ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για την παρουσία Σαλβίνι στις εκδηλώσεις για την εκτέλεση δικαστή από τη μαφία

AP Photo/Luca Bruno

Αντιδράσεις ξέσπασαν στην Ιταλία χθες, ανήμερα της πανεθνικής ημέρας μνήμης για τη δολοφονία του δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε από τη Μαφία το 1992. Λόγος των αντιδράσεων ήταν η παρουσία του αρχηγού της Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στη Σικελία για να παραστεί στις σχετικές εκδηλώσεις.

Οι αντιδράσεις από τον κόσμο της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης για την παρουσία του Σαλβίνι στην θωρακισμένη δικαστική αίθουσα, όπου τελέσθηκε το μνημόσυνο, σχετίζεται και με το γεγονός ότι μόλις τρεις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές η δολοφονία του δικαστή- σύμβολο του αγώνα κατά της Μαφίας- γίνεται προϊόν προεκλογικής εκμετάλλευσης.

Πρωτοστάτης στις διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος της επιτροπής κατά της Μαφίας στη Σικελία Κλάουντιο Φάβα, ο οποίος δεν παρέστη στην σχετική τελετή: «Μετέτρεψαν το μνημόσυνο του Φαλκόνε σε γιορτή της Αγίας Ροζαλίας. Θα είναι εκεί οι υπουργοί από τη Ρώμη, οι μόνοι λένε που νομιμοποιούνται για να μας πουν πως θα καταπολεμηθεί η Μαφία. Κοντολογίς, θα έλθουν αυτοί από τη Ρώμη για να μας το εξηγήσουν σε εμάς τους Σικελούς», αναφέρει στις βιτριολικές κατά του Σαλβίνι δηλώσεις του.

Απών ήταν επίσης και ο κυβερνήτης της Σικελίας Νέλο Μουζουμέτσι, παρά την έκκληση της εμβληματικής αδελφής του δολοφονημένου δικαστή Μαρίας Φαλκόνε, ώστε «να μην κηλιδώσει καμία πολεμική τις εκδηλώσεις για τις σφαγές του Καπάτσι και της οδού Ντ’ Αμέλιο», τόπο της δολοφονίας του άλλου δικαστή-σύμβολο Πάολο Μπορσελίνο. Την τελευταία στιγμή δεν παρέστη στις εκδηλώσεις μέσα στην αίθουσα, εγκαταλείποντάς την λίγο πριν την άφιξη του Σαλβίνι και ο δήμαρχος του Παλέρμου Λεολούκα Ορλάντο, εκφράζοντας τη λύπη του για την προεκλογική εργαλειοποίηση της επετείου από τον πολιτικό κόσμο.

Με την άφιξη του Σαλβίνι στο Παλέρμο έκαναν την εμφάνισή τους και τα σεντόνια με επιγραφές εναντίον του στα μπαλκόνια της πόλης.

Από την πλευρά του ο Σαλβίνι, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε πως «όποιος διχάζει στο πλαίσιο του αγώνα κατά της Μαφίας διαπράττει ένα λάθος, όποιος χρησιμοποιεί μία ημέρα μνήμης και για το μέλλον προκειμένου να δώσει τη μικρή του πολιτική μάχη σφάλλει και δεν δικαιώνει τον Φαλκόνε. Εγώ είμαι υπουργός Εσωτερικών και με όλον τον σεβασμό στον κύριο Φάβα εμείς τη Μαφία την πολεμούμε προσλαμβάνοντας αστυνομικούς, κατάσχοντας τα περιουσιακά της στοιχεία και αποδίδοντάς τα ξανά στους πολίτες».

Στην τελετή για τον απόπλου του «Πλοίου της Νομιμότητας», που έφερε στο Παλέρμο 1.500 μαθητές που θα συναντηθούν με 10.000 αντίστοιχους Σικελούς συμμαθητές τους, ο Πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα - του οποίου ο αδελφός επίσης δολοφονήθηκε από τη Μαφία - τόνισε πως αυτή αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες που αφαιρεί «από τη Μαφία την αλαζονεία της» και υπογράμμισε πως «το έργο των Φαλκόνε και Μπορσελίνο δεν εξαφανίσθηκε, δεν διακόπηκε. Το ανέλαβαν άλλα πρόσωπα».

«Η θυσία τους έγινε η κινητήριος δύναμη για μία κοινωνική εξέγερση, που προσέδωσε δύναμη στο κράτος στην αντίδρασή του και κατέστησε ακόμη πιο απαιτητικό το καθήκον των πολιτών και των κοινωνιών για να βάλουν το δικό τους λιθάρι για να εξαφανισθούν οι θύλακοι στους οποίους επιβιώνει η Μαφία», τόνισε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η εξέγερση τούτη έχει παράξει σημαντικά αποτελέσματα. Αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε. Μέχρι την τελική ήττα της Μαφίας».

Στον κήπο μνήμης στο Καπάτσι μίλησε, επίσης, και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε: «Σήμερα ζούμε ένα γιορταστικό κλίμα, το οποίο μπορεί να εκληφθεί και ως μία αντίφαση. Σήμερα είναι μία επέτειος μιας τραγωδίας, θυμόμαστε τη μέρα τούτη, ακόμη και με την παρουσία μου, ως μία ημέρα πόνου. Αλλά είναι συνάμα και μία γιορτή. Αυτή είναι η δύναμή μας. Αυτό το μνημόσυνο έχει μετατραπεί σε γιορτή της νομιμότητας και αυτό είναι ένα χτύπημα στην κουλτούρα της Μαφίας», τόνισε.

Ο Κόντε συνομίλησε και με τους μαθητές: «τι είναι για εσάς η νομιμότητα;» ρώτησε. «Σεβασμός σε όλους και στους νόμους», απάντησε μία μικρή και ο Κόντε της είπε: «θα μπορούσα να σε πάρω μαζί μου όταν ξαναρχίσω να διδάσκω. Σεβασμός στον άλλον, οικοδόμηση των διαδρομών για την κοινωνική συμβίωση. Σκεφθείτε τι θα γινόταν χωρίς νόμους. Θα επαφιόμασταν στην ελεύθερη βούληση; Στη βία; Έχετε δει τι συμβαίνει όταν δεν εμπιστευόμαστε τους νόμους; Η Μαφία δεν αγαπά τους νόμους, αγαπά τους δικούς της νόμους. Οι νόμοι θα πρέπει να σέβονται κριτήρια και αυτό είναι εκείνο που σεβόμαστε. Το αντίθετο της αδιαφάνειας, στις οικονομικές δραστηριότητες και στην πολιτική δράση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης