ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πόλεμο με το Ιράν στα επόμενα χρόνια «βλέπουν» οι μισοί Αμερικανοί

(AP Photo/Anmar Khalil, File)

Οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα από το ινστιτούτο Ipsos και το πρακτορείο Reuters, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

Μολονότι οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, λίγοι είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ μιας "προειδοποιητικής" επίθεσης στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αλλά αν το Ιράν επιτεθεί πρώτο στις αμερικανικές δυνάμεις, τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν με στρατιωτικά μέσα, δείχνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 17-20 Μαΐου.

Οι ιστορικά κακές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν αυτόν τον μήνα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκλήρυνε τη στάση του και επανέφερε το εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς (49%) αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ χειρίζεται τις σχέσεις με το Ιράν. Μόνο το 39% εγκρίνει την πολιτική του προέδρου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 51% των ενηλίκων Αμερικανών αισθάνεται ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα υπάρξει ένας πόλεμος με το Ιράν. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 8 μονάδες σε σύγκριση με μια περσινή δημοσκόπηση. Φέτος, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι το Ιράν είναι απειλή και δηλώνουν ότι είναι πιθανός ένας πόλεμος. Το 53% χαρακτηρίζει το Ιράν "σοβαρή" ή "άμεση" απειλή (6 μονάδες επάνω). Συγκριτικά, το 58% θεωρεί απειλή τη Βόρεια Κορέα και το 51% τη Ρωσία.

Παρά τις ανησυχίες τους όμως, έξι στους δέκα (60%) δηλώνουν αντίθετοι σε ένα προληπτικό πλήγμα στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις. Μόνο το 12% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να χτυπήσουν πρώτες. Αν επιτεθεί το Ιράν όμως, το 79% δηλώνει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να ανταπαντήσουν: το 40% προτιμά μια περιορισμένη αντίδραση, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ενώ το 39% θέλει μια εισβολή στη χώρα.

Παρά την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 61% των Αμερικανών πολιτών την στηρίζουν. Σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι είπαν ότι την στηρίζουν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα αγγλικά, σε δείγμα 1.007 ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 377 Δημοκρατικών και 313 Ρεπουμπλικανών και έχει περιθώριο λάθους 4 μονάδες.

Ροχανί: Δεν θα υποκύψουμε στις απειλές του Τραμπ

Το Ιράν «δεν θα υποκύψει στις δυνάμεις εκφοβισμού» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σήμερα, Τρίτη, στις απειλές που εκτόξευσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ εναντίον της χώρας του.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση, ο Ροχανί είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπαναχώρησε «αφότου διαπίστωσε την ενότητα του ιρανικού λαού».

«Νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το Ιράν, αλλά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο των κυρώσεων (των ΗΠΑ), η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να αναπτύσσεται», δήλωσε και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα ξεκινά ένα νέο οικονομικό σχέδιο».

«Οι αμερικανικές κυρώσεις και η πίεση έχουν καταστήσει δυσκολότερη τη ζωή του ιρανικού λαού, αλλά δεν κατάφεραν να διαρρήξουν τη σταθερή μας στάση», συνέχισε ο Ιρανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε τη Δευτέρα (20/5) ότι το Ιράν θα αντιμετωπιστεί με «μεγάλη δύναμη» εάν αποπειραθεί να κάνει οτιδήποτε εναντίον των συμφερόντων της χώρας του στη Μέση Ανατολή και έκρινε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία τηρεί πολύ εχθρική στάση έναντι της Ουάσιγκτον.

Πομπέο: Το Ιράν πίσω από δολιοφθορά σε δεξαμενόπλοια του Κόλπου

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκρινε "αρκετά πιθανό" να βρίσκεται το Ιράν πίσω από τη μυστηριώδη "δολιοφθορά" σε τέσσερα δεξαμενόπλοια στην περιοχή του Κόλπου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται με σαφήνεια σε ευθύνες της Τεχεράνης στην υπόθεση αυτή.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, στη ραδιοφωνική εκπομπή του συντηρητικού δημοσιογράφου Χιου Χιούιτ, για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τεχεράνη στις επιθέσεις εναντίον πλοίων στον Κόλπο και σε σαουδαραβικούς αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου, ο Πομπέο υπενθύμισε αρχικά ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ένα "οριστικό συμπέρασμα".

"Όμως, υπό το φως όλων των περιφερειακών συρράξεων της τελευταίας δεκαετίας και το είδος αυτών των επιθέσεων, να κρύβεται το Ιράν (πίσω από αυτές) και θα συνεχίσουμε να αναλύουμε την κατάσταση", πρόσθεσε.

Αυτές οι "πράξεις δολιοφθοράς", για τις οποίες κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, είχαν ως στόχο τέσσερα τάνκερ, εκ των οποίων δύο ανήκαν στη Σαουδική Αραβία, στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια έρευνα για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες και οι δράστες των επιθέσεων, τις οποίες έχει καταδικάσει δημοσίως το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία ωστόσο, σύμμαχος των ΗΠΑ, κατηγορεί το Ιράν, τον κοινό εχθρό και των δύο χωρών, ότι έδωσε την εντολή για μια επίθεση με μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος, σε έναν αγωγό μεταφοράς πετρελαίου. Την ευθύνη για αυτήν την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που στηρίζονται από την Τεχεράνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης