ΚΟΣΜΟΣ

Νέα στοιχεία για την πτήση MH17: Οι ερευνητές θα κατονομάσουν τέσσερις υπόπτους

Νέα στοιχεία για την πτήση MH17: Οι ερευνητές θα κατονομάσουν τέσσερις υπόπτους
AP Photo/Peter Dejong

Νέα στοιχεία σχετικά με τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014, αναμένεται να παρουσιάσουν οι Ολλανδοί ερευνητές που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Η ολλανδική ομάδα αναμένεται να κατονομάσει τέσσερις υπόπτους και να απαγγείλει για πρώτη φορά κατηγορίες.

Η πτήση είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ και είχε προορισμό την Κούαλα Λουμπούρ όταν καταρρίφθηκε, σκοτώνοντας και τους 298 επιβαίνοντες.

Οι ερευνητές κατηγορούν φιλορώσους Ουκρανούς αποσχιστές πως έβαλαν στο στόχαστρο το αεροπλάνο και το χτύπησαν με πύραυλο.

Το Boeing 777 κατέπεσε σε περιοχή που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες.

Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη και επιμένει πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από έδαφος των Ουκρανών.

Οι Ολλανδοί ερευνητές θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, αφού πρώτα ενημερώσουν τις οικογένειες των θυμάτων, αναφέρει το BBC.

Οι κινήσεις που ακολουθούν

Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να οδηγήσουν τους υπόπτους ενώπιον της ολλανδικής δικαιοσύνης.

Η Kateryna Zelenko, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, σημείωσε πως «ο κόσμος θα μάθει τα ονόματα των τεσσάρων πρώτων ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι».

Όπως σημείωσε, μιλώντας στο Unian News, στη συνέχεια οι Ολλανδοί θα καταθέσουν τα στοιχεία τους σε δικαστήριο της χώρας τους.

Οι ανεξάρτητοι ερευνητές της ομάδας Bellingcat αναμένεται, επίσης, να δημοσιεύσουν μία νέα έκθεση σχετικά με την συντριβή του αεροπλάνου. Η ομάδα έχει ήδη κατονομάσει ορισμένους υπόπτους, μεταξύ των οποίων ένας συνταγματάρχης από το Ντονέτσκ.

Τι γνωρίζουμε για τη συντριβή

Η πτήση MH17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Schiphol του Άμεστρνταμ το πρωί της 17ης Ιουλίου του 2014 και αναμενόταν να προσγειωθεί στην Μαλαισία την επόμενη ημέρα.

Τέσσερις ώρες μετά από την απογείωση, όμως, ο πύργος ελέγχου έχασε κάθε επαφή με το αεροσκάφος. Συνετρίβη στο Ντονέτσκ και συντρίμμια του διασκορπίστηκαν σε ακτίνα 50 τ.χλμ. από το σημείο στο οποίο κατέπεσε.

Τον Οκτώβριο του 2015, το ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας κατέληξε πως το αεροπλάνο χτυπήθηκε από έναν πύραυλο Buk. Έναν χρόνο αργότερα οι Ολλανδοί ερευνητές, στους οποίους ανατέθηκε η υπόθεση, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Όπως αναφέρεται σε έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2018, ο πύραυλος ανήκε στην 53η Αντιπυραυλική ταξιαρχία που είχε βάση της την ρωσική πόλη Κουρσκ.

Η Ρωσία αρνείται κάθε κατηγορία και έχει κατηγορήσει την ολλανδική ομάδα για «μεροληψία και πολιτικά κίνητρα (σ.σ. πίσω από την έρευνα)».

Η Αυστραλία και η Ολλανδία θεωρούν, επισήμως, τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τη συντριβή.

Από τους 283 επιβαίνοντες της πτήσης, οι 80 ήταν παιδιά και 15 άτομα ήταν μέλη του πληρώματος.