ΚΟΣΜΟΣ

Αγοραπωλησία λεηλατημένων αρχαιοτήτων από Συρία και Ιράκ μέσω Facebook

Αγοραπωλησία λεηλατημένων αρχαιοτήτων από Συρία και Ιράκ μέσω Facebook
facebook

Ένα παράνομο και ευρέως διαδεδομένο δίκτυο αγοραπωλησιών λεηλατημένων αρχαιοτήτων μέσω Facebook από εμπόρους που χρησιμοποιούν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημιουργώντας σελίδες και γκρουπ, αποκαλύπτει σε δημοσίευμα του το BBC.

Το BBC έχει επίσης αποδείξεις ότι οι αρχαιότητες εξακολουθούν να εισάγονται λαθραία από το Ιράκ και τη Συρία στην Τουρκία, παρά το αστυνομικό μπλόκο και την υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ρωμαϊκά μωσαϊκά που βρίσκονται ακόμα στο συριακός έδαφος προσφέρονται προς πώληση σε σελίδες του Facebook όπως αποκαλύπτει το BBC μέσω του καθηγητή Amr al-Azm, ενός αρχαιολόγου που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Συρία και τώρα εργάζεται στο Shawnee State University στο Οχάιο.

Οι συγκεκριμένες ομάδες συζητούν επίσης μεταξύ τους πώς να πραγματοποιούν παράνομες ανασκαφές στους αρχαίους τάφους, σύμφωνα με έρευνα των ακαδημαϊκών.

Ο καθηγητής al-Azm, έχει περάσει δύο χρόνια έρευνας εκατοντάδων ομάδων στο Facebook, πολλές από τις οποίες είναι κλειστές και συχνά έχουν χιλιάδες μέλη.

Ο αρχαιολόγος δείχνει μια φωτογραφία ενός γλυπτού στο Facebook, το οποίο ένας χρήστης στη βόρεια Συρία ισχυρίζεται ότι είναι από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας που έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί από το Ισλαμικό Κράτος.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μια τεράστια έκρηξη εξάπλωσης αυτού του είδους των σελίδων και χρηστών στο Facebook και το Facebook επιτρέπει ουσιαστικά αυτό να συμβαίνει στους κόλπους του», αναφέρει.

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο διακίνησης αρχαιοτήτων. Αν μετά από ανασκαφή βρήκατε κάτι στην πίσω αυλή σας και δεν γνωρίζετε κάποιον διακινητή, μπορείτε να μπείτε στο Facebook, να μοιραστείτε φωτογραφίες από αυτά που έχετε βρει και να συνδεθείτε με ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να το αγοράσουν» αναφέρει η ερευνήτρια Katie Paul.

Οι πραγματικές συναλλαγές πραγματοποιούνται εκτός σύνδεσης.

Περίπου το 70% των αντικειμένων που εξέρχονται από τη Συρία είναι ψεύτικα, σύμφωνα με τον αρχηγό αρχαιοτήτων της χώρας, αλλά ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν μερικά πολύ ακριβά αντικείμενα.

Το Facebook ανέφερε ότι μετά την έρευνα του BBC αφαίρεσε 49 τέτοιες σελίδες ομάδων, σημειώνοντας ότι η συντονισμένη παράνομη δραστηριότητα δεν επιτρέπεται στον ιστότοπο.
Ο Amr al-Azm ωστόσο λέει ότι πολλές από τις ομάδες που γνωρίζει εξακολουθούν να είναι ενεργές στο Facebook.

Το παράνομο εμπόριο δεν πραγματοποιείται μόνο μέσω του διαδικτύου. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιηθεί ως πέρασμα για το λαθρεμπόριο εδώ και αιώνες. Η τουρκική αστυνομία ανέφερε στο BBC ότι τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει λεηλατημένα αρχαία αντικείμενα αξίας εκατομμυρίων λιρών από το Ιράκ και τη Συρία.

Παρά τους αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα και την ήττα των τζιχαντιστών τα αρχαία αντικείμενα εξακολουθούν να προσφέρονται προς πώληση.

Ο αρχαιολόγος με το ψευδώνυμο Abu Musa παρακολουθεί πολύ συχνά συναντήσεις που γίνονται από μεσάζοντες για πωλήσεις κλεμμένων έργων. Όπως λέει μιλώντας στο BBC, είναι κάτι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο, ενώ κάνει λόγο για δίκτυο όπως αυτό της μαφίας.