Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: 700 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 10 χρόνια
Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δολοφονηθεί 700 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ενώ το 2018 σκοτώθηκαν 80 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με το πόσοι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολούνται σε ΜΜΕ.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα απασχολήθηκαν ως συγγραφείς, δημοσιογράφοι ή γλωσσολόγοι.
Οι μισοί από αυτούς ήταν δημοσιογράφοι (0,4 εκατομμύρια άτομα ή 0,2% της συνολικής απασχόλησης). Σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ο αριθμός των δημοσιογράφων στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 38.000 (ή +10%).
Συνολικά, 1,2 εκατομμύρια άτομα (ή το 0,5% της συνολικής απασχόλησης) απασχολούνται σε εκδοτικές δραστηριότητες, όπως η δημοσίευση εφημερίδων, περιοδικών και περιοδικών, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο (0,4 εκατομμύρια ή το 0,2% της συνολικής απασχόλησης) δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών πληροφόρησης, όπως επεξεργασία δεδομένων, φιλοξενία ιστοσελίδων ή εργασία σε πρακτορεία ειδήσεων.
ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης
Το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσιογράφων στην Εσθονία και τη Σουηδία, το χαμηλότερο στη Σλοβακία και την Πολωνία.
Τα στοιχεία για τον αριθμό των δημοσιογράφων το 2017 ήταν διαθέσιμα για 18 κράτη μέλη της ΕΕ, όπως το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπρος, Τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από αυτές τις χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσιογράφων καταγράφηκε στην Εσθονία και τη Σουηδία (0,5% της συνολικής απασχόλησης), έναντι της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Γερμανίας (πάνω από 0,3%). Η Σλοβακία και η Πολωνία ήταν στον αντίποδα της κλίμακας (και οι δύο 0,1%), ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Τσεχία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο (όλες κάτω από το 0,2%).
Τρεις δολοφονίες δημοσιογράφων που συντάραξαν την Ευρώπη
Βικτόρια Μαρίνοβα, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία και Γιαν Κούτσιακ… Η δολοφονία της δημοσιογράφου από τη Βουλγαρία πριν από μερικές ημέρες αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το πόσο επικίνδυνο είναι το δημοσιογραφικό επάγγελμα -και μάλιστα όχι μόνο στο Μεξικό ή το Αφγανιστάν, όπου τα φαινόμενα αυτά είναι, δυστυχώς, συνηθισμένα- ενώ παράλληλα αναδεικνύει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει τους ανθρώπους που εργάζονται για την πάταξη της διαφθοράς.
Μέσα στο 2018, τρεις δημοσιογράφοι χωρών της Ε.Ε. έχουν δολοφονηθεί άγρια, κάτι που προκάλεσε έντονη ανησυχία τους κόλπους της Ένωσης.
Πηγή: TVN.bg/Handout via Reuters & EPA/HANDOUT & REUTERS/Darrin Zammit Lupi