Ο Ερντογάν ζητά «συμφωνία win-win» για την Ανατολική Μεσόγειο
Την άποψη ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην περιοχή, εκφράζει το υπουργείο Ενέργειας της χώρας και καλεί όλες τις πλευρές σε μια πολιτική win-win, εξασφαλίζοντας μια «δίκαιη μοιρασιά στο νησί». Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο υποστηρίζει, επίσης, ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πηγάζουν από το διεθνές Δίκαιο.
«Δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των περιφερειακών και εξωτερικών (μη περιφερειακών) παραγόντων σε σχέση με τη δραστηριότητα γεώτρησης που πραγματοποιεί η Τουρκία στη δική της υφαλοκρηπίδα», επισημάνει το υπουργείο στο νέο ανακοινωθέν του που αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η Τουρκία γνωρίζει ότι οι φυσικοί πόροι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας και πρέπει να γίνει γνωστό ότι η ενεργειακή διπλωματία μας δεν διεξάγεται μόνο με βάση την ανησυχία για τα εμπορικά συμφέροντα ή την ασφάλεια του εφοδιασμού», υπογραμμίζει η Άγκυρα.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο οι εργασίες του «Μπαρμπαρός» και του «Πορθητή» στηρίζονται σε νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Στη συνέχεια τονίζονται τα εξής: «Η χώρα μας προσεγγίζει ρόλο της στα ενεργειακά ως ένα μέσο για τη διασφάλιση της ειρήνης και τη συμβολή στην ευημερία, παρά την αξιοποίηση της ενέργειας ως πηγή συγκρούσεων. Αυτή η πολύπλευρη και θετική ενεργειακή πολιτική, η οποία αποδίδει σημασία τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού της Τουρκίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να θεωρείται ευκαιρία για όλα τα μέρη».
Τέλος, το τουρκικό ανακοινωθέν επισημάνει: «Υπογραμμίζουμε ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ (σ.σ. ψευδοκράτος) δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Αντί να εντατικοποιούμε τις περιφερειακές συγκρούσεις με τη λήψη μέτρων για την αύξηση της αβεβαιότητας και την κλιμάκωση της έντασης, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε και να συμβάλουμε σε μια σταθερή περιοχή, επωφελούμενοι από την πολιτική win-win της χώρας μας, και εξασφαλίζοντας μια δίκαιη μοιρασιά στο νησί».
Ποια σημεία εξετάζουν οι Τούρκοι για τις γεωτρήσεις
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το καθεστώς Ερντογάν εξετάζει δυο πιθανούς χώρους για να προχωρήσει σε έρευνες.
Η πρώτη περιοχή είναι κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός. Το τουρκικό ερευνητικό έχει δεσμεύσει την περιοχή για έρευνες από την 9η Απριλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Η δεύτερη περιοχή που εξετάζεται είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η επιλογή αυτής της περιοχής συνδέεται με προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Άγκυρα για επιβολή τετελεσμένων και γι’ αυτό κατέθεσε και εγγράφως τη θέση της σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η θέση αυτή έχει συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, στο γραπτό κείμενο που ανέγνωσε και κατέθεσε ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετέπειτα πρωθυπουργός και νυν στα αζήτητα λόγω Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, όπως επισημαίνει η κυπριακή εφημερίδα, είναι προφανές ότι η κάθοδος του τουρκικού γεωτρύπανου θα γίνει εντός του χρόνου και θα συνιστά μια κλιμάκωση των προσπαθειών της Τουρκίας για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και για να επιβάλλει νέα τετελεσμένα.
Επιστολή Αναστασιάδη στον γ.γ. του ΟΗΕ
Τη λήψη άμεσων μέτρων κατά των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε με επιστολή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Νίκος Αναστασιάδης στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, «δημιουργούν επείγουσα ανησυχία». Σε συνέχεια των τουρκικών παράνομων σεισμικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και την έντονη στρατιωτικοποίηση των εν λόγω περιοχών, σημειώνει ο Πρόεδρος της Κύπρου, «έχουμε λάβει πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε, αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Γκουτέρες, ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοια πρωτόγνωρη παράνομη ενέργεια, θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και της τάξης, περιλαμβανομένης της σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προ πολλού καταστεί εθιμικό δίκαιο. Θα αποτελούσε παράλληλα απειλή κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, σε πλήρη αντίθεση με τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, αν η Τουρκία υλοποιήσει τα πιο πάνω, θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στις εν εξελίξει προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης, για τις οποίες είμαστε έντονα δεσμευμένοι».
Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ότι αναμένει «την άμεση δράση και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειές της».
H πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ προήλθε τη Δευτέρα (06/05) από τον εκπρόσωπό του κ. Γκουτέρες, ο οποίος σε δήλωση του ανέφερε πως «όσον αφορά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία για να ξεκινήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις. Η θέση μας σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων δεν έχει αλλάξει. Οι υπεράκτιοι υδρογονάνθρακες μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο», σημείωσε ο κ. Stephane Dujarric, για να καταλήξει πως ο γ.γ. του ΟΗΕ «προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων».
Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ
Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλαν Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ευρωπαϊκή Ένωση για τις δραστηριότητές της στην περιοχή.
Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την καλεί να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή. Η ανακοίνωση της εκπροσώπου Μόργκαν Ορτάγκους, που προκλήθηκε μετά από ερώτηση της ιστοσελίδας hellasjournal.com, αναφέρει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση».
Μετά τη δήλωση της υπεύθυνης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, την «ξεκάθαρη» θέση της Ε.Ε εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε τη Δευτέρα (06/05/2019) η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η τουρκική προκλητικότητα
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει την Τετάρτη (08/05/2019) στη Ρουμανία, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως συνέχεια των έντονων διαβημάτων που έγιναν προς τους Θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Σίμπιους, όπου και θα προβεί σε παρέμβαση κατά την οποία θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στη Λευκωσία ο Αποστολάκης – Τι λέει η Αθήνα
Στη Λευκωσία επικρατεί ανησυχία για τα πιθανά τετελεσμένα που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Άγκυρα πραγματοποιώντας γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ με την Ελλάδα να παρακολουθεί στενά.
Μάλιστα, αύριο Τετάρτη (8/5), στο νησί θα βρεθεί ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη. Η επίσκεψη του ΥΕΘΑ αποκτά συμβολική και ουσιαστική αξία, καθώς Αθήνα και Λευκωσία είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της Άγκυρας, η οποία επιδιώκει την ένταση στην περιοχή και με την επίσκεψη του Ευάγγελου Αποστολάκη στέλνεται σαφές μήνυμα ότι υπάρχει συντονισμός των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Παυλόπουλος: Ωμή παραβίαση
Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τις τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ωμή παραβίαση από την Τουρκία του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψής τους στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή, Νικ Λαριγκάκης.
Ο ΠτΔ υπογράμμισε επίσης ότι «η Τουρκία έχει απέναντί της και τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος και της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης».
Κατρούγκαλος: Απομονώνεται η Τουρκία
Από τη μεριά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη δράση στην ΑΟΖ της Κύπρου οδηγεί τη γείτονα στην απομόνωση. Μιλώντας στο 4ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποστεί από περαιτέρω παράνομες ενέργειες.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι η Ελλάδα ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με γνώμονα την εδραίωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγκροτήσει σειρά τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουν ως πυρήνα την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ προωθεί ευρύτερα και τη συνδεσιμότητα της περιοχής. Στην παρούσα συγκυρία εξόδου από την κρίση, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα ως πυλώνας σταθερότητας.
Με πληροφορίες από Καθημερινή, Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «Φιλελεύθερος»