Μάχες ISIS-λιβυκών δυνάμεων κοντά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Για δεύτερη συνεχή ημέρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη βόρεια Λιβύη ανάμεσα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τις λιβυκές δυνάμεις κοντά στους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στη χώρα.
Από αυτούς τους τερματικούς σταθμούς, στο Ες Σίντερ, στο Ρας Λανούφ και στη Μπρέγκα, στη λεγόμενη «πετρελαϊκή ημισέληνο», εξαρτάται εν πολλοίς η εξαγωγή του λιβυκού πετρελαίου.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε χθες επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ες Σίντερ και του Ρας Λανούφ, όπου μαχητές του ενεπλάκησαν σε μάχες με τους φρουρούς, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Η εξτρεμιστική οργάνωση επωφελείται από το χάος που συνεχίζεται στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και έχει πλέον αποκτήσει ερείσματα στη χώρα, καθώς έχει καταλάβει από τον Ιούνιο τη Σύρτη, στα δυτικά των περιοχών όπου βρίσκονται οι κυριότερες λιβυκές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Η διεθνής κοινότητα, η οποία ανησυχεί για την εδραίωση και την ενίσχυση του ΙΚ στο έδαφος της Λιβύης, προσπαθεί να προωθήσει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, αυτή που έχει μεταφερθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και μια δεύτερη που εδρεύει στην Τρίπολη, συνεχίζουν να διεκδικούν η καθεμιά για τον εαυτό της την εξουσία.
Μια δεξαμενή αργού επλήγη σήμερα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών κοντά στο Ες Σίντερ ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τη φρουρά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχεται από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή καθώς οι μάχες συνεχίστηκαν.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΙΚ εξαπολύει συντονισμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες για να απομονώσει και να θέσει υπό τον έλεγχό του τις περιοχές όπου βρίσκονται οι ενεργειακοί πόροι της Λιβύης.
Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής: υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 48 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η παραγωγή της χώρας ανερχόταν σε 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2011, έχει όμως μειωθεί δραματικά έκτοτε.