ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αναταράξεις στην κυβέρνηση μετά την παραίτηση Νάλες – Τα σενάρια της επόμενης μέρας

AP Photo/Markus Schreiber

Η παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού.

H Αντρέα Νάλες, όπως ανακοίνωσε η ίδια αποχωρώντας από το κτίριο «Βίλι Μπραντ», στο Βερολίνο, υπέβαλε και επισήμως την παραίτησή της από την ηγεσία του SPD.

Η τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από την Πρωθυπουργό του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ, την Πρωθυπουργό της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μάλου Ντράιερ και τον επικεφαλής του SPD στην Έσση Τόρστεν Σέφερ-Γκιμπελ, η οποία θα διαχειριστεί τις διαδικασίες ανάδειξης νέου αρχηγού, θα οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη συνεδρίαση του Προεδρείου σε τρεις εβδομάδες. Σε αυτή την συνεδρίαση θα πρέπει να αποφασιστεί η εκλογή της νέας ηγεσίας. Το επόμενο Συνέδριο του SPD ήταν προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επισπευσθεί.

Αντιθέτως, η εκλογή νέου επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποία η κυρία Νάλες είχε προγραμματίσει για αύριο, ακυρώθηκε και μεταβατικά την ευθύνη αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρός της Ρολφ Μούτσενιχ.

«Καθαρή δήλωση» των προθέσεών τους σε ό,τι αφορά το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησε σήμερα από τους Σοσιαλδημοκράτες και ο επικεφαλής του μικρότερου εταίρου, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μάρκους Σέντερ. «Το SPD θα πρέπει να δώσει ένα καθαρό σήμα - είτε είναι ένα "ναι" είτε ένα "ναι μεν, αλλά" είτε ένα "απολύτως όχι". Υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να καταφέρουμε μαζί», δήλωσε ο κ. Σέντερ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «δεν θα γίνουν εκπτώσεις» για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ούτε καθημερινές υποχωρήσεις λόγω της κατάστασής του.

Τα σενάρια

Η αποχώρησή της Νάλες μπορεί να φέρει ακόμα και το τέλος της κυβέρνησης, καθώς και τη μακρά κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνει ο ιστότοπος Politico.eu και παρουσιάζει τέσσερα σενάρια για το μέλλον.

1. Επιστροφή στο προηγούμενο status quo

Αν το SPD βρει γρήγορα νέο αρχηγό και κάποιον για να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του (κατά προτίμηση το ίδιο πρόσωπο), ο μεγάλος συνασπισμός (o GroKo, κατά τη γερμανική συντομογραφία) θα μπορούσε να συνεχιστεί (σχεδόν) σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Η βάση, όμως, των Σοσιαλδημοκρατών ίσως να μην θέλει τόσο πολύ τον συνασπισμό. Εξέχοντες αντίπαλοι του GroKo, όπως ο Κέβιν Κιούνερτ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, είναι πιθανό να κινητοποιηθούν υπέρ της εξόδου από τον συνασπισμό, ένα βήμα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες γενικές εκλογές.

Το Politico συμπεραίνει πως η ηγεσία του SPD είναι πιθανό να προσπαθήσει να συνεχίσει τον GroKo, όμως οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι στην καλύτερη περίπτωση επισφαλείς.

2. Συνασπισμός Τζαμάικα

Μια έξοδος του SPD από τον GroKo θα προκαλούσε αυτόματα νέες εκλογές. Ο πρόεδρος, όμως, είναι πιθανό να ασκήσει πίεση για να σχηματισθεί νέος συνασπισμός, καθώς είχαν γίνει εκλογές πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον αποκαλούμενο συνασπισμό Τζαμάικα (από τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών). Θα είναι ωστόσο δύσκολο να προκύψει με τα σημερινά δεδομένα.

To Politico συμπεραίνει πως η Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει σ' έναν σχηματισμό Τζαμάικα, όχι όμως πριν διεξαχθούν νέες εκλογές.

3. Κυβέρνηση μειοψηφίας

Αν το SPD αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ασκούν την εξουσία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν να οικοδομούν συνασπισμούς για κάθε θέμα χωριστά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν επιθυμούν καθόλου οι Γερμανοί, που επιμένουν στη σταθερότητα.

Η Γερμανία δεν είναι Ιταλία, σημειώνει το Politico.

4. Να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι

Στη γερμανική πολιτική επικρατεί ατμόσφαιρα τέλους εποχής. Η Μέρκελ έχει το ένα πόδι έξω από την πόρτα, αναστάτωση επικρατεί στο πολιτικό τοπίο, κυρίως λόγω της ανόδου των Πρασίνων, από την οποία υποφέρουν περισσότερο οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες την αισθάνονται επίσης. Μπορεί να αποδειχθεί πως οι κάλπες είναι η μόνη διέξοδος.

Το Politico συμπεραίνει πως τα κόμματα του GroKo μπορεί να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, όμως πιθανόν να αναγκαστούν να επιστρέψουν σύντομα στην προεκλογική εκστρατεία.

Ποια ονόματα ακούγονται για τη διαδοχή της Νάλες

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών είναι αρκετά:

Όλαφ Σολτς: Ο 60χρονος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός του SPD. Ωστόσο αργά χθες Κυριακή δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι δεν έχει χρόνο να αναλάβει την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών όσο διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: AP Photo/Markus Schreiber

Στις αρχές του έτους ο Σολτς είχε δηλώσει ότι έχει φιλοδοξίες για την καγκελαρία καθώς διαθέτει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Αν και κάποιοι στο κόμμα τον θεωρούν πολύ τεχνοκράτη, πιστεύεται ότι είναι αρκετά πιστός στο SPD ώστε να ηγηθεί στις δυσκολίες.

Μανουέλα Σβέσιχ: Η 45χρονη πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας αναφέρεται συχνά ως πιθανή διάδοχος της Νάλες. Καθώς το φθινόπωρο πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές σε τρία κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας (Βρανδεμβούργο, Σαξονία, Θουριγγία) η επιλογή της Σβέσιχ δεν είναι κακή. Εκπροσωπεί τη σύγχρονη, νεανική πλευρά του SPD και έχει το προσόν ότι είναι γυναίκα.

Μαλού Ντράιερ: Η 58χρονη πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου είναι δημοφιλής στο SPD και το 2017 ψηφίστηκε αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 97,5%. Η ίδια έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το κρατίδιό της για το Βερολίνο, όμως το όνομά της αναφέρεται όλο και πιο συχνά για να διαδεχθεί τη Νάλες. Μάλιστα, στις ευρωεκλογές, όπου το SPD είδε το ποσοστό του να καταποντίζεται, στη Ρηνανία- Παλατινάτο πήγε σχετικά καλά, κάτι που αποδίδεται στο «φαινόμενο Ντράιερ».

Ζιμόνε Λάνγκε: Η 42χρονη δήμαρχος του Φλένσμπουργκ έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής του νέου προέδρου του SPD από τη βάση. Πέρυσι ήταν αντίπαλος της Νάλες για την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών, συγκεντρώνοντας αναπάντεχα ποσοστό 27,6%. Θεωρείται εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Αχίμ Ποστ: Ο 60χρονος επικεφαλής του SPD στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία εμφανίζεται επίσης ως πιθανός διάδοχος της Νάλες. Έχει εμπειρία σε ευρωπαϊκά θέματα, ενώ είναι ειδικός σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα και έχει ευρύ δίκτυο στήριξης. Μειονέκτημα θεωρείται η ηλικία του.

Άλλα ονόματα που ακούστηκαν το Σαββατοκύριακο είναι αυτό της Καταρίνα Μπάρλεϊ υποψήφιας ευρωβουλευτή, η οποία ενδέχεται να ανταλλάξει την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την προεδρία του SPD, όπως και του υπουργού Εργασίας Χούμπερτους Χάιλκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης