ΚΟΣΜΟΣ

Η σουηδική εισαγγελεία ζήτησε την κράτηση του Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού

(AP Photo/Matt Dunham, File)

Η σουηδική εισαγγελία διατύπωσε σήμερα, Δευτέρα, αίτημα να τεθεί υπό κράτηση ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει ήδη φυλακιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει της έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εις βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος διώκεται για βιασμό που φέρεται να διαπράχθηκε στη Σουηδία το 2010.

«Ζητώ από το δικαστήριο να θέσει υπό κράτηση τον Ασάνζ ερήμην, λόγω υποψιών για βιασμό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Εύα-Μαρί Πέρσον, η εισαγγελέας προανάκρισης, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα εκ νέου της ποινικής έρευνας σε βάρος του Αυστραλού.

Το αίτημα κατατέθηκε στο δικαστήριο της Ουψάλας το οποίο, σύμφωνα με τη σουηδική δικονομία, πρέπει να αποφανθεί το αργότερο την επόμενη της κατάθεσης του αιτήματος ενώπιόν του.

Η Εύα-Μαρί Πέρσον διευκρίνισε πως αν το αίτημα γίνει δεκτό, θα εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ώστε να εξασφαλίσει τη μεταφορά του Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία.

Στις 13 Μαΐου, η Σουηδία άνοιξε εκ νέου την έρευνα για τις κατηγορίες για βιασμό εις βάρος του Ασάνζ που είχαν για πρώτη φορά διατυπωθεί εναντίον του το 2010.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου αφού το Κίτο απέσυρε το άσυλο που του είχε χορηγήσει.

Θα πρέπει τώρα να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους επειδή παραβίασε τους όρους της υπό επιτήρηση απελευθέρωσής του καταφεύγοντας στην πρεσβεία το 2012, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για δύο υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων, η μία από τις οποίες έχει παραγραφεί.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει επίσης αίτημα έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δημοσιοποίηση στον ιστότοπό του πολλών απόρρητων εγγράφων.

Σύμφωνα με την Πέρσον, «στην περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το αίτημα έκδοσης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι βρετανικές αρχές θα αποφασίσουν στη βάση της αρχής της προτεραιότητας. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι αδύνατο να προβλεφθεί».

Τα WikiLeaks δημοσιοποίησαν στα τέλη Ιουλίου 2010 περίπου 70.000 απόρρητα έγγραφα για τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, 400.000 αναφορές σχετικές με την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και, έναν μήνα αργότερα, το περιεχόμενο περίπου 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Η σουηδική δικαιοσύνη εγκατέλειψε τις διώξεις τον Μάιο του 2017, αδυνατώντας να προωθήσει την έρευνα. Όμως η θεαματική σύλληψη του Ασάνζ στις 11 Απριλίου στο Λονδίνο ανανέωσε τις ελπίδες της ενάγουσας και του δικηγόρου της ότι θα παραδοθεί στη Σουηδία προκειμένου να δικαστεί πριν από την παραγραφή του αδικήματος τον Αύγουστο του 2020.

Ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή των γεγονότων, το 2010, η ενάγουσα είχε συναντήσει τον Ασάνζ στη διάρκεια μιας διάσκεψης των WikiLeaks στη Στοκχόλμη. Τον κατηγορεί ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της τη νύχτα της 16ης προς 17η Αυγούστου, ενώ κοιμόταν και χωρίς προφυλακτικό, παρότι εκείνη είχε αρνηθεί πολλές φορές την επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστηρίζει ότι η γυναίκα είχε δώσει τη συγκατάθεσή της και είχε δεχθεί να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

Διαδήλωση υπέρ του Ασάνζ έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία

Υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ διαδήλωσαν σήμερα έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρυτή του WikiLeaks πρόκειται να κατασχεθούν και να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές που ζητούν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως "Απελευθερώστε τον Ασάνζ", περίπου 12 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας. Φώναζαν υβριστικά συνθήματα εναντίον του προέδρου του Ισημερινού Λενίν Μορένο, τον οποίο αποκαλούσαν "προδότη".

Ο 47χρονος Αυστραλός κατέφυγε στις 19 Ιουνίου 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού, καθώς φοβόταν ότι θα συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές και θα εκδοθεί στις ΗΠΑ επειδή δύο χρόνια νωρίτερα είχε δημοσιοποιήσει μέσω του WikiLeaks περισσότερα από 700.000 απόρρητα αμερικανικά στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα. Αφού έζησε μέσα στην πρεσβεία επί επτά χρόνια, ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία στις 11 Απριλίου, με τη σύμφωνη γνώμη του Κίτο. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων επειδή είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του και κρατείται πλέον στη φυλακή του Μπέλμαρτς, στα νοτιοανατολικά του Λονδίνου, εν αναμονή της απόφασης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο των αρχών του Ισημερινού που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο WikiLeaks, στο δωμάτιο όπου διέμενε στην πρεσβεία θα γίνει σήμερα απογραφή και τα προσωπικά είδη του θα κατασχεθούν. Σ' αυτά περιλαμβάνονται διάφορα χειρόγραφα, ο ιατρικός φάκελός του και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια είπε ότι η δικαιοσύνη θα αποφανθεί ποια από αυτά τα αντικείμενα θα παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές και ποια θα αποδοθούν στον Ασάνζ.

Η δημοσιογράφος Καρολίνα Γκρατερόλ, από τη Βενεζουέλα, που συμμετείχε σήμερα στη διαδήλωση, υποστήριξε ότι η διαδικασία που ακολουθεί το Κίτο συνιστά "παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης". Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι "παραβιάζονται όλοι οι νόμοι που μας προστατεύουν ως δημοσιογράφους και δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο".

Στη διαδήλωση μετείχε και ο πρώην πρόξενος του Ισημερινού στο Λονδίνο, Φιδέλ Ναρβάες, ο οποίος προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος τα έγγραφα αυτά να "πλαστογραφηθούν" ώστε να προκληθεί "βλάβη" στον Ασάνζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης