ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Έξι Γάλλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος – Η έκκληση του Παρισιού

AP

Δύο ακόμη Γάλλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των υπηκόων της χώρας αυτής οι οποίοι καταδικάστηκαν από την περασμένη Κυριακή στη θανατική ποινή ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το AFP.

Ο Μπραχίμ Νετζαρά, 33 ετών, ο οποίος κατηγορείται από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι διευκόλυνε την αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία, και ο Καράμ Ελ Χαρσαουί, ο οποίος την Πέμπτη θα κλείσει τα 33, μεταφέρθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου στο Ιράκ από τη Συρία, όπου κρατούνταν από μια αντιτζιχαντιστική αραβοκουρδική συμμαχία, προκειμένου να δικαστούν.

Άλλοι έξι Γάλλοι που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ θα δικαστούν τις επόμενες ημέρες στη Βαγδάτη ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στο δικαστή που του απηύθυνε ερωτήσεις στα αραβικά, ο Μπραχίμ Νετζάρα εξήγησε στα γαλλικά, προτού ένας διερμηνέας μεταφράσει τα λεγόμενά του: «Έφυγα από τη Γαλλία για τη Συρία με το αυτοκίνητό μου το 2014», όταν το αυτοαποκαλούμενο "χαλιφάτο" του ΙΚ κάλεσε τους οπαδούς του να δηλώσουν πίστη.

«Η σύζυγος, η κόρη και ο γαμπρός μου ήταν μαζί μου», συνέχισε ο άνδρας που φορούσε την κίτρινα φόρμα των κρατουμένων στο Ιράκ.

Ο Καράμ Ελ-Χαρσαουί, ένας Γάλλος μαροκινής καταγωγής ο οποίος ήταν εμφανώς πολύ στρεσαρισμένος, δήλωσε ότι είναι αθώος. «Δεν εισήλθα στο Ιράκ και δεν συμμετείχα σε καμία μάχη ούτε στη Συρία ούτε στο Ιράκ», υποστήριξε ο άνδρας.

Προχθές, Κυριακή, και χθες, Δευτέρα, άλλοι τέσσερις Γάλλοι πολίτες, ο Κεβίν Γκονό, ο Λεονάρ Λοπέζ , ο Σαλίμ Μασού και ο Μουσταφά Μερζουγκί, καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Όλοι έχουν 30 ημέρες στη διάθεσή τους για να ασκήσουν έφεση και ο Γάλλος δικηγόρος του Λεονάρ Λοπέζ ανακοίνωσε ήδη ότι θα το πράξει.

Η Γαλλία καλεί το Ιράκ να μην εφαρμόσει τη θανατική ποινή

Την ίδια ώρα, η Γαλλία «αυξάνει τα διαβήματα» για τους τέσσερις Γάλλους που καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Αυξάνουμε τα διαβήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ποινή του θανάτου για αυτούς τους τέσσερις Γάλλους», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Είμαστε αντίθετοι με τη θανατική ποινή και το λέμε (…). Υπενθύμισα εγώ ο ίδιος στον Ιρακινό πρόεδρο, τον πρόεδρο (Μπαχράμ) Σάλεχ, τη θέση μας», πρόσθεσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν επανέλαβε εξάλλου πως το Παρίσι αρνείται από θέση αρχής την επιστροφή και δίκη των Γάλλων πολιτών που συμμάχησαν με το ΙΚ, στη Γαλλία.

«Αυτοί οι τρομοκράτες, γιατί πρόκειται όντως για τρομοκράτες που μας επιτέθηκαν, που σπέρνουν επίσης τον θάνατο στο Ιράκ, πρέπει να δικαστούν εκεί όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους», είπε.

Οι τέσσερις Γάλλοι που καταδικάστηκαν προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα στη θανατική ποινή ως μέλη του ΙΚ έχουν περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να ασκήσουν έφεση.

Δικαστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε θάνατο δι΄απαγχονισμού.

«Δεν πρόκειται να ζητήσουμε από την ιρακινή κυβέρνηση να αναβάλει αυτή την καταδίκη σε θάνατο, αντίθετα, σήμερα δεν έχουν εξαντληθεί όλοι οι δίαυλοι προσφυγής. Ας δούμε πρώτα πώς ασκούνται αυτοί οι δίαυλοι και θα δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», υπογράμμισε χθες η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγέ.

Αυτές οι ετυμηγορίες θα μπορούσαν να αναβιώσουν τη δημόσια συζήτηση για το ακανθώδες θέμα των ξένων τζιχαντιστών: η επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης προκαλεί την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, όμως, την ίδια στιγμή, οι χώρες αυτές αρνούνται τη θανατική ποινή, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο τυνησιακής καταγωγής Γάλλος Μπραχίμ Νετζαρά, που κατηγορείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας ότι διευκόλυνε την αποστολή τζιχαντιστών προς τη Συρία, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον ιρακινού δικαστηρίου.

Συνολικά 12 Γάλλοι μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ στα τέλη Ιανουαρίου για να δικαστούν στη Βαγδάτη ως μέλη του ΙΚ.

Η νομοθεσία του Ιράκ προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε οποιονδήποτε έχει ενταχθεί σε μια «τρομοκρατική» οργάνωση -- είτε έχει πολεμήσει είτε όχι.

Η Βαγδάτη έχει ήδη καταδικάσει περισσότερους από 500 ξένους -άνδρες και γυναίκες- που ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος, εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης