ.σ. όλως τυχαίως, δύο κλάδοι όπου η Τουρκία διαπρέπει) μπορούν να αποτελέσουν «παράθυρο ευκαιρίας» για τις δύο χώρες, είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, προτρέποντας «η οικονομική συνεργασία να καταστεί σύντομα και οικονομική επιτυχία».

Αν και είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις, είναι φανερό ότι η Ρωσία αναζητεί νέες αγορές, από όπου ελπίζει ότι θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, μετά το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Μόσχα στην Άγκυρα για την προ διμήνου κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Συρία.

Η υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος, εξαιτίας της φυγής κεφαλαίων που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις, έχει επιδεινώσει τον πληθωρισμό στη Ρωσία. Η Μόσχα δεν θέλει η κατάσταση να επιδεινωθεί περισσότερο, με δεδομένο ότι η απουσία των τουρκικών εισαγωγών έχει ήδη αποτυπωθεί στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, οι οποίες αυξάνονται με διψήφια ποσοστά.

Θα μπορέσει η Σερβία να αντικαταστήσει την Τουρκία; Από μόνη της δύσκολα, σε συνδυασμό όμως με τα ρωσικά ανοίγματα στο Ιράν και άλλες αγορές, η Μόσχα πιστεύει ότι μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Το 2014, η Σερβία εξήγαγε αγροτικά προϊόντα αξίας 2,337 δισ. δολαρίων, 10% αύξηση αξίας σε ετήσια βάση.

Οι τουρκικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών (της πιο σημαντικής υποκατηγορίας στις εξαγωγές τροφίμων) προς τη Ρωσία ανήλθαν στα 2,4 δισ. δολάρια το 2014, αντιπροσωπεύοντας το 1,5% των συνολικών εξαγωγών της. Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο ο συγκεκριμένος εξαγωγικός κλάδος να πιάσει τα 4 δισ. δολάρια έως το 2023. Όπως είχε εκτιμήσει τον Δεκέμβριο η Άγκυρα, οι ρωσικές κυρώσεις θα έπλητταν τις τουρκικές εξαγωγές τροφίμων κατά 764 εκατ. δολάρια.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Μόσχα είχε απειλήσει το Βελιγράδι ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή μήλων από τη Σερβία, αν διαπιστώσει ότι αυτά έχουν εισαχθεί με σερβική ετικέτα από την Πολωνία -χώρα στην οποία η Ρωσία έχει επιβάλλει αντίμετρα, απαντώντας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι από τότε που οι Δυτικοί κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στο Κρεμλίνο για το ουκρανικό, οι εξαγωγές μήλων από τη Σερβία προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 48% στους 118.000 τόνους αξίας 98 εκατ. δολαρίων.

Οι αριθμοί έχουν μπει στο τραπέζι και το ισοζύγιο θα αποτυπωθεί καλύτερα όταν ανακοινωθούν τα ετήσια αποτελέσματα του εξωτερικού εμπορίου όλων των πλευρών για το 2015.

Προς το παρόν, τα σερβικά ΜΜΕ έδωσαν χώρο στην επίθεση γοητείας του Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος δηλώνει λάτρης των όπλων και έκανε επίδειξη των ικανοτήτων του στο σκοπευτήριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σερβίας.

«Όλοι οι στόχοι επλήγησαν» έγραψε στη σελίδα του στο facebook, αναρτώντας για του λόγου το αληθές το σχετικό βίντεο.

Ответил сербским друзьям чем смог

Δημοσιεύτηκε από Dmitry Rogozin στις Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης