ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Ρέντσι: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

Ο Ματέο Ρέντσι κάνει τον απολογισμό της χρονιάς σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, στις 29 Δεκεμβρίου 2015. REUTERS/Remo Casilli

Ενισχύοντας το ηγετικό του προφίλ εντός και εκτός συνόρων, ο Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi) επανήλθε με τηλεοπτική του συνέντευξη στο προσφιλές για αυτόν θέμα των αλλαγών που επείγουν στην Ευρώπη, με αφορμή το μεταναστευτικό και τη δημοσιονομική πολιτική, θέματα που αποτελούν αγκάθι στις σχέσεις Ρώμης-Βερολίνου.

«Η Ευρώπη σε κάποια θέματα πρέπει να αλλάξει», επανέλαβε o Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας σήμερα (10/1) στο πρώτο κανάλι της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης και την Κονστάντζα Κρέσιμπενι (Costanza Crescimbeni) του Tg1.

Η Ιταλία δεν δέχεται μαθήματα

Προσπαθώντας να διαχωρίσει τη θέση του από τη γερμανική κυβέρνηση, ο Ρέντσι επικαλέστηκε τον Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama), για τον οποίο είπε ότι «έφερε και πάλι την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε απώλεια θέσεων εργασίας».

Όπως σημείωσε, η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά υπενθύμισε ότι η Ιταλία δεν δέχεται μαθήματα, κάτι που πρέπει να λεχθεί «με σαφήνεια».

Τέλειωσε η περίοδος κατά την οποία η Ευρώπη έδινε μαθήματα στην Ιταλία και της έλεγε τι μάθημα να διαβάσει. Η Ιταλία είναι παρούσα και κάνει αισθητή την παρουσία της αυτή.

Παρά τις σαφείς αιχμές στο κυρίαρχο δόγμα οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενωτικός, δηλώνοντας ότι «ποτέ δεν ήταν τόσο σαφές όσο σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μια ενιαία θέση».

Πρόσθεσε δε ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτό πρέπει να γίνει είναι εκείνος που η Ιταλία είχε υποδείξει από την πρώτη στιγμή: «όχι στην δημαγωγία, αλλά όχι και στην απεριόριστη δήθεν καλοσύνη, όποιος λαθεύει πρέπει να πληρώνει τις συνέπειες».

Τέλος, σε ερώτηση του Rai Uno για το ποινικό αδίκημα της παράνομης μετανάστευσης, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των πολιτικών του προθέσεων:

Σύμφωνα με τους ειδήμονες δεν χρησιμεύει και δημιουργεί προβλήματα στα δικαστήρια, με υπερβολικό φόρτο εργασίας, αλλά, είναι άλλο τόσο αλήθεια ότι υπάρχει μια αίσθηση ανασφάλειας από μέρους των πολιτών, και, κατά συνέπεια, την πορεία αυτή αλλαγής των κανόνων, θα την ακολουθήσουμε όλοι μαζί, χωρίς υπερβολική βιασύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης