ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Η γυναίκα του Στράχε τον παράτησε μετά το σκάνδαλο με τη μυστηριώδη Ρωσίδα

(AP Photo/Michael Gruber)

Η αποκάλυψη του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς Κρίστιαν-Στράχε, δεν σήμανε μόνο το τέλος της πολιτικής του καριέρας, αλλά φαίνεται πως προκάλεσε και κρίση στο γάμο με τη δεύτερη σύζυγό του, Φιλίπα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Kronen Zeitung», η Φιλίπα Στράχε πήρε το μοναχογιό της και εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη, επιστρέφοντας στο σπίτι των γονιών της.

Η Φιλίπα είναι παντρεμένη με τον Στράχε από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ μαζί απέκτησαν ένα γιο στην αρχή του έτους.

Η ίδια έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά το σκάνδαλο στην αυστριακή εφημερίδα «Heute»:

«Είμαι σε κατάσταση σοκ και πρέπει να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου. Ήταν πολλά αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει και θέλω να είμαι δυνατή για το μωρό μου. Αυτό μου δίνει τεράστια δύναμη» δήλωσε μεταξύ άλλων η Φιλίπα, ενώ όσον αφορά το σύζυγό της είπε: «Ο σύζυγός μου έκανε λάθος! Πρέπει να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του και να ζήσει με τις άσχημες συνέπειες... Υπάρχουν καταστάσεις στη ζωή που απλά μας κάνουν πιο ισχυρούς».

«Πάντα θέλω να κοιτάζω εμπρός. Ακόμα και τώρα όλη η ενέργεια μου διοχετεύεται πλέον στο παιδί μου», συνέχισε.

Ο πρώην ηγέτης του «Κόμματος των Ελευθέρων» είχε εκφράσει την ελπίδα η σύζυγός του να τον συγχωρήσει, όπως και οι συμπολίτες του.

Κάτι τέτοιο, όμως, από τις δηλώσεις και τη στάση της συζύγου του δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και «έκαψε» τον πρώην αντικαγκελάριο, απαθανατίζεται να προσφέρει κρατικές συμβάσεις σε Ρώσο ολιγάρχη με αντάλλαγμα την πολιτική υποστήριξη σε αυτόν και το κόμμα του.

Στο επίμαχο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται να συζητάει με μια ξανθιά γυναίκα, η οποία παρουσιάζεται ως η πλούσια ανιψιά του Ρώσου ολιγάρχη, Ίγκορ Μακάροφ, Αλιόνα Μακάροβα - πιθανότατα είναι το ψευδώνυμό της. Όπως γράφουν τα αυστριακά ΜΜΕ, η ίδια έχει ισχυρές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο καθώς ο θείος της έχει επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι το οποίο, ωστόσο, διαψεύδει το Κρεμλίνο, ενώ και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δηλώνει ότι δεν έχει καμία συγγενική σχέση μαζί της.

Η Μακάροβα, όπως ισχυρίζεται, έχει μετακομίσει με την κόρη της στην Αυστρία και η δουλειά της είναι να ξοδεύει τα εκατομμύριά της.

Στο επίμαχο βίντεο η γυναίκα αυτή φέρεται να λέει στον Στράχε ότι είναι πολύ πλούσια και ότι θέλει να αγοράσει το 50% της αυστριακής εφημερίδας «Kronen Zeitung».

Το βίντεο που "έκαψε" τον Στράχε:

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2017, σε βίλα στην Ίμπιζα, ο Στράχε προσέφερε σημαντικές δημόσιες συμβάσεις στον Ρώσο ολιγάρχη, με αντάλλαγμα ρωσικές επενδύσεις στην μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας «Kronen Zeitung».

Ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας

Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται η ορκωμοσία των νέων μελών της αυστριακής κυβέρνησης που, ως ανεξάρτητες προσωπικότητες της δημόσιας διοίκησης ή τεχνοκράτες, θα αντικαταστήσουν τους προερχόμενους από το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων υπουργούς, οι οποίοι παραιτήθηκαν σήμερα. Η παραίτηση είχε προαναγγελθεί, έπειτα από την αποπομπή του επίσης προερχόμενου από τους Ελευθέρους υπουργού Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ.

Ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος το βράδυ θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα, αποδέχθηκε το μεσημέρι την σχετική πρόταση του ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, για αποπομπή του Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος θεωρείται το πλέον σκληροπυρηνικό στέλεχος των Ελευθέρων.

Το Λαϊκό Κόμμα ηγούνταν έως τώρα του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Ελευθέρους (του παραιτηθέντα ήδη το Σάββατο, αντικαγκελάριου και αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε), εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο αυτός έχει εμπλακεί.

Επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών, 'Αμυνας, Συγκοινωνιών-Υποδομών, Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπως και τη θέση του αντικαγκελάριου και υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, πρόκειται να αναλάβουν ανεξάρτητοι ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι ή τεχνοκράτες, του οποίους θα υποδείξει στον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν ο καγκελάριος Κουρτς.

Χάριν του εθνικού συμφέροντος, και μέχρι τις πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την θέση της πρόκειται να διατηρήσει, κατόπιν σχετικής συνεννόησης που προηγήθηκε νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, παρά την προέλευσή της, επίσης από το Κόμμα των Ελευθέρων.

Στο μεταξύ, έντονη κριτική ασκείται από σύσσωμη την αυστριακή αντιπολίτευση στον προερχόμενο από το Λαϊκό Κόμμα πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ο οποίος μετέθεσε για την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την προγραμματιζόμενη για αύριο έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Στην ολομέλεια της Βουλής πρόκειται να συζητηθεί η αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα» του σκανδάλου με την εμπλοκή του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αλλά και η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει εναντίον του καγκελάριου Κουρτς, η «Λίστα Τώρα» (πρώην Λίστα Πέτερ Πιλτς).

Εάν η πρόταση μομφής συγκεντρώσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης την πλειοψηφία - την οποία δεν διαθέτει στη Βουλή το Λαϊκό Κόμμα - ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κινδυνεύει με απώλεια του αξιώματός του, ενώ θα είναι αναγκαίος ο διορισμός πλέον, από τον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν, μίας καθαρά υπηρεσιακής κυβέρνησης έως τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, μία εξέλιξη που δεν έχει προϋπάρξει στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας.

Ως προς τη στήριξη της πρότασης μομφής, ανοικτή παραμένει η στάση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης και του καγκελάριου «που δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία» όπως λένε, και την αντικατάστασή της από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές - ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων διέψευδε το απόγευμα σημερινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Oestereich, ότι αυτό σίγουρα θα υπερψηφίσει την πρόταση.

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες που ζητούν τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγούσε την χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, πρότειναν σήμερα συγκεκριμένα ονόματα αυστριακών προσωπικοτήτων για ανάληψη καθηκόντων σε ένα τέτοιο σχήμα.

Η πρόταση για την ανάληψη θέσεων σε υπηρεσιακή κυβέρνηση περιλαμβάνει τον πρώην ομοσπονδιακό πρόεδρο (επί δώδεκα χρόνια με πάντα ιδιαίτερα υψηλή δημοτικότητα) Χάιντς Φίσερ, ο οποίος ήδη απέρριψε κάτι τέτοιο, τον διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, τον πρώην εντεταλμένο του ΟΗΕ κυβερνήτη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Βόλφγκανγκ Πέτριτς, τους προερχόμενους από το Λαϊκό Κόμμα, τον πρώην Αυστριακό Επίτροπο Φραντς Φίσλερ και τον πρώην κυβερνητικό συντονιστή του προσφυγικού και πρώην γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου αυστριακού τραπεζικού ομίλου, Κρίστιαν Κόνραντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης