ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένα κονδύλια για την αποκατάσταση αρχαιοτήτων της Ιταλίας

Αυξημένα κονδύλια για την αποκατάσταση αρχαιοτήτων της Ιταλίας
John Greim/LightRocket via Getty Images

Ενέκρινε χθες η Ιταλία προϋπολογισμό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και αποκατάσταση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Το χρυσό παλάτι του αυτοκράτορα Νέρωνα, τα μεσαιωνικά τείχη της Σιένα και τα θεμέλια της Βενετίας θα λάβουν την απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση για αποκαταστάσεις.

Η φροντίδα μνημείων τέχνης και αρχιτεκτονικής χιλιάδων ετών είναι ένα συνεχές πρόβλημα στην Ιταλία, και πολλοί ιστορικοί χώροι έχουν μείνει σε κρίσιμη κατάσταση λόγω περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό και κακής διαχείρισης.

Τα τείχη που προστάτευαν τη Σιένα κατά τον Μεσαίωνα είναι μεταξύ των μνημείων που θα αποκατασταθούν, με 2,2 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Το επενδυτικό σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Ματέο Ρέντσι μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2016, μέσω του οποίου αυξάνονται οι δαπάνες για τον πολιτισμό. Μεταξύ των σχεδίων είναι και η παροχή επιδομάτων σε νέους για να μπορούν να πηγαίνουν στον κινηματογράφο και σε άλλες πολιτιστικές δράσεις.

Από το συνολικό ποσό, 13 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την αναστήλωση του χρυσού παλατιού που έχτισε ο Νέρωνας στη Ρώμη ως μνημείο στον εαυτό του, αλλά το οποίο έθαψε ο μετέπειτα αυτοκράτορας Τραϊανός.

Πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για διάφορα έργα τα οποία έχουν σκοπό να στηρίξουν την πόλη των καναλιών, τη Βενετία.

Μεταξύ άλλων, οι πολιτιστικοί χώροι θα αποκτήσουν συστήματα ασφαλείας όπως συναγερμούς και κάμερες, σύμφωνα με το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες αυτές θα αγγίξουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ