ΚΟΣΜΟΣ

Ομάν: Βίντεο - ντοκουμέντο των ΗΠΑ «δείχνει» το Ιράν πίσω από τις εκρήξεις στα τάνκερ

U.S. Central Command via AP

Ο στρατός των ΗΠΑέδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο-ντουκουμέντο, στο οποίο φέρεται να εικονίζεται το πλήρωμα ιρανικού πλοίου να απομακρύνει κάτι που οι Αμερικανικοί χαρακτηρίζουν νάρκη από ένα από τα τάνκερ που δέχθηκαν επίθεση στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις στο ιαπωνικό τάνκερ Kokura Courageous και το νορβηγικό Front Altair, τονίζοντας πως τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο το οποίο δείχνει τους Ιρανούς ναύτες να απομακρύνουν κάτι από το Kokura Courageous.

Στα πλάνα, ένα μικρό πλοίο φαίνεται να πλησιάζει το ιαπωνικό τάνκερ και κάποιος απεικονίζεται να απομακρύνει το αντικείμενο. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως πρόκειται για νάρκη.

Το βίντεο τραβήχτηκε από αμερικανικό αεροσκάφος που βρισκόταν στην περιοχή.

Πηγή: U.S. Central Command via AP

Οι εκρήξεις

To Κοkuka Courageous, με σημαία Παναμά της ιαπωνικής ναυτιλιακής εταιρείας Kokuka Sangyo Ltd, υπέστη ζημιά από φερόμενη επίθεση, με αποτέλεσμα να υποστεί ρωγμή το κύτος του πάνω από την ίσαλο γραμμή, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης Bernhard Schulte Shipmanagement, η οποία πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, ενώ μόνο ένα από αυτά τραυματίστηκε ελαφρά.

Μια ναυλομεσιτική εταιρεία τόνισε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στο Κοkuka Courageous ίσως να προκλήθηκε από μια μαγνητική νάρκη. «Το Κοkuka Courageous είναι ακυβέρνητο χωρίς πλήρωμα», διευκρίνισε σχετικά πηγή από την εταιρεία.

Η Kokuka Sangyo Ltd ανέφερε, επίσης, ότι το πλοίο της χτυπήθηκε δύο φορές μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ωρών.

Όπως τόνισε, από την πλευρά της, η κρατική εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp που είχε ναυλώσει το Front Altair, το δεξαμενόπλοιο «φέρεται να επλήγη από τορπίλη», περίπου στις 04:00 (GMT), 07:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, ενός εύφλεκτου υδρογονάνθρακα σε υγρή μορφή.

Από την άλλη, η εταιρεία Frontline ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιό της τυλίχθηκε στις φλόγες, χωρίς όμως να βυθιστεί, διαψεύδοντας προηγούμενη πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA, ότι το πλοίο είχε βυθιστεί.

Το 23μελές πλήρωμα του Front Altair εγκατέλειψε το πλοίο μετά την έκρηξη και περισυλλέχθηκε από ένα πλοίο Hyundai Dubai που έπλεε κοντά. Το πλήρωμα έπειτα μεταφέρθηκε σε ένα ιρανικό σκάφος διάσωσης, όπως ανέφερε η Hyundai Merchant Marine.

Ιρανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης διέσωσαν 44 ναυτικούς από το Front Altair και το Kokuka Courageous, μεταφέροντάς τους στο ιρανικό λιμάνι Τζασκ, μετέδωσε το IRNA.

«Άλμα» στην τιμή του πετρελαίου

Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια προκάλεσαν άλμα σχεδόν 3% στις τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, και νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ.

Οι επιθέσεις σημειώνονται ένα μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στο στρατηγικής σημασίας αυτό θαλάσσιο πέρασμα.

Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 08:50 (τοπική ώρα, 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν.

Πηγή: AP Photo/ISNA

Γύρω στις 16:30 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 2,28 δολάρια (+3,84%) στα 62,25 δολάρια Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,86 δολάριο (+3,68%) στα 53 δολάρια.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του (διά θαλάσσης μεταφερόμενου) αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά. Αν τα νερά καθίστανται επικίνδυνα, η προσφορά σε όλο τον Δυτικό κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο» ανέφερε σε δήλωσή του ο Πάολο ντ'Αμίκο, πρόεδρος της ένωσης δεξαμενόπλοιων INTERTANKO.

Το νέο περιστατικό σημειώνεται την ώρα που έχουν οξυνθεί οι εντάσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον, η οποία κατηγορεί το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από το πρώτο περιστατικό, που είχε σημειωθεί τον Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης