ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, νέο «μπλόκο» σε Τουρκία

(AP Photo/Yves Logghe, File)

«Ναι» σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, «όχι» σεΤουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ετήσια έκθεση των Βρυξελλών για τα Δυτικά Βαλκάνια να ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά να «φρενάρει» για ακόμη μια φορά τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η έκθεση εντοπίζει νέα προβλήματα στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας και ασκεί σοβαρή κριτική σε σειρά «καυτών» θεμάτων, όπως την αντιμετώπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την οικονομική πολιτική.

Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχίες, επίσης, για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως η τουρκική κυβέρνηση έχει «επηρεάσει αρνητικά» τις αγορές.

Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι, τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο σημείωσε ομόφωνα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν «ουσιαστικά σταματήσει» και ότι δεν είναι δυνατό το άνοιγμα ή η ολοκλήρωση άλλων κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει πως η χώρα εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας.

Τονίζεται, επίσης, πως έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα ενώ ειδική μνεία γίνεται και στη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της Δικαιοσύνης.


Πηγή: Associated Press

«Πράσινο φως» στη Βόρεια Μακεδονία

Αντίθετα με την Τουρκία, οι Βρυξέλλες προτείνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και της προόδου που πέτυχε η χώρα σε τρεις βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα, που δίνει τέλος σε «διαφωνίες» ετών σε ό,τι αφορά την ονομασία και ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, τόνισε τη σημασία της «ομόφωνης» πρότασης του Κολεγίου των Επιτρόπων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ειδικά τις συνταγματικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Μακεδονία, τις οποίες, όπως είπε, αναγνώρισε και η Ελλάδα, υποστηρίζοντας και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Πηγή: (AP Photo/Virginia Mayo)

«Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε φωτεινό παράδειγμα συμφιλίωσης», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πλέον η Βόρεια Μακεδονία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει ανοιχτές διαφορές με τους γείτονές της.

«Η Βόρεια Μακεδονία, όπως και η Αλβανία, έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και εναπόκειται στην ΕΕ να κάνει αυτό πρέπει. Το "μπαλάκι" είναι στο γήπεδο του Συμβουλίου», υπογράμμισε η Φ. Μογκερίνι. Ερωτηθείσα σχετικά με τις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών-μελών και κατά πόσο υπάρχουν χώρες που υποστηρίζουν τη διεύρυνση, η ύπατη εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι «καλύτεροι σπόνσορες για την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ είναι οι γειτονικές χώρες», οι οποίες μάλιστα έχουν αντιληφθεί τα κοινά οφέλη. «Βλέπουμε ότι στα Βαλκάνια, από κει που υπήρχε λογική ανταγωνισμού, τώρα υπάρχει λογική αμοιβαίας στήριξης», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι στα Βαλκάνια τα ποσοστά υπέρ της Ε.Ε. είναι εξαιρετικά υψηλά, τα οποία, όπως είπε, δεν υπάρχουν στα παλιά μέλη.

«Χρειαζόμαστε αυτήν την ενέργεια και την πίεση», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης