ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί - Οι «μαχητές» του ISIS που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις

AP Photo

Αυξήθηκε ακόμη περισσότερο ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τη Σρι Λάνκα, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών. Ο νέος απολογισμός κάνει λόγο για 359 νεκρούς και 500 τραυματίες. Να σημειωθεί πως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ έκρηξεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της χώρας, δίνοντας, μάλιστα στη δημοσιότητα τα ονόματα των «μαχητών» της που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις. 

«Εκείνοι που στοχοθέτησαν τους υπηκόους χωρών του συνασπισμού (σ.σ. που πολέμησε το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ) και τους χριστιανούς στη Σρι Λάνκα είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό πρακτορείο Amaq.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία και σε τρεις εκκλησίες, την ώρα της λειτουργίας. Περίπου 2 ώρες μετά τις πρώτες εκρήξεις, ακολούθησαν ακόμη δύο.

Η επιχείρηση αυτή είναι η πλέον πολύνεκρη -εκτός της Συρίας και του Ιράκ- που έχει διαπράξει ποτέ η οργάνωση, από τον Ιούνιο του 2014, όταν ίδρυσε το, διαλυμένο πλέον, «χαλιφάτο» της.

Στην ανακοίνωση, η οργάνωση κατονομάζει τους επτά «μαχητές» που διέπραξαν την «ευλογημένη επίθεση» εναντίον των χριστιανών κατά τη διάρκεια της «γιορτής των αποστατών», όπως αποκαλεί το Πάσχα.

Οι Αρχές της Σρι Λάνκα αποδίδουν τις επιθέσεις στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ), η οποία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, και προσπαθούν να καταλάβουν αν έλαβε κάποια βοήθεια από το εξωτερικό.

Αυτοί είναι οι δράστες του μακελειού

Σύμφωνα με το ΙΚ, τρία μέλη του, με τα ψευδώνυμα Άμπου Ουμπέιντα, Άμπου Μπαράα και Άμπου Μουχτάρ, διέπραξαν τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία Cinnamon Grand, Shangri-La και Kingsbury.

Άλλοι τρεις τζιχαντιστές, οι Άμπου Χάμζα, Άμπου Χαλίλ και Άμπου Μοχάμεντ, ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εκκλησίες του Κολόμπο, του Νεγκόμπο και του Μπατικαλόα. Ο έβδομος, με το ψευδώνυμο Άμπου Αμπντάλα, σκότωσε τρεις αστυνομικούς σε προάστιο του Κολόμπο.

Σε μια φωτογραφία που δόθηκε μαζί με την ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, εικονίζονται οκτώ άνδρες, εκ των οποίων οι επτά έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ποζάρουν με την μαύρη σημαία του ΙΚ στο φόντο. Οι τρεις από τους μασκοφόρους κρατούν μαχαίρια ενώ ο μοναδικός που έχει ακάλυπτο το πρόσωπο κρατάει ένα πολυβόλο.

Δεν είναι σαφές γιατί στις επιθέσεις συμμετείχαν επτά τζιχαντιστές ενώ στη φωτογραφία εικονίζονται οκτώ.

Το «χαλιφάτο» που είχε ανακηρύξει το ΙΚ σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ το 2014 κατέρρευσε τον Μάρτιο, όμως η οργάνωση συνεχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις σε όλον τον κόσμο. Την Κυριακή, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που έγινε το Σάββατο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Το μακελειό θα μπορούσε να αποφευχθεί - Ο ρόλος δύο πλούσιων αδελφών

Υπενθυμίζεται ότι δύο αδέλφια από την Σρι Λάνκα, μουσουλμάνοι, φέρονται να περιλαμβάνονται στους καμικάζι και έπαιξαν ρόλο - «κλειδί» στις επιθέσεις.

Οι δύο αδελφοί, ηλικίας 20 και 30 ετών, ήταν από εύπορη οικογένεια και παιδιά πλούσιου εμπόρου μπαχαρικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο τους, που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, λειτουργούσαν έναν οικογενειακό «τρομοκρατικό πυρήνα» και έπαιζαν ρόλο-κλειδί στους κόλπους της ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheeth Jama'ath (NTJ), στην οποία οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν εστιάσει τις έρευνες.

Ωστόσο, η αστυνομία αγνοεί προς το παρόν αν οι επιθέσεις προέρχονται από έναν και μόνο πυρήνα ή από χωριστές, συντονισμένες μεταξύ τους, ομάδες. Κατά συνέπεια, προς το παρόν οι Aρχές αγνοούν εάν οι δύο αδελφοί βρίσκονταν σε επαφή με άλλους καμικάζι.

Το Σάββατο, τα δύο αδέλφια νοίκιασαν από ένα δωμάτιο σε πολυτελή ξενοδοχεία στην παραλία του Κολόμπο, στο Cinnamon Grand και στο Shangri-La. Ανατινάχθηκαν ο καθένας στο ξενοδοχείο του το επόμενο πρωί στον μπουφέ του πρωινού, σχεδόν την ίδια στιγμή.

Βίντεο καταγράφουν βομβιστή αυτοκτονίας να μπαίνει σε εκκλησία:

Ένα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο βρισκόταν στην μακάβρια λίστα των στόχων της σφαγής την Κυριακή του Πάσχα. Ο υποψήφιος καμικάζι είχε νοικιάσει εκεί δωμάτιο την παραμονή. Αλλά όταν το επόμενο πρωί κατέβηκε στον μπουφέ του πρωινού, ο παγιδευμένος με εκρηκτικά σάκος του δεν ανατινάχθηκε για άγνωστο λόγο.

«Όταν έγινε η έκρηξη στο Shangri-La, αυτός ο άνθρωπος αναχώρησε εσπευσμένα από το ξενοδοχείο του...τα ίχνη του οδήγησαν σε μοτέλ έξω από το Κολόμπο», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, που δεν κατονομάσθηκε γιατί δεν είχε άδεια για δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.

Περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο προάστιο της Ντεχιβάλα, ο ύποπτος ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας δύο περαστικούς.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα δήλωσε πως πιστεύει πως οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη συνδέονται με το ISIS, αφού η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν πολίτες της Σρι Λάνκα που είχαν ενταχθεί στο ISIS και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

«Θα ελέγξουμε τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση», δήλωσε.

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Γραφείου Ομοσπονδιακών Ερευνών (FBI) έκανε γνωστό πως η υπηρεσία του συνδράμει τις αρχές της Σρι Λάνκα στην έρευνα.

Η Washington Post είχε αναφέρει νωρίτερα πως το FBI προσέφερε εμπειρογνωμοσύνη για να ελεγχθούν στοιχεία και πώς αναλυτές ελέγχουν βάσεις δεδομένων για πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τρεις πηγές του πρακτορείου Ρόιτερ που έχουν άμεση γνώση της υπόθεσης, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Σρι Λάνκα είχαν ενημερωθεί για επικείμενη επίθεση ισλαμιστών μερικές ώρες πριν γίνουν οι επιθέσεις.

Αξιωματούχοι ινδικών υπηρεσιών πληροφοριών επικοινώνησαν με ομολόγους τους στη Σρι Λάνκα δύο ώρες πριν από την πρώτη επίθεση για να τους προειδοποιήσουν για μια συγκεκριμένη απειλή σε εκκλησίες, σύμφωνα με πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα και μια άλλη στην ινδική κυβέρνηση.

Άλλη πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα ανέφερε πως μια προειδοποίηση έφθασε «ώρες πριν» από το πρώτο πλήγμα.

Μια από τις πηγές στη Σρι Λάνκα ανέφερε πως προειδοποίηση εστάλη και από τους Ινδούς το βράδυ του Σαββάτου. Η πηγή στην ινδική κυβέρνηση ανέφερε πως παρόμοια μηνύματα είχαν δοθεί στους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών της Σρι Λάνκα στις 4 Απριλίου και τις 20 Απριλίου.

Φόρος τιμής στα θύματα

Η Σρι Λάνκα αποτίνει, φόρο τιμής στους νεκρούς και τους τραυματίες. Το νησί των 21 εκατομμυρίων κατοίκων τήρησε σιγή τριών λεπτών στις 08:30 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), ώρα της πρώτης βομβιστικής επίθεσης από καμικάζι δύο ημέρες νωρίτερα, στην καθολική εκκλησία Άγιος Αντώνιος του Κολόμπο.

Η κυβέρνηση κήρυξε ημέρα εθνικού πένθος. Τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ είναι κλειστά, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί τροποποίησαν το πρόγραμμά τους μεταδίδοντας μόνο μουσική.

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, δεκάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν σιωπηλά, κρατώντας στα χέρια κεριά, μερικοί συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά τους. Έπειτα από τρία λεπτά σιγής, το πλήθος άρχισε μια προσευχή με δυνατή φωνή.

Περίπου 30 χλμ. στα βόρεια του νησιού, στην κοινότητα Νεγκόμπο, επιμνημόσυνη λειτουργία πραγματοποιήθηκε επίσης στη διάρκεια του πρωινού στην εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού, ένα άλλο σημείο επίθεσης καμικάζι με στόχο τη χριστιανική μειονότητα. Φέρετρα μεταφέρονταν εκ περιτροπής πάνω στα τραπέζια μπροστά σε συγγενείς που έκλαιγαν με λυγμούς.

«Είναι τόσα τα πτώματα που δεν μπορούμε να τα παρουσιάσουμε όλα την ίδια στιγμή», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντονι Τζαγιακόντι, βοηθητικός επίσκοπος του Κολόμπο που τελούσε τη λειτουργία.

Παράλληλα, η τοπική αστυνομία προχώρησε σε νέες συλλήψεις, ανεβάζοντας στους 40 τον αριθμό των συλληφθέντων.

Οι περισσότεροι από 359 νεκρούς και τους 500 τραυματίες είναι Σριλανκέζοι.

Τριάντα εννέα ξένοι υπήκοοι περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 45 παιδιά και έφηβοι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 18 μηνών, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Ο συνολικός αριθμός αυτή τη στιγμή είναι 45 παιδιά και έφηβοι νεκροί (...) και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω», δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), ο Κριστόφ Μπουλιεράκ σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος υπογράμμισε πως και άλλα νεαρά θύματα «έχουν τραυματιστεί και δίνουν μάχη για τη ζωή τους».

Στο Νεγκόμπο, 27 ανήλικοι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση που είχε στόχο την εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού, σύμφωνα με τη Unicef.

Στην Μπατικαλόα, στην ανατολική ακτή του νησιού, 13 ανήλικοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 18 μηνών, σύμφωνα με την οργάνωση που διευκρίνισε ότι αυτά τα 40 παιδιά και οι έφηβοι ήταν όλοι πολίτες της Σρι Λάνκα.

Στο Κολόμπο, 20 παιδιά νοσηλεύονται, εκ των οποίων τέσσερα σε μονάδα εντατικής φροντίδας.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως πέντε παιδιά και έφηβοι ξένης υπηκοότητας σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, χωρίς να αναφέρει τις εθνικότητές τους ούτε το σημείο στο οποίο βρίσκονταν.

Τρία από τα τέσσερα παιδιά του Δανού δισεκατομμυριούχου Άντερς Χολχ Πόβλσεν, που βρισκόταν στη Σρι Λάνκα σε διακοπές με τη σύζυγό του, περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ομίλου ετοίμων ενδυμάτων του δισεκατομμυριούχου, Bestseller.

Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν αν η NTJ έλαβε λογιστική υποστήριξη από το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής η κύρια πράξη αυτού κινήματος ήταν η καταστροφή βουδιστικών αγαλμάτων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα Ρατζίθα Σεναράτνε δήλωσε πως «δυσκολεύεται να φανταστεί πώς μια μικρή οργάνωση σε αυτή τη χώρα μπορεί να τα κάνει όλα αυτά». «Ερευνούμε την πιθανότητα ξένης βοήθειας και τις άλλες διασυνδέσεις τους, πώς εκπαίδευσαν τους καμικάζι, πώς κατασκεύασαν τις βόμβες», είπε.

Η οργάνωση είχε αποτελέσει πριν από δέκα ημέρες το αντικείμενο σήματος συναγερμού που δόθηκε στις υπηρεσίες της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο ετοίμαζαν επιθέσεις καμικάζι εναντίον εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

Σύμφωνα με τον Σεναράτνε, το σήμα συναγερμού δεν διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ή σε άλλους υψηλόβαθμους υπουργούς.

Η αστυνομία είναι αρμοδιότητα του προέδρου Μαϊθριπάλα Σιρισένα ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης, τον οποίο είχε αποπέμψει το φθινόπωρο, αλλά αναγκάστηκε να τον τοποθετήσει και πάλι στον θώκο έπειτα από επτά εβδομάδες πολιτικού χάους. Οι δύο ανώτατοι εκτελεστικοί αξιωματούχοι τρέφουν αμοιβαία εχθρότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης