ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλαμπάμα απαγορεύει τις αμβλώσεις ακόμα και σε περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού

Η Αλαμπάμα απαγορεύει τις αμβλώσεις ακόμα και σε περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού
Διαδήλωση κατά των αμβλώσεων AP Photo/Jacquelyn Martin

Η Γερουσία της πολιτείας της Αλαμπάμα ενέκρινε σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει να απαγορευθούν οι αμβλώσεις σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.

Το σχέδιο νόμου έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Αλαμπάμα και οδεύει τώρα στο γραφείο της κυβερνήτριας Κέι Άιβι προς υπογραφή, που θα σημάνει πως θα γίνει νόμος της συγκεκριμένης Πολιτείας.

Η Ρεπουμπλικανή δεν έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα ποια είναι η θέση της στο ζήτημα, πάντως είναι γνωστό πως γενικά εναντιώνεται στην άμβλωση.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε καν στις περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού, παρά μόνο αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή το έμβρυο έχει κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία».

Εξάλλου οι γιατροί που κάνουν αμβλώσεις κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης από 10 ως 99 χρόνια.

Η Ένωση Προστασίας των Ατομικών Δικαιωμάτων (ACLU) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες.

«Μόλις βιάσατε την πολιτεία της Αλαμπάμα», δήλωσε ο Μπόμπι Σίνγκλετον, Δημοκρατικός μέλος της Γερουσίας, μετά την απόρριψη από τους γερουσιαστές τροποποίησης που προέβλεπε εξαιρέσεις στον νόμο.

«Λέτε στην κόρη μου: δεν μπορεί να βασίζεσαι στην πολιτεία της Αλαμπάμα (…) οι άνδρες μπορούν να σε βιάσουν και εσύ, αν μείνει έγκυος, θα κάνεις το μωρό», πρόσθεσε, με τη φωνή του να τρέμει.

Υποστηρικτές της νομοθεσίας αναμένουν με χαρά την αναπόφευκτη προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον της. Αν και οι συντάκτες του νομοσχεδίου εκτιμούν ότι θα χάσουν στα κατώτερα δικαστήρια, πιστεύουν ότι τελικά το θέμα θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων έχουν ενθαρρυνθεί από τον διορισμό δύο συντηρητικών δικαστών, επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο Ανώτατο Δικαστήριο και είναι αποφασισμένοι να φέρουν το θέμα των αμβλώσεων ενώπιόν του.

Απώτερος σκοπός τους είναι η ανατροπή της απόφασης του 1973 του Ανώτατου Δικαστηρίου που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, με την υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Κλάιντ Τσάμπλις, που τάχθηκε υπέρ της νομοθεσίας στην Αλαμπάμπα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα είναι «να πάμε κατ' ευθείαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και να προσβάλουμε την απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ».

Ήδη 28 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει περισσότερους από 300 νέους κανόνες από την αρχή του έτους οι οποίοι περιορίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher.

Οι πολιτείες Κεντάκι και Μισισιπή έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις αμέσως μόλις μπορεί να εντοπιστεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να γίνει ήδη από την έκτη εβδομάδα της κύησης. Αντίστοιχα μέτρα βρίσκονται σε διαδικασία υιοθέτησης στις πολιτείες Τζόρτζια, Οχάιο, Μιζούρι και Τενεσί.

Δικαστής εμπόδισε την εφαρμογή της νομοθεσίας στο Κεντάκι, όμως στο Μιζούρι πρόκειται να αρχίσει να ισχύει από τον Ιούλιο.

Η Ένωση Γιατρών για την Αναπαραγωγική Υγεία προειδοποίησε ότι η σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία των γυναικών.

«Οι γιατροί δεν θα επιθυμούν να βοηθήσουν τις ασθενείς που έχουν ανάγκη, ακόμη και όταν η συνέχιση μιας εγκυμοσύνης βλάπτει την υγεία τους ή ακόμη είναι και επικίνδυνη για τη ζωή τους, από φόβο ότι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», κατήγγειλε η δρ Γιασίκα Ρόμπινσον.

Ο Εθνικός Οργανισμός για τις Γυναίκες (NOW) κατήγγειλε την απαγόρευση ως αντισυνταγματική.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη απόπειρα να συγκεντρώσουν πολιτική στήριξη για υποψήφιους κατά των αμβλώσεων στις επερχόμενες εκλογές και αποτελεί άμεση απειλή για την υγεία, την αυτονομία και την αναζήτηση της ευτυχίας των γυναικών», επεσήμανε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.