ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αποκεφάλισαν 37 άτομα μετά την καταδίκη τους για «τρομοκρατία»

O Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, βασιλιάς της Σ. Αραβίας από τον Ιανουάριο του 2015 Fethi Belaid/ Pool photo via AP

Σε 37 αποκεφαλισμούς πολιτών, για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, προχώρησαν οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, μετά από την 2α Ιανουαρίου του 2016, όταν και εκτελέστηκαν 47 άτομα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι εκτελέσεις έγιναν σύμφωνα με τον Ισλαμικό Νόμο, ενώ το κεφάλι ενός από τους εκτελεσθέντες κρεμάστηκε δημοσίως σε ένα κοντάρι για αρκετές ώρες, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και για τα δεδομένα της Σαουδικής Αραβίας.

Συνήθως, οι εκτελέσεις στην Σαουδική Αραβία γίνονται δι’ αποκεφαλισμού, όμως το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ένας από τους καταδικασμένους σταυρώθηκε, μεταχείριση που επιφυλάσσεται για τους δράστες πολύ σοβαρών εγκλημάτων.

Οι εκτελέσεις αποφασίστηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκλημάτων του Ριάντ όπου εκδικάζονται κυρίως υποθέσεις τρομοκρατίας. Οι «37» κρίθηκαν ένοχοι για επιθέσεις σε δομές ασφάλειας με εκρηκτικά και το θάνατο αρκετών αξιωματούχων καθώς και για συνεργασία με εχθρικές οργανώσει εις βάρος των συμφερόντων του κράτους.

Τουλάχιστον οι 33 από τους 37 Σαουδάραβες που εκτελέσθηκαν ανήκαν στη σιιτική μειονότητα του βασιλείου, στο οποίο κυριαρχούν οι σουνίτες, ανέφερε σήμερα Τετάρτη, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).

«Τριάντα τρεις απ' αυτούς ήταν σίγουρα σιίτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Κουγκλ, ερευνητής του HRW.

Η Τεχεράνη καταγγέλλει τη σιωπή της Ουάσινγκτον

Η σιιτική Τεχεράνη, αντίπαλος του Ριάντ, κατήγγειλε τη σιωπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μαζική εκτέλεση των 37 ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία για «τρομοκρατία».

«Αφού έκλεισαν τα μάτια στον διαμελισμό ενός δημοσιογράφου, ούτε λέξη από την κυβέρνηση Τραμπ όταν η Σαουδική Αραβία αποκεφαλίζει 37 ανθρώπους μέσα σε μια μέρα - φθάνοντας μέχρι να σταυρώσει έναν άνθρωπο δύο ημέρες μετά το Πάσχα», έγραψε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία καταδίκασε τις εκτελέσεις αυτές, το σαουδαραβικό βασίλειο, το οποίο υιοθετεί μια σκληροπυρηνική εκδοχή του σουνιτικού ισλάμ, είναι από τις χώρες του κόσμου που εφαρμόζουν συχνότερα τη θανατική ποινή, μετά τη σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Σύμφωνα με την έκθεσή της για την εφαρμογή της θανατικής ποινής στη διάρκεια του 2018, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως μετά την Κίνα, η οποία δεν δημοσιοποιεί στατιστικές, οι χώρες που κατέφυγαν μαζικότερα στις εκτελέσεις είναι το Ιράν (253), η Σαουδική Αραβία (149), το Βιετνάμ (85) και το Ιράκ (52).

«Το να είσαι μέλος της ομάδας των ΜΠ - Μπόλτον, Μπιν Σαλμάν, Μπιν Ζάγεντ και Μπίμπι - εξασφαλίζει ατιμωρησία για κάθε έγκλημα», γράφει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τζον Μπόλτον είναι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ, ο πιστός του σύμμαχος και ομόλογός του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ο Μπίμπι είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Το μήνυμα του Ζαρίφ αναφέρεται επίσης στην δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και έπληξε την εικόνα του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν σε έξι περιοχές: στο Ριάντ, στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα, στην σουνιτική περιοχή του Αλ-Κασίμ, στο Ασίρ και την Ανατολική Επαρχία, όπου είναι συγκεντρωμένη η σιιτική μειονότητα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Καταδίκη ΟΗΕ για τις «σοκαριστικές» μαζικές εκτελέσεις

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σφοδρά τις «σοκαριστικές» μαζικές εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία, αναφέροντας ότι τουλάχιστον τρεις από τους 37 ανθρώπους που εκτελέστηκαν ήταν ανήλικοι τη χρονική στιγμή της καταδίκης τους.

«Καταδικάζω έντονα αυτές τις σοκαριστικές μαζικές εκτελέσεις (...) που έγιναν παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με αυτές τις υποθέσεις από πολλούς Ειδικές Εισηγητές του ΟΗΕ, την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και από άλλους», δήλωσε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ.

Στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ως «αποτρόπαιο» το γεγονός ότι τουλάχιστον τρία από τα θύματα ήταν ανήλικοι κατά τη στιγμή της καταδίκης τους.

«Καλώ επειγόντως την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να ξεκινήσει αμέσως μια αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής της νομοθεσίας (...) προκειμένου να απαγορευθεί η θανατική ποινή για ανηλίκους», συμπλήρωσε η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Οι μαζικές αυτές εκτελέσεις ανεβάζουν σε περισσότερους από 100, τους ανθρώπους που έχουν εκτελεστεί στο σουνιτικό βασίλειο από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με καταμέτρηση που προκύπτει από επίσημες ανακοινώσεις.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που αποφυλακίστηκαν, ήταν ο Μουτζάμπα Αλ-Σουεϊκατ, ο οποίος συνελήφθη σε ηλικία 17 ετών, στο Διεθνές Αεροδρόμιο King Fahd στο Νταμάμ της Σαουδικής Αραβίας, λίγο πριν αναχωρήσει για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης