ΚΟΣΜΟΣ

Τα πλεονεκτήματα της μικρότερης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος

Τα πλεονεκτήματα της μικρότερης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος
Reuters

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας ως ξεκάθαρα καρκινογόνο και το κόκκινο κρέας ως πιθανά καρκινογόνο έχει προκαλέσει την αντίδραση των καταναλωτών κρέατος και των παραγωγών.

Οι παραγωγοί κρέατος δεν είναι ευχαριστημένοι με το μήνυμα "τρώτε λιγότερο κρέας". Οι καταναλωτές, από την άλλη, δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το μπέικον και τα μπέργκερ τους – νοστιμότατα και τα δύο και σύμβολα του αμερικανικού τρόπου ζωής.

Όμως τα συμπεράσματα της έρευνας δεν θα έπρεπε να αποτελούν έκπληξη για κανένα. Η μικρότερη κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος είναι πάγια και διαχρονική προτροπή των διατροφολόγων για την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων.

Ο καρκίνος μπήκε στο προσκήνιο την δεκαετία του 70, όταν οι επιστήμονες ξεκίνησαν να συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος – μοσχάρι, χοιρινό, αρνί – με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου και του ορθού.

Ακόμη και μετά από αρκετές δεκαετίες ερευνών, οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν εάν ο ένοχος στο κρέας ήταν το λίπος, το κορεσμένο λίπος, η πρωτεΐνη οι καρκινογόνες ουσίες που παράγονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε κάποιο άλλο συστατικό.

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, οι οδηγίες των διατροφολόγων προέτρεπαν για κατανάλωση άπαχου κρέατος και περιορισμό στην κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90, οι ειδικοί κατέληξαν ότι το κόκκινο κρέας "πιθανόν" να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, το στήθος, τον προστάτη και τα νεφρά.

Για δεκαετίες οι βιομηχανίες κρέατος αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα στην δημόσια εικόνα τους λόγω του ότι οι χορτοφάγοι ήταν εμφανώς υγιέστεροι σε σχέση με τους κρεατοφάγους. Οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν κόκκινο κρέας έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα ή καρκίνους του εντέρου.

Πρόσφατα, το 2015, η Συμβουλευτική Επιτροπή Διαιτητικών Οδηγιών (DGAC) κατέληξε ότι οι δίαιτες "υψηλότερες σε κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας" συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου, και συνιστά χαμηλότερη κατανάλωση σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και υψηλότερη κατανάλωση σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, θαλασσινά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
Αυτή είναι μια καλή συμβουλή για οποιονδήποτε.

Η διατροφή με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας έχει δύο οφέλη: μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, καθώς και μειωμένη επίδραση στην αλλαγή του κλίματος.
Η DGAC εκτιμά ότι η μικρότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι ευεργετική για το περιβάλλον καθώς και για την υγεία του ανθρώπου.

Άραγε η περιστασιακή κατανάλωση ενός μπέργκερ ή μπέικον θα αυξήσει το ρίσκο σε τέτοιο βαθμό; Μάλλον όχι. Όμως τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι αν τρώτε κρέας, θα πρέπει να τρώτε λιγότερο, να μη καταναλώνετε κρέας κάθε μέρα, κρατήστε τα επεξεργασμένα κρέατα για σπάνιες περιπτώσεις και εξασφαλίστε την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών.

The other benefit to eating less red meat

CNN