Τι συνέβη με την Κάρλα; Το μυστήριο μιας εξαφάνισης που άλλαξε για πάντα τη ζωή μιας οικογένειας
Είχε σπουδάσει αραβικά στην Αίγυπτο. Δούλευε με παιδιά που είχαν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους στην Υεμένη. Ταξίδευε στα απομακρυσμένες γωνιές της Ινδονησίας για να παράσχει συμβουλές στις ντόπιες γυναίκες. Η Κάρλα ήταν μία 35χρονη γυναίκα με σχεδόν ολική απώλεια όρασης που λάτρευε τους ανθρώπους και τα ταξίδια.
Εν μέρει επειδή δεν ήθελε να την καθορίζει η αναπηρία της, εν μέρει επειδή ήθελε να δει όσες περισσότερες γωνιές του πλανήτη ήταν δυνατόν έως ότου χάσει παντελώς την όρασή της, η Κάρλα είχε ταξιδέψει μόνη της έως το Δεκέμβριο του 2018 σε περίπου 20 χώρες.
Κυνήγησε το όνειρό της στο Περού
Η Κάρλα έπασχε από δυστροφία κώνου ράβδου του αμφιβληστροειδούς, μία οπτική διαταραχή που επιδεινώνει την όραση και προοδευτικά οδηγεί σε τύφλωση. Μετά τη διάγνωση, σε ηλικία 10 χρόνων, η μαμά της την ώθησε να μάθει τον κώδικα Μπράιγ και να εκπαιδευτεί καταλλήλως ώστε να μη βρεθεί ανήμπορη τη στιγμή της κρίσης.
Κάπως έτσι, η Κάρλα έγινε από νωρίς ανεξάρτητη, ζούσε μόνη της, περπατούσε, γυρνούσε την πόλη με το ποδήλατο. Σπανίως μιλούσε για τα προβλήματα όρασης και ακόμα πιο σπανίως ζητούσε βοήθεια από τους γονείς της.
Για την Κάρλα, το Περού ήταν ένα ταξίδι που ονειρευόταν πάντα. Κι όταν η φίλη της Alicia Garcia Steele τής είπε πως θα πήγαινε στη Λίμα για ένα γάμο, η 35χρονη άδραξε την ευκαιρία.
Μετά από ταξίδι με λεωφορείο και δύο πτήσεις από το Ντιτρόιτ, η Κάρλα και η Γκαρσία Στιλ έφτασαν στη Λίμα, απόλαυσαν το πριν και το μετά του γάμου, χόρτασαν χορό, είδαν αξιοθέατα, γνώρισαν κόσμο, γιόρτασαν σε μία παραλία τα γενέθλια της Κάρλα.
Το τελευταίο σκέλος του 15ήμερου ταξιδιού η Κάρλα το είχε προγραμματίσει για το Μάτσου Πίτσου. Θα πήγαινε εκεί μόνη, παρά τις παραινέσεις της φίλης της για το αντίθετο.
Την ημέρα που έφυγε για το Μάτσου Πίτσου η Κάρλα, η Γκαρσία Στιλ ήταν εξαιρετικά ανήσυχη και της έστελνε διαρκώς μηνύματα.
«Κάρλα είσαι εδώ;»
«Κάρλα ανησυχώ πολύ που δεν έχω καθόλου νέα σου…»
«Όλα καλά;!;!»
«Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, γράψε μου κάτι όταν μπορέσεις»
«Κάρλα. Πώς είσαι; Πεθαίνω να μάθω νέα σου»
Από την Κάρλα, σιγή ασυρμάτου. Μέχρι που, 12 ώρες μετά, απάντησε στην Γκαρσία Στιλ, απολογούμενη και επικαλούμενη την έλλειψη WiFi και το φορτωμένο πρόγραμμα ταξιδιού.
Παρά την απάντηση, ωστόσο, υπήρξε και κάτι άλλο στο μήνυμα που θορύβησε την Γκαρσία Στιλ.
«Είχα ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λύσω και θα το κάνω πριν γυρίσω σπίτι», έγραφε η Κάρλα. Και ήταν αυτές μερικές από τις τελευταίες λέξεις που είπε στη φίλη της.
Ξανά σιωπή.
Η οικογένεια και οι φίλοι της μάταια προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της για μέρες. Δεν πανικοβλήθηκαν, ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που διαπίστωσαν πως η Κάρλα δεν επιβιβάστηκε ποτέ στην πτήση επιστροφής της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ξαφνικά η ζωή όλων ήρθε τα πάνω κάτω
Ο πατέρας της Κάρλα, Κάρλος Βαλπεόζ, εργολάβος στο Τέξας, άφησε τη ζωή του για να αναζητήσει τα ίχνη της «Καρλίτα» του.
Ξεκίνησε ένα αγώνα δρόμου, με αναζήτηση πόρτα – πόρτα, φυλλάδια με τυπωμένο το πρόσωπο της κόρης του, επαφές με αστυνομικούς, ντόπιους και Αμερικανούς αξιωματούχους, σάρωση μιας τεράστιας περιοχής, από απομονωμένους οικισμούς των περουβιανών Άνδεων έως γειτονιές της πρωτεύουσας, ελέγχους σε κάθε κάμερα και υλικό που μπορούσε να εξασφαλίσει.
Η μητέρα της Κάρλα κατέληξε στο σπίτι του αδερφού της στο Μπρούκλιν, αρνούμενη να αποδεχτεί την πραγματικότητα, βοηθώντας στις έρευνες και προσέχοντας το εγγόνι της.
Ο αδερφός της, ανήμπορος να φύγει από τη γυναίκα του και το νεογέννητο μωρό τους, ταξίδεψε τουλάχιστον τρεις φορές στο Περού για κάποιες εβδομάδες ώστε να βοηθήσει τον πατέρα του. Κυρίως, όμως, έχει μετατρέψει το σπίτι του στο Μπρούκλιν σε «στρατηγείο» συντονίζοντας με χάρτες, τηλεφωνήματα, ακόμα και με εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων, την επιχείρηση έρευνας.
Τι συνέβη τελικά στην Κάρλα;
Μετά το γάμο η Κάρλα ενσωματώθηκε σε μία ομάδα Ισπανών και Αργεντίνων ταξιδιωτών για να ανέβει στο Χουάινα Πίτσου, το απότομο βουνό με θέα στα φημισμένα ερείπια των Ίνκας και, λίγες ώρες μετά, επέστρεψαν όλοι μαζί στο Κούσκο. Όλοι τους έφαγαν μαζί και διασκέδασαν σε ένα κλαμπ της περιοχής, προτού καταλήξουν σε ένα ξενώνα για το βράδυ.
«Αδημονώ να σου τα πω όλα. Η εμπειρία άξιζε 100%» έγραφε η Κάρλα στο τελευταίο μήνυμα στην Γκαρσία Στιλ, τη νύχτα της 11ης Δεκεμβρίου.
Ενώ οι νέοι φίλοι της ακόμα κοιμούνταν, το επόμενο πρωί, μία κάμερα ασφαλείας «συνέλαβε» την Κάρλα να παίρνει ένα ταξί μόνη της έξω από τον ξενώνα.
Σύμφωνα με την οικογένειά της, δεν είχε μοιραστεί με κανέναν τα σχέδιά της, ωστόσο, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως θα επέστρεφε. Είχε στείλει ένα μήνυμα σε έναν από τους φίλους της εκεί πως θα γύριζε σε λίγες ώρες ώστε να επισκεφτεί κάποια μουσεία ενώ είχε αφήσει πίσω δύο σακίδια με σουβενίρ, τα φάρμακά της και ένα πανωφόρι.
Στη συνέχεια, η αστυνομία έμαθε πως στην πραγματικότητα είχε πάρει δύο ταξί. Το πρώτο την άφησε σε δρόμο του Κούσκο, όπου ο κόσμος παίρνει από κοινού κούρσες για την περίφημη Ιερή Κοιλάδα των Ίνκας, ενώ ο οδηγός του δεύτερου ταξί είπε πως η Κάρλα κατέβηκε στο πρώτο χωριό της Ιερής Κοιλάδας, το Πίσακ.
Μία κάμερα έξω από φαρμακείο στο Πίσακ κατέγραψε την τελευταία εικόνα της Κάρλα, μία ώρα αφότου είχε φύγει από τον ξενώνα. Στο βίντεο των 14 δευτερολέπτων φαίνεται να περπατά γρήγορα με ένα πράσινο σακίδιο στην πλάτη και με το αναδιπλούμενο μπαστούνι της.
Κατευθυνόταν προς το αρχαιολογικό πάρκο της Πίσακ. Σύμφωνα με μία γυναίκα που πουλούσε παραδοσιακές χειροτεχνίες και έναν υπάλληλο του τουριστικού γραφείου πληροφοριών, η Κάρλα ζητούσε πληροφορίες για το πώς θα φτάσει στο πάρκο.
Αργότερα, ένας υπάλληλος του πάρκου είπε στην αστυνομία πως είδε την Κάρλα να κατευθύνεται προς την είσοδο – κάτι, ωστόσο, που δεν επιβεβαιώνει ο άνθρωπος που βρισκόταν στα εισιτήρια.
Η αστυνομική έρευνα, με τη συνδρομή ομάδων διάσωσης και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων καθώς και τη χρήση drone, απέβη παντελώς άκαρπη καθώς δεν βρέθηκε το παραμικρό ίχνος της 35χρονης.
Για μήνες, η θεωρία της αστυνομίας ήταν πως κάτι συνέβη στην Κάρλα όσο βρισκόταν στον αρχαιολογικό χώρα και το πτώμα της είχε εξαφανιστεί, είτε γιατί κάποιος το έκρυψε είτε γιατί τα άγρια ζώα το είχαν κατασπαράξει.
Τώρα, η αστυνομία πιστεύει πως η Κάρλα δεν έφτασε ποτέ στο αρχαιολογικό πάρκο. Εικάζουν πως κάποιος την απήγαγε ή την παρέσυρε σε ένα από τα άφθονα μέρη όπου γίνονται τελετουργίες κι όπου οι τουρίστες συνηθίζουν να δοκιμάζουν ένα έντονα παραισθησιογόνο – και ενίοτε φονικό – φίλτρο, γνωστό ως ayahuasca.
Η οικογένεια της Κάρλα, ωστόσο, αμφισβητεί μετ’επιτάσεως τη θεωρία αυτή, επιμένοντας πως η Κάρλα κακοποιήθηκε σεξουαλικά, απήχθη ή έπεσε θύμα εμπόρων οργάνων ή σωματεμπόρων.
«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως η αδερφή μου είναι θύμα ενός εγκλήματος», λέει χαρακτηριστικά ο Κάρλος τζούνιορ.
Η Κάρλα δεν είναι η μόνη αγνοούμενη
Έναν ωκεανό πιο μακριά από την οικογένεια Βαλπεόζ, στη Σεβίλλη, η εξαφάνιση της Κάρλα έφερε δάκρυα απόγνωσης στην Αλεξάντρα Αγιάλα Λεόν. Και η δική της κόρη εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στην ίδια περιοχή του Περού, περίπου ένα χρόνο πριν.
Δύο άνδρες συνελήφθησαν μερικές εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της 28χρονης Ναταλί. Ισχυρίστηκαν στην κατάθεσή τους πως είχε σκοτωθεί σε ένα δυστύχημα με zip line και πως ξεφορτώθηκαν σε ένα ποτάμι το πτώμα της – το οποίο, ωστόσο, δεν βρέθηκε ποτέ…
Η Λεόν αλλά και η Αλίσα Κλάμεν από τον Καναδά, της οποίας ο 22χρονος γιος εξαφανίστηκε στα βουνά του Περού το 2017, έχουν γίνει δεύτερη οικογένεια για τον αδερφό της Κάρλα, με ατελείωτα τηλεφωνήματα, συμβουλές, ψυχολογική στήριξη…
Η οικογένεια Βαλπεόζ νιώθει εγκατάλειψη από το αμερικανικό κράτος.
Ο Κάρλος Τζούνιορ πέρασε αμέτρητες ώρες ζητώντας από πολιτικούς αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εμπλακούν πιο ενεργά στην επιχείρηση έρευνας.
«Η οικογένειά μου νιώθει πως μας έχουν εγκαταλείψει», λέει ο ίδιος. Από την πλευρά της η αμερικανική πρεσβεία στη Λίμα επιμένει πως δεν έχει δικαιοδοσία στην έρευνα στο Περού, αναφέροντας, πάντως, πως «έχουμε γνώση των δημοσιευμάτων για την εξαφάνιση στο Κούσκο Αμερικανίδας πολίτη».
When a solo traveler went missing in Peru, it changed her family's lives completely, By Nicole Chavez, Edited by Braden Goyette, Photographs by Desiree Rios, CNN