ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο Σαλβίνι ετοιμάζει πρόστιμο 5.500 ευρώ για κάθε μετανάστη που σώζεται στη θάλασσα

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ως αποτέλεσμα τη λιμοκτονία της ηπείρου και πρέπει να αλλάξουν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος φέρεται να ετοιμάζει πρόστιμα για όσους διασώζουν πρόσφυγες στη θάλασσα.

Χθες, ο Σαλβίνι προκάλεσε τριγμούς στις αγορές αφού δήλωσε ότι η Ρώμη θα πρέπει να είναι έτοιμη να παραβιάσει το όριο του 3% του ΑΕΠ που ορίζει η ΕΕ για το έλλειμμα και να ωθήσει το χρέος στο 140% του ΑΕΠ, αν χρειαστεί, για να μειωθεί η ανεργία.

«Εάν υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες που οδηγούν σε λιμοκτονία μια ήπειρο, αυτοί οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε σήμερα (15/05) σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για τα χθεσινά του σχόλια, που οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σε υψηλό δύο μηνών και το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων σε υψηλό τριμήνου.

Σήμερα, οι ανησυχίες των επενδυτών εξαπλώθηκαν στην ιταλική χρηματιστηριακή αγορά και επηρέασαν τις μετοχές σε όλη την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί μήπως τα σχόλιά του για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ οδηγούν σε διεύρυνση του spread, ο Σαλβίνι δήλωσε: «Σε καμία περίπτωση, διότι το δικαίωμα των Ιταλών στην εργασία, τη ζωή και την υγεία προέχει».

Πρόστιμα μέχρι 5.500 ευρώ ετοιμάζει ο Σαλβίνι για όσους διασώζουν πρόσφυγες στη θάλασσα

Την ίδια ώρα, ο Σαλβίνι εισάγει νομοσχέδιο για την επιβολή προστίμων σε όσους διασώζουν πρόσφυγες, ύψους 5.500 ευρώ για κάθε πρόσφυγα, γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Σαλβίνι την Παρασκευή, θα τιμωρεί τους ιδιοκτήτες των σκαφών με πρόστιμα μεταξύ 3.500 και 5.500 ευρώ για κάθε «ξένο» που φέρνουν σε ιταλικό έδαφος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα ιταλικά σκάφη που θα συλλαμβάνονται να μεταφέρουν διασωθέντες πρόσφυγες θα μπορούν να δουν τις άδειές τους να ανακαλούνται ή να αναστέλλονται.

«Είναι σαν να επιβάλλονται πρόστιμα στα ασθενοφόρα για τη μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο», δήλωσε η Κλόντια Λοντεζάνι, πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ωστόσο πολλοί αμφιβάλλουν ότι το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος ακριβώς επειδή έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς ναυτικές συμβάσεις. «Δεν περιμένουμε να γίνει νόμος. Οι πλοίαρχοι που κάνουν διάσωση στη θάλασσα δεν έχουν καμία επιλογή - είναι μια υποχρέωση» δήλωσε ο Φρεντερίκ Πενάρ, διευθυντής επιχειρήσεων στο SOS Mediterranee, επικαλούμενος τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης