Στρατιωτική φάλαινα της Ρωσίας εντοπίστηκε στη Νορβηγία
Αντιμέτωποι με μια φάλαινα μπελούγκα ήρθαν ειδικοί της θαλάσσιας ζωής στη Νορβηγία η οποία εκτιμάται πως έχει εκπαιδευτεί από το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας για να παρενοχλεί ξένα πλοία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος στο οποίο θαλάσσια θηλαστικά χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η φάλαινα εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή στα βόρεια της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα και οι ψαράδες υποψιάστηκαν πως κάτι δεν πάει καλά όταν διαπίστωσαν πως η φάλαινα φορούσε χαλινάρια ενώ συνεχώς κυνηγούσε τις βάρκες τους.
Ένα από αυτούς είπε σε τοπικό δίκτυο πως η φάλαινα κολυμπούσε μεταξύ των βαρκών και προσπαθούσε να τραβήξει ιμάντες που βρίσκονταν στα πλάγια των σκαφών. Χαρακτήρισε το ζώο εξημερωμένο και εκτίμησε πως είναι συνηθισμένο στην επαφή με τους ανθρώπους.
Το χαλινάρι το οποίο είχε μετατροπή για να κουβαλάει κάμερα ή ακόμα και όπλα, αφαιρέθηκε από την φάλαινα. Στο εσωτερικό του έγραφε «εξοπλισμός της Αγίας Πετρούπολης».
Επιστήμονας από τον Ινστιτούτο Θαλάσσιων ερευνών στη Νορβηγία δήλωσε πως «αν αυτή η φάλαινα προέρχεται από τη Ρωσία, και υπάρχει σημαντικός λόγος για να το πιστεύουμε, τότε δεν είναι οι Ρώσοι επιστήμονες αλλά το πολεμικό ναυτικό που ευθύνεται».
Καθηγητής από το τμήμα Αρκτικής και θαλάσσιας βιολογίας του Αρκτικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας συμφωνεί. «Γνωρίζουμε ότι στην Ρωσία κρατούσαν φάλαινες στην αιχμαλωσία και ότι κάποιες από αυτές απελευθερώθηκαν. Είναι αυτές που κυνηγούν τις βάρκες». Συμπλήρωσε πως Ρώσοι συνάδελφοί του με τους οποίους επικοινώνησε τον διαβεβαίωσαν ότι δεν γνώρισαν για επιστημονικό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει φάλαινες μπελούγκα.
Υπάρχουν αναφορές πως ο ρωσικός στρατός αναβιώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ψυχρού Πολέμου στο οποίο εκπαιδεύονται θαλάσσια θηλαστικά για την προστασία των ναυτικών βάσεων, την επικούρηση στρατιωτικών δυτών ακόμα και για να επιτίθενται σε εισβολής.
Το 2016, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αγόρασε πέντε δελφίνια για 26.000 δολάρια ενώ ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρεται στο αποτύπωμα της χώρας τους στον Αρκτικό κύκλο, ανοίγοντας νέες βάσεις με στόχο να κυριαρχήσει στην περιοχή.
Την δεκαετία του ’80 η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε πρόγραμμα εκπαίδευσης δελφινιών το οποίο τερματίστηκε μια δεκαετία μετά. Αλλά οι έρευνες επεκτάθηκαν και στις φάλαινες μπελούγκα, τις φώκιες και άλλα δελφίνια σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού του ρωσικού στρατού το 2017.
Σύντομα διαπίστωσαν πως οι μπελούγκα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές όσο τα δελφίνια και οι φώκιες καθώς εκτός των άλλων ήταν πολύ ευαίσθητες στα παγωμένα νερά και αρρώσταιναν. Επίσης δεν έδειχναν τον ίδιο «επαγγελματισμό» με τις φώκιες οι οποίες αντιδρούν καλύτερα στις εντολές ενώ έχουν και καλύτερη μνήμη.