ΚΟΣΜΟΣ

Νέα βάση αποθήκευσης πυραύλων κατασκεύασε το Ιραν

Νέα βάση αποθήκευσης πυραύλων κατασκεύασε το Ιραν
REUTERS/Raheb Homavandi/TIMA/Files

Μα νέα υπόγεια βάση όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι πύραυλοι βεληνεκούς 1.700 χιλιομέτρων φαίνεται πως κατασκεύασε το Ιράν.

Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε σχέση με το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.

Στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού που πρόβαλε το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Irib, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί εμφανίζεται να επισκέπτεται μια υπόγεια βάση όπου βρίσκονται αποθηκευμένα πολλά είδη πυραύλων, μεταξύ αυτών πύραυλοι Emad, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ρεπορτάζ δεν αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία αυτής της υπόγειας βάσης.

Το Ιράν είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια πετυχημένη δοκιμή πυραύλου αυτού του είδους τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αυτό συνιστά παραβίαση ενός ψηφίσματος του 2010 βάσει του οποίου απαγορεύεται η χρήση από την Τεχεράνη βαλλιστικών πυραύλων υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Μέχει τώρα η ιρανική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και διαβεβαιώνει ότι οι πύραυλοί της δεν είναι κατασκευασμένοι για να υποστηρίξουν μια ατομική βόμβα.