Γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να φοβούνται έναν πόλεμο με το Ιράν
Οι επιθέσεις στα δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, έχουν κλιμακώσει την ένταση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφώς ισχυρότερες, πρέπει να λάβουν υπόψη τους πως αν τα πράγματα οδηγηθούν σε πόλεμο θα έχουν απέναντι τους μία καλά εξοπλισμένη χώρα με δυνατούς συμμάχους σε όλη τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το CNNi.
Η ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Τεχεράνης ήταν μεγάλη από την περίοδο της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας του 2016, όταν ο υποψήφιος (τότε) Ντόναλντ Τραμπ, δήλωνε αντίθετος στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και τόνιζε πως θα αποσύρει τη χώρα σε περίπτωση που εκλεγεί – κάτι που έκανε.
Την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία ακολούθησαν αυστηρές κυρώσεις προς την Τεχεράνη, οι οποίες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην – ήδη – δεινή οικονομική της κατάσταση.
Ο αναλυτής του αμερικάνικου δικτύου Μπεν Γούιντμαν, τονίζει πως η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό το διάστημα περιλαμβάνει μόνο.. μαστίγιο και κανένα καρότο.
Ντόναλντ Τραμπ: Εάν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, αυτό θα είναι το επίσημο τέλος του
Γιατί πρέπει να φοβίζει τις ΗΠΑ ένας πόλεμος με το Ιράν
Σε αντίθεση με το Ιράκ του Σαντάχ Χουσεΐν το 2003, η Τεχεράνη έχει πολλά όπλα στη διάθεσή της.
Η χώρα έχει στο πλευρό της μία ένοπλη και εξαιρετικά εκπαιδευμένη Χεζμπολάχ, που είναι έτοιμη να συνδράμει σε έναν πόλεμο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η οργάνωση θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, η Τεχεράνη έχει στενές επαφές με τη Συρία, από την εποχή της επανάστασης του 1979. Οι ιρανικές δυνάμεις – μαζί με τη Ρωσία και τη Χεζμπολάχ – έχουν ενισχύσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ώστε να παραμείνει στη θέση του.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, είναι πολλοί όσοι έχουν… υποχρεώσεις στο Ιράν. Άλλωστε, οι σύμμαχοί της έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα μείνουν σε ρόλο θεατή σε περίπτωση πως υπάρξει επίθεση κατά της ισλαμικής δημοκρατίας.
Ήδη, από τον Μάιο, η Χεζμπολάχ σημείωσε πως ένας «πόλεμος κατά του Ιράν, δεν θα περιοριστεί στα όρια της χώρας. Ένας πόλεμος κατά του Ιράν θα προκαλέσει "έκρηξη" σε όλη την περιοχή και οι αμερικανικές δυνάμεις και τα αμερικανικά συμφέροντα θα καταστραφούν».
Ομάν: Βίντεο - ντοκουμέντο των ΗΠΑ «δείχνει» το Ιράν πίσω από τις εκρήξεις στα τάνκερ
Δύσκολο να βρουν συμμάχους οι ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, όμως, η εύρεση συμμάχων, πρόθυμων να λάβουν μέρος στον πόλεμο, θα είναι δύσκολη υπόθεση για τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έχει απομακρυνθεί αρκετά από τους ευρωπαίους συμμάχους της, μεταξύ άλλων λόγω της αποχώρησης από την πυρηνική συμφωνία.
Η Ουάσινγκτον ίσως μπορεί να στηριχθεί στη βοήθεια του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά αυτή η βοήθεια δεν θα πλησιάσει ούτε στο ελάχιστο την πολιτική στήριξη που δέχθηκε ο Τζορτζ Μπους.
Οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, όπως δείχνουν τα δεδομένα, δεν προτίθενται να στηρίξουν μία ένοπλη επέμβαση. Το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη, όντας παγιδευμένο στη δίνη των προβλημάτων του Brexit, πιθανότατα δεν θα θέλει να συμμετάσχει, επίσης.
Ίσως λοιπόν, σημειώνει ο αναλυτής, οι ΗΠΑ πρέπει να ρίξουν στο τραπέζι και μερικά καρότα.
US policy toward Iran is all stick and no carrot, by Ben Wedeman, CNN Senior International Correspondent