ΚΟΣΜΟΣ

S-400: «Κανένα ενδεχόμενο αναβολής στην παραλαβή» λέει η Άγκυρα – Το Ιράκ νέος πελάτης της Ρωσίας

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η Τουρκία συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα υπολογίσει τις επιπτώσεις από την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των οποίων όμως η παράδοση δεν πρόκειται να καθυστερήσει. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οξυνθεί σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, τα οποία δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του NATO.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η αγορά που σχεδιάζει η Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροπλάνων F-35, καθώς και την αγορά εκ μέρους της των αεροπλάνων αυτών, για τα οποία η Ουάσινγκτον λέει πως θα τεθούν σε κίνδυνο εξαιτίας της παρουσίας των S-400.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που διαθέτουν F-35, εκφράζουν φόβους ότι το ραντάρ του συστήματος των S-400 θα «μάθει» πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί τα αεριωθούμενα αυτά, καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να ξεφεύγουν από τα ρωσικά όπλα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι αμερικανικές ανησυχίες είναι υπερβολικές και πιέζει την Ουάσινγκτον να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να εκτιμήσει τους κινδύνους που το σύστημα S-400 θα δημιουργήσει για τα F-35.

«Ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας. Μόλις συμφωνήσουμε σ' αυτό, θα αποφασίσουμε αν θα υπάρξει ή όχι ομάδα εργασίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται, δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο ακόμη», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να καθυστερήσει την παραλαβή του συστήματος S-400, που αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, με αντάλλαγμα να εγκριθεί ενδεχομένως ο σχηματισμός της ομάδας εργασίας.

«Δεν υπάρχει αναβολή ούτε ακύρωση στο στάδιο αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Ούτε είναι στην ατζέντα», πρόσθεσε.

Η διαφωνία αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς διπλωματικών διενέξεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Σ' αυτές περιλαμβάνονται τα τουρκικά αιτήματα να εκδώσει η Ουάσινγκτον τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, διαφορές σχετικά με την πολιτική στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Συρία και οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Τουρκικό δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκιση του εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο Μετίν Τοπούζ και όρισε για τις 28 Ιουνίου την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης του με κατηγορίες για κατασκοπεία, δήλωσε συνήγορος του Τοπούζ.

Και το Ιράκ αγοράζει S-400 από τη Ρωσία

Παράλληλα, και η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει από την Ρωσία πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Μόσχα Χαϊντάρ Μανσούρ Χαντί κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα αποτελέσματα της 8ης διϋπουργικής ρώσο-ιρακινής επιτροπής που συνεδρίασε στην Βαγδάτη στο διάστημα 23-25 Απριλίου.

«Όσον αφορά τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, η ιρακινή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση. Επιθυμεί να αγοράσει S-400» δήλωσε ο ιρακινός πρεσβευτής.

Τον Νοέμβριο του 2018 το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχε μεταδώσει ότι η Αλγερία, το Βιετνάμ, το Κατάρ, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία έχουν διεξάγει συνομιλίες με θέμα την αγορά των S-400.

Τον Φεβρουάριο η εκπρόσωπος τύπου Χέδερ Νάουερτ με δηλώσεις της είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους της Ουάσιγκτον σε περίπτωση που το Ιράκ και άλλες γειτονικές χώρες προβούν σε αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης