«Παθολογικό ψεύτη» χαρακτηρίζει η Αβάνα τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ
Η διπλωματία της Κούβας χαρακτήρισε χθες, Πέμπτη, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, «παθολογικό ψεύτη», καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του ότι η Αβάνα έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Βενεζουέλα, ενώ τόνισε πως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα πλήξουν περαιτέρω τον κουβανικό λαό, αλλά δεν θα τον κάνουν να υποκύψει.
Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο Μαϊάμι, στη διάρκεια της οποίας ανήγγειλε την περαιτέρω σκλήρυνση των αμερικανικών εμπορικών και ταξιδιωτικών μέτρων σε βάρος της Κούβας, ο Μπόλτον επανέλαβε την κατηγορία ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αβάνας υποστηρίζει τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχοντας αναπτύξει χιλιάδες στελέχη των κουβανικών ένοπλων δυνάμεων στη χώρα σε κρίση.
Ο Μπόλτον, που επί σειρά ετών τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης σκληρότερης στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Αβάνας, δεν παρουσίασε κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό.
Η κυβέρνηση της Κούβας αντιτείνει πως ο Μπόλτον επί χρόνια διαδίδει ψεύδη για τη χώρα. Ο σημερινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου είχε υποστηρίξει το 2002 ότι η Αβάνα ανέπτυσσε βιολογικά όπλα, χωρίς να παρουσιάσει οποιοδήποτε πειστικό αποδεικτικό στοιχείο. Ακόμη και αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν αμφισβητήσει τον ισχυρισμό του.
«Πρόκειται για χυδαία συκοφαντία. Η Κούβα δεν έχει αναπτύξει στρατιώτες ούτε στρατιωτικές μονάδες ούτε συμμετέχει σε επιχειρήσεις του στρατού ή των σωμάτων ασφαλείας στην αδελφή Δημοκρατία της Βενεζουέλας», τόνισε ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε σειρά κυρώσεων τον τελευταίο χρόνο στην Κούβα, στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, τρεις χώρες που ο Μπόλτον αποκαλεί την «τρόικα της τυραννίας».
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Τραμπ στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την επανεκλογή του το 2020. Ο Ρεπουμπλικάνος επισείει τελευταία σαν φόβητρο τους «σοσιαλιστές» στις ίδιες τις ΗΠΑ, αναφερόμενος σε μερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπόλτον ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει νέο όριο στην αποστολή εμβασμάτων από Κουβανούς στην πατρίδα τους, μειωμένο στα 1.000 δολάρια κατ' άτομο ανά τρίμηνο. Ο Ροδρίγκες σχολίασε πως είναι μάλλον ειρωνικό το γεγονός πως το μέτρο θα πλήξει κατά βάση τον ιδιωτικό τομέα στη νήσο, που οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να υποστηρίξουν.
Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτρέψει σε Αμερικανούς υπηκόους να υποβάλουν αγωγές εναντίον κουβανικών και ξένων εταιρειών που αξιοποιούν ακίνητα ή πόρους που εθνικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της Κούβας μετά την επανάσταση του 1959 υπό τον Φιδέλ Κάστρο. Πολλές κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων των ΗΠΑ, στηλίτευσαν την απόφαση.
Ο Ροδρίγκες εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση της Κούβας σε χρηματοδότηση και θα προκαλέσει «μεγαλύτερες δυσκολίες και ελλείψεις για τον λαό μας», συμπλήρωσε πάντως ότι η Αβάνα δεν πρόκειται να υποκύψει στις αμερικανικές αξιώσεις.