Αντιδράσεις για την επανέκδοση του βιβλίου του Χίτλερ
Για πρώτη φορά μετά από επτά δεκαετίες «ο Αγών μου» (Mein Kampf), του Αδόλφου Χίτλερ που περιγράφει το όραμά του για τη Γερμανία επανεκδίδεται.
Διαχρονικό ταμπού για τη Γερμανία αποτελεί το ζήτημα της επανέκδοσης του μανιφέστου του Αδόλφου Χίτλερ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Είναι ένα εγχειρίδιο που θα βοηθήσει τον μελετητή τη ιστορίας να εντρυφήσει σε άγνωστες πτυχές που οδήγησαν στο ολοκαύτωμα και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή ένα βιβλίο που παρουσιάζει απαγορευμένες ιδέες και μυεί τον αναγνώστη στο Ναζισμό;
Ο Χίτλερ στο μανιφέστο του (που έγραψε στη φυλακή) μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα της μπιραρίας» το 1923, παρουσίαζε με κάθε λεπτομέρεια το όραμά του για την Ευρώπη, τους Εβραίους και την ανασύσταση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.
REUTERS/Michael Dalder
«Ο Αγών μου» στην πρωτότυπη μορφή του εκτεινόταν σε 600 σελίδες και είχε ως εξώφυλλο τη φωτογραφία του Χίτλερ με τον τίτλο σε κόκκινο φόντο. Το βιβλίο που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο έχει τίτλο «Hitler, Mein Kampf: Μια κριτική ματιά», εκτείνεται σε 2.000 σελίδες.
Ήδη υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις κατά της κυκλοφορίας του. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η έκδοση περιέχει υποσημειώσεις που θα υποδεικνύουν «ψέματα, ανακρίβειες και ύβρεις» που κρύβονται πίσω από τη ναζιστική προώθηση βίας που κόστισε τη ζωή εκατομμύρίων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πνευματικά δικαιώματα του “Mein Kampf” δόθηκαν από τους Συμμάχους στο κράτος της Βαυαρίας, το οποίο και απαγόρευσε την επανέκδοση. Παρ’ όλα αυτά, τα πνευματικά δικαιώματα έληξαν το 2015, πράγμα που επέτρεψε την επανέκδοση του βιβλίου.
Τα πνευματικά δικαιώματα
Η λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων ενθάρρυνε αυτομάτως ιστορικούς να επανεκδώσουν το βιβλίο. Η δική τους εκδοχή εμπεριέχει εμπεριστατωμένη ανάλυση της τρομολαγνείας των Ναζί, σαν συμπλήρωμα των ανακηρυγμένων προθέσεων τους. Σκοπός των ιστορικών που συμμετείχαν στη συγγραφή του είναι να φθείρουν την ναζιστική ιδεολογία στη συνείδηση όλων –και αυτών και μέχρι σήμερα είναι πιστοί σε εκείνη.
«Σκοπός της επανέκδοσης είναι να αποδομήσει πλήρως την προπαγάνδα του Χίτλερ και να υπονομεύσει την συμβολική –για ορισμένους μέχρι σήμερα– σημασία του βιβλίου», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας. Το γερμανικό σύστημα δικαιοσύνης έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επανέκδοση του βιβλίου δεν συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες υποσημειώσεις είναι ρητά απαγορευμένη.