ΚΟΣΜΟΣ

Έξοδος κινδύνου για τα αφεντικά της Air France

O Xavier Broseta, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανθρωπίνου Δυναμικού και Εργασιακών Σχέσεων στην Air France αποχωρεί με συνοδεία ασφαλείας, αφότου οι εργαζόμενοι διέκοψαν τη συνάντηση με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους στα κεντρικά της Air France, στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle International, στο Roissy, κοντά στο Παρίσι, 5 Οκτωβρίου 2015. REUTERS/Jacky Naegelen

Εξαγριωμένοι εργαζόμενοι και μέλη του συνδικάτου στην αεροπορική εταιρεία Air France εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του γαλλοολλανδικού ομίλου και επιτέθηκαν σε στελέχη, σκίζοντας τα ρούχα δύο διευθυντών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρον - άρον τον χώρο, πηδώντας έναν φράχτη.

Σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα σε εργαζόμενους και διοίκηση της Air France, διευθυντικά στελέχη της τελευταίας πέταξαν κυριολεκτικά στον αέρα, καταδιωκόμενοι από τους εξαγριωμένους απεργούς.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων της γαλλικής εταιρείας είχαν εξαγγείλει για σήμερα απεργιακή κινητοποίηση, τα πράγματα, όμως, πήραν άσχημη τροπή, όταν ομάδα απεργών διέκοψε τη συνεδρίαση κατά την οποία η διοίκηση ανακοίνωνε τα σχέδιά της στους κοινωνικούς εταίρους.

Νωρίς το πρωί, 100 εργαζόμενοι εισέβαλαν στο κτήριο από την κεντρική πύλη, από το οποίο ο δημοσιογραφικός φακός κατέγραψε τους Ξαβιέ Μπροσετά (Xavier Broseta), υποδιευθυντή του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού της Air France, και Πιερ Πλισονιέ (Pierre Plissonnier), διευθυντής της εταιρείας στο Ορλι, να διαφεύγουν με σκισμένα ρούχα και να πηδούν την περίφραξη του χώρου για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Οι χαμηλές πτήσεις του γαλλοολλανδικού ομίλου

Την μήνιν των εργαζομένων έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει αποφασίσει η Air France, παρά τον περυσινό συμβιβασμό, και το οποίο προβλέπει την απόλυση πλεονάζοντος προσωπικού. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ, επικεφαλής του ομίλου Air France-KLM, ο αριθμός των προς υπό απόλυση προσεγγίζει τον αριθμό τους σε 2.900, κατά τα επόμενα δύο έτη και πιο συγκεκριμένα 300 πιλότους, 900 ιπτάμενους συνοδούς και 1.700 προσωπικό εδάφους.

Η σχετική ανακοίνωση είχε γίνει την Παρασκευή μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με το πιο ριζοσπαστικο κομμάτι των εργαζομενων, που είναι οι πιλότοι. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρίας προβλέπονται αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων, με την εταιρεία να επικαλείται τον ανταγωνισμό από εταιρείες χαμηλού κόστους στις πτήσεις Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Η σημερινή συνάντηση αφορούσε προσπάθειες καθυστέρησης του χρονοδιαγράμματος των απολύσεων.

Η Air France ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τους εργαζόμενους που επιτέθηκαν στα στελέχη της, όμως το γόητρό της φαίνεται να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, με τις εικόνες που έκαναν το γύρο του κοσμου να προειδοποιούν για το κοντινό μέλλον μιας Ευρώπης που βράζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης