ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό με ρουκέτες στην Ιντλίμπ

Συρία: Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό με ρουκέτες στην Ιντλίμπ

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη σε βομβαρδισμό του συριακού στρατού εναντίον περιοχής στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία παραμένει σχεδόν ολόκληρη στα χέρια των τζιχαντιστών του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού, και η Άγκυρα, προστάτιδα ορισμένων οργανώσεων ανταρτών που ελέγχουν τμήματα της Ιντλίμπ. Η συμφωνία απέτρεψε την έναρξη ευρείας κλίμακας επιχείρησης του συριακού στρατού εναντίον της επαρχίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχουν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ Ας Σαμ (ΧΤΣ).

Στους επτά ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν ρουκέτες έπληξαν τη Χαν Σεϊχούν συγκαταλέγονται τέσσερα παιδιά και δύο γυναίκες, ανέφεραν η ΜΚΟ και η λεγόμενη πολιτική άμυνα (σ.σ. τα «λευκά κράνη», που δρουν σε περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες). Άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Παρότι τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για την δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ -οι τζιχαντιστές την αψηφούν- τουλάχιστον 626 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 330 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί σε κυβερνητικές επιθέσεις, χερσαίες και αεροπορικές, από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τον Φεβρουάριο, σημειώνεται κλιμάκωση των πληγμάτων εναντίον διαφόρων πόλεων και χωριών στην Ιντλίμπ, ειδικά εναντίον της Χαν Σεϊχούν, και καταγράφεται κύμα εκτοπισμών μέρους του πληθυσμού της επαρχίας όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Η «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» συμπεριλαμβάνει πέραν της Ιντλίμπ τμήματα των επαρχιών της Λαττάκειας, της Χάμας και του Χαλεπιού.

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια άλλους, πολλοί από τους οποίους έγιναν πρόσφυγες σε άλλες χώρες.