ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή: «Βρισκόμαστε στην κόψη πολεμικής σύγκρουσης»

Φωτογραφία αρχείου Iranian Presidency Office via AP

«Μια επικείμενη απειλή» που έχει «άμεση σχέση με το Ιράν» είναι ο λόγος που οδήγησε στην ανάκληση από το Ιράκ Αμερικανών διπλωματών, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ - «Βρισκόμαστε στην κόψη μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουση με τον εχθρό», τονίζει ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης.

Αυτή η απειλή «είναι πραγματική» είπε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος κυρίως στην ευθύνη «ιρακινών πολιτοφυλακών που τελούν υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης», του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

«Είναι μια επικείμενη απειλή κατά του προσωπικού μας» επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Στην ερώτηση αν η Τεχεράνη εμπλέκεται σε αυτές τις απειλές κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, άλλος αξιωματούχος απάντησε: «Έχει άμεση σχέση με το Ιράν, πολλές ροές απειλών σε άμεση σχέση με το Ιράν».

Παρότι οι εν λόγω αξιωματούχοι κάνουν λόγο για νέες πληροφορίες που οδήγησαν στην απόφαση να ανακληθεί ένα μέρος των διπλωματών που υπηρετούν στο Ιράκ, αρνήθηκαν να πουν αν οι απειλές αυτές είναι πιο άμεσες στην παρούσα φάση παρά όταν οι ΗΠΑ μίλησαν δημόσια γι αυτό για πρώτη φορά πριν από 10 ημέρες.

Σε ένα συναγερμό ασφαλείας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ότι έδωσε εντολή στο αμερικανικό κυβερνητικό προσωπικό, που δεν είναι τελείως απαραίτητο της πρεσβείας στη Βαγδάτη, να φύγει από τη χώρα όπως και στο προσωπικό του προξενείου στο Αρμπίλ στο ιρακινού Κουρδιστάν. Αρχικά έκανε λόγο για «αυξημένη ροή απειλών» χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η πρεσβεία συνέστησε σε αυτά τα μέλη του προσωπικού της να φύγουν από το Ιράκ με εμπορικά αεροσκάφη «το ταχύτερο δυνατόν».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι αντιθέτως, η απόφασή τους δεν υποκινήθηκε από μια επικείμενη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά του Ιράν ή συμμαχικών του οργανώσεων στην περιοχή.

«Κάθε επαφή που είχα με τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως βούληση ή συμφέρον για μια στρατιωτική σύγκρουση με τον οποιονδήποτε», δήλωσε ο πρώτος μεταξύ αυτών.

Τραμπ: Το Ιράν θα θελήσει σύντομα να διαπραγματευτεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πάντως «βέβαιος ότι το Ιράν θα θελήσει σύντομα να συζητήσει» με την Ουάσινγκτον, παρά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε επίσης, μέσω του Twitter, ότι υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες στου κόλπους της κυβέρνησής του όσον αφορά την «πολιτική της ισχύος» που θέλει να εφαρμόσει στη Μέση Ανατολή.

«Εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και εγώ λαμβάνω την τελική και οριστική απόφαση, είναι μια πολύ απλή διαδικασία», διαβεβαίωσε.

Υψηλοί τόνοι από το διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης

«Βρισκόμαστε στην κόψη μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουση με τον εχθρό» προειδοποίησε με τη σειρά του ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Αυτή η στιγμή στην ιστορία, επειδή ο εχθρός εισήλθε στο πεδίο της σύγκρουσης με μας με όλη την πιθανή δυναμικότητα, είναι η πιο αποφασιστική στιγμή της ισλαμικής επανάστασης», είπε ο αντιστράτηγος Σαλαμί.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στέλνει στη Μέση Ανατολή ένα πολεμικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες πυραύλων Patriot, που προστίθενται σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52 που αναπτύσσονται στην περιοχή.

«ΗΠΑ και Ισραήλ θα δοκιμάσουν την πικρή γεύση της ήττας»

Το Ιράν θα βγει "με το κεφάλι ψηλά" από την τρέχουσα κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες, μαζί με τον στενότερό σύμμαχό τους, το Ισραήλ, θα γνωρίσουν "την πικρή γεύση της ήττας", δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Isna.

"Το υπερήφανο έθνος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα βγει από αυτήν την ευαίσθητη κατάσταση με το κεφάλι ψηλά, όπως το έχει κάνει σε κάθε προηγούμενη δοκιμασία, βασιζόμενο στην αποφασιστικότητα και το θάρρος του λαού, την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών του και στις προσπάθειες και στην υποστήριξη της κυβέρνησης", είπε ο ταξίαρχος Αμίρ Χαταμί.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν "το αμερικανο-σιωνιστικό μέτωπο να δοκιμάσει την πικρή γεύση της ήττας", πρόσθεσε.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης επιδεινώθηκαν ραγδαία την τελευταία εβδομάδα. Έναν χρόνο μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Τεχεράνη ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι αναστέλλει την εφαρμογή ορισμένων δεσμεύσεών της. Την ίδια ημέρα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή και νέων κυρώσεων στην ιρανική οικονομία ενώ το Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι αποστέλλει στη Μέση Ανατολή ένα αεροπλανοφόρο και συστοιχίες πυραύλων Patriot.

Την Τρίτη πάντως ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πόλεμος με τις ΗΠΑ. "Ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. οι Αμερικανοί) επιδιώκουμε τον πόλεμο, ξέρουν ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον τους", είπε χαρακτηριστικά.

Αυτοσυγκράτηση από το Άμπου Ντάμπι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στα ανοιχτά της χώρας, και είναι δεσμευμένα στην αποκλιμάκωση μπροστά σε μια «δύσκολη κατάσταση» που προκλήθηκε από την συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Ανουάρ Γκαργκάς.

Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΑΕ τόνισε ότι δεν θα κάνει εικασίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από τις πράξεις δολιοφθοράς εναντίον τεσσάρων πλοίων την Κυριακή, στο λιμάνι της Φουτζέιρα, ακριβώς έξω από το Στενό του Χορμούζ, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

«Πρέπει να επιδείξουμε προσοχή και καλή κρίση. Είναι εύκολο να εκτοξεύουμε κατηγορίες, αλλά είναι μια δύσκολη κατάσταση, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και μεταξύ αυτών είναι η ιρανική συμπεριφορά», τόνισε, αναφερόμενος στις ανησυχίες για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και την πολιτική της Τεχεράνης στην περιοχή.

Ο Γκαργκάς επισήμανε ότι η επίθεση έγινε στα χωρικά ύδατα των ΗΑΕ αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν η κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε αυτό τον περιφερειακό εμπορικό κόμβο έπειτα από το περιστατικό.

«Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν είναι σκληρές και με ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης