ΚΟΣΜΟΣ

Καθηγητής Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο: Θα μπορούσε να «θεραπευτεί» μέσα στα επόμενα χρόνια

Άκρως ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι επιστήμονες από την άνιση «μάχη» με τον καρκίνο, υποστηρίζοντας πως μέσα στην επόμενη δεκαετία η επάρατη νόσος θα μπορούσε να θεραπευτεί.

Οι επιστήμονες βασίζουν τις ελπίδες τους σε μια νέα γενιά φαρμάκων, τα οποία θα μπορούν να καθιστούν τους κακοήθεις όγκους μη θανατηφόρους για όσους νοσούν.

Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πωλ Γουόρκμαν του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου: «Ο καρκίνος θα γίνει μια διαχειρίσιμη ασθένεια». Έτσι, οι ασθενείς, οι οποίοι θα παίρνουν έναν συνδυασμό φαρμάκων, θα σταματούν τους όγκους από το να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται.

Ο καθηγητής Γουόρκμαν υποστήριξε επίσης πως αυτή η νέα γενιά φαρμάκων θα συνιστά ουσιαστικά θεραπεία. Οι ασθενείς θα εξακολουθούν πάντως να αντιμετωπίζουν τη νόσο του καρκίνου με ένα μείγμα ακτινοβολίας, χημειοθεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων, ωστόσο μετά θα παίρνουν τα νέα φάρμακα, τα οποία θα σταματούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων. Στόχος είναι να διατηρείται ο καρκίνος υπό έλεγχο, δίνοντας την ευκαιρία και το χρόνο στους ασθενείς να «φεύγουν» από τη ζωή λόγω άλλων αιτίων.

Από την πλευρά της η Dr. Olivia Rossanese, επικεφαλής της βιολογίας του νέου κέντρου, δήλωσε: «Αυτή η δαρβινική προσέγγιση για την ανακάλυψη φαρμάκων μάς δίνει την καλύτερη ευκαιρία να νικήσουμε τον καρκίνο, διότι θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι πρόκειται να κάνει στη συνέχεια o καρκίνος και να είμαστε ένα βήμα μπροστά».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θεραπεία έχει στεφθεί από επιτυχία στα αρχικά στάδια των ερευνών, ενώ περισσότεροι από 300 ειδικοί επιστήμονες πρόκειται να εργαστούν πάνω στην εξέλιξή της.

Ολοκληρωμένη θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στο 2020 «υπόσχονται» επιστήμονες

Υπενθυμίζεται πως μια ολοκληρωμένη θεραπεία για όλους τους τύπους καρκίνων ισχυρίζεται ότι είναι πιθανό να αναπτύξει μια ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση μέσα σε έναν χρόνο να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη θεραπεία για τον καρκίνο» δήλωσε στην εφημερίδα ο Dan Aridor, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Accelerated Evolution Biotechnologies, που αναπτύσσει τη νέα θεραπεία. «Η θεραπείαμας για τον καρκίνο θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη κιόλας μέρα χορήγησής της, θα διαρκεί μερικές εβδομάδες και θα έχει ελάχιστες ή και καθόλου παρενέργειες. Επίσης το κόστος της θα είναι αρκετά χαμηλότερο από τις άλλες θεραπείες που είναι διαθέσιμες στην αγορά», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι θα είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.

Η θεραπεία ονομάζεται MuTaTo, (από τα αρχικά της φράσης "multi-target toxin"). Το φάρμακο λειτουργεί ως αντιβιοτικό κατά του καρκίνου και χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πεπτιδίων που καταπολεμούν τον καρκίνο και μια τοξίνη που «σκοτώνει» στοχευμένα καρκινικά κύτταρα.

Οι Ισραηλινοί επιστήμονες εξέτασαν γιατί τα προηγούμενα φάρμακα για τον καρκίνο απέτυχαν. Ένας λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν τα φάρμακα κατά του καρκίνου είναι επειδή επιτίθενται μόνο σε ένα συγκεκριμένο στόχο μέσα ή πάνω σε ένα καρκινικό κύτταρο κάθε φορά. Οι μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα καθιστούν τα αντικαρκινικά φάρμακα αναποτελεσματικά.

Ωστόσο, το MuTaTo χρησιμοποιεί αρκετά καρκινικά στοχευμένα πεπτίδια ταυτόχρονα σε ένα μόνο καρκινικό κύτταρο, μαζί με μια τοξίνη που καταστρέφει τον καρκίνο.

«Διασφαλίσαμε ότι η θεραπεία δεν θα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις», σημείωσε ο CEO της εταιρείας Dr. Ilan Morad.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν τα φάρμακα και η ασθένεια επιστρέφει, είναι επειδή τα φάρμακα δεν καταστρέφουν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, το MuTaTo είναι μικρό και αρκετά ισχυρό ώστε να καταστρέψει τα βλαστοκύτταρα και να διεισδύσει εκεί όπου δεν μπορούν να φτάσουν άλλα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον Morad, το MuTaTo θα μειώσει επίσης τις παρενέργειες της λήψης αντικαρκινικών φαρμάκων «δραματικά» επειδή το φάρμακο δεν στοχεύει σε μη καρκινικά κύτταρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης